Patria (Patria Finance)
Komodity  |  19.05.2018 09:09:43

Brent nad 80 dolary, poprvé za 3,5 roku


Ceny ropy dnes překročily 80 dolarů za barel, což se stalo poprvé od listopadu 2014. Vzhůru je ženou obavy z možného poklesu vývozu z Íránu a tím i globálních dodávek na beztak čím dál utaženějším trhu.

Futures na londýnský Brent ve 13:50 rostly o 0,9 procenta na 80,01 dolaru za barel poté, co před polednem vyskočily až na 80,18 dolaru. Futures na americkou ropu (WTI) stoupaly o 1 procento na 72,17 dolaru za barel, rovněž čerstvé tříapůlleté maximum.

Světové ceny ropy v posledních týdnech táhnou nahoru vyhlídky na možný propad vývozu z Íránu v příštích měsících v důsledku obnovení amerických sankcí po rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem.

Francouzská skupina Total ve středu varovala, že by mohla upustit od plynárenského projektu v Íránu za miliardy dolarů, pokud si země nedokáže zajistit odložení amerických sankcí. Vrhla tak další stín nejistoty na úsilí zejména evropských zemí o záchranu jaderné dohody.

"Geopolitický šum a strach z eskalace tu s námi zůstanou," řekl podle agentury Reuters Norbert Rücker ze švýcarské banky Julius Baer. "Trh si dělá starosti především o dodávky poté, co Spojené státy odstoupily od dohody s Íránem."

Celosvětové zásoby ropy a rafinérských produktů v posledních měsících prudce klesly kvůli robustní poptávce při současném omezení těžby ze strany předních světových producentů ropy. S blížící se letní motoristickou sezonou přitom budou zásoby podle analytiků dále klesat. Několik bank v posledních dnech zvedlo vlastní prognózy ceny ropy s odkazem na utaženější dodávky a silnou poptávku.

Írán je třetím největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Těží nyní zhruba 3,8 milionu barelů denně, z toho 2,5 milionu vyváží. Na druhé straně globální zásoby ropy a produktů z ní v posledních měsících prudce klesly kvůli vysoké poptávce a omezení těžby ze strany největších světových producentů. Analytici očekávají, že zásoby se budou dál snižovat, protože se blíží letní sezona, kdy roste poptávka po benzinu.

Růst poptávky má překonat rovněž očekávané zvýšení těžby ropy z břidlic v USA. "Americké břidlice nynější problémy s dodávkami ropy vyřešit nemohou," uvedla ve své zprávě investiční banka Goldman Sachs. Podle ní dodatečná ropa z USA nevykompenzuje ztráty z Íránu, Venezuely a z Angoly. Podle analytiků Goldman Sachs napjatý trh také poskytuje kartelu OPEC prostor pro ukončení dohody o omezení těžby, aniž by to mělo výrazný dopad na ceny.

Vývoj ceny ropy Brent za poslední 3 dny:

Zdroje: Reuters, ČTK

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

17.05. 21:19  Patrik (Tonda Futro)
17.05. 21:14  Patrik (Tonda Futro)
17.05. 19:51  Patrik (Patrik Čech)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688