TNBiz (TN.cz)
20.05.2018 16:24:33

Z havajské sopky teče řeka lávy, která zrychluje. Aktivita roste

Sopka Kilauea na Havaji opět intenzivně chrlí lávu, která teče rychlostí až 270 metrů za hodinu. V noci na sobotu navíc došlo k další erupci, ta naštěstí nebyla tak masivní jako předchozí. Z vulkánu se neustále valí hustý dým, úřady varují před vysokou koncentrací vulkanických plynů.

Obyvatelé Havaje si stále nemohou oddechnout, jelikož sopka Kilauea opět zvýšila svou aktivitu. Láva proudí ze země v mnohem větším měřítku, lávové fontány se objevují i tam, kde už se trhliny zdály být poměrně neaktivní.

 

Láva z několika trhlin se navíc spojila do jedné masivní řeky, která nabírá na rychlostí, uvádí Úřad Spojených států pro geologický průzkum. Široký proud teče rychlostí až 300 yardů za hodinu (274 metrů za hodinu). Z komplexu trhlin tečou dokonce dva proudy, směřují velmi podobným směrem.

 

Ve spodní oblasti se navíc neustále deformuje země díky zemětřesením, epicentrum se ale již nepřesunuje.

 

Okolo půlnoci v noci na sobotu došlo k další erupci, ta už naštěstí nebyla tak silná jako předchozí. I tak ale oblak kouře vyletěl až do až devíti kilometrů. Vítr žene prach a popel směrem na jihozápad od vulkánu.

 

 

 

K dalším erupcím může podle úřadů dojít kdykoliv, přímo u vrcholu jsou koncentrace vulkanických plynů velmi vysoké.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty