Oblíbené španělské pláže uzavřeli, zaplavily je jedovaté medúzy

TNBiz, 22.5.2018

K pobřeží oblíbeného španělského letoviska Alicante se dostaly nebezpečné medúzy, kvůli kterým úřady musely uzavřít pláže v délce téměř 120 kilometrů. Opatření přišlo poté, co jeden ze žahavců zranil jedenáctiletého chlapce. Dítě skončilo v nemocnici s velkými bolestmi.

Pobřeží Costa Blancy ohrožují jedovatí žahavci, kvůli kterým nyní platí zákaz koupání v úseku dlouhém 118 kilometrů. Na nebezpečí upozorňují rudé výstražné vlajky. Úřady varují, že medúzy jsou nebezpečné nejen ve vodě, ale i na pláži.

Do kontaktu s jednou z nich přišel koncem minulého týdne jedenáctiletý chlapec, který následně skončil s velkými bolestmi v nemocnici. Později byl sice propuštěn, úřady ale v neděli nechaly pláže pro jistotu uzavřít, informuje portál The Local.

Poplach způsobily takzvané měchyřovky portugalské, které se řadí do skupiny polypovců. Jejich chapadla mohou dosahovat délky až 30 metrů, žahnutí dokáže u člověka vyvolat nejen ostrou bolest, ale v krajním případě i zástavu srdce.

 

Výskyt těchto žahavců v úterý potvrdily i úřady v oblasti Molinar beach východně od centra města Palma de Mallorca, kde už také visí červené prapory. Za jejich stále častější výskyt může podle expertů zejména globální oteplování, díky kterému je moře teplejší a stejně tak rozšířený rybolov, který eliminuje přirozené predátory.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy