Z jahod připravte letní dezert: jahodové celozrnné galetky

O jahodách víme, že jsou chutově jedinečné, ale tušili jste, že rudé ovoce patří do rodiny růží a že nejíme plody? To, co jíme je květní lůžko. Plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce.

Jahody jsou zdrojem hned několika vitaminů - "céčka" obsahují víc než citrony nebo pomeranče, najdete v nich ale i vitaminy A, B, E a spoustu minerálních látek jako jsou draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Ale teď už se nechte inspirovat receptem na jahodový výtečný dezert:

Recepty na jahodové dezerty jsou oblíbené

Jahodové celozrnné galetky

Počet kusů: 1

Ingredience

Celozrnná mouka: 200 g

Sůl: 2 g

Máslo: 100 g

Olivový olej: 30 ml

Bílý jogurt: 100 g

Ledová voda – podle potřeby: 30 g

Citronová šťáva: 5 ml

Čerstvé jahody: 500 g

Sypká směs - celozrnná mouka: 50 g

Cukr krupice: 30 g

Cukr citronový Vitana 1 sáček = 20 g

Mleté mandle nebo mandle plátky: 50 g

Žloutek na potření: 1 ks

Voda: 10 ml

Želatina na sladké i slané Vitana 0,5 sáčku = 9 g

Postup

V míse smícháme celozrnnou mouku, povolené máslo, jogurt, sůl, olivový olej. Ledovou vodu přiléváme podle potřeby. Smícháme do tužšího těsta. Necháme přikryté odležet. Omyté a očištěné jahody nakrájíme na čtvrtiny, pokapeme citrónovou šťávou. V misce si připravíme sypkou směs z celozrnné mouky, cukru a mandlí. Těsto rozválíme do kulatého tvaru. Vložíme na pergamenový papír do oválné zapékací formy. Uprostřed těsta rozsypeme sypkou směs, naskládáme jahody. Necháme okraje volné (asi 5 cm) a přeložíme je přes část jahod. Mašlujeme žloutkem smíchaným s vodou. Pečeme na 170 °C asi 40 minut.

Tip: pokud chcete na galetkách mít ovoce déle čerstvé, tak je potřete Želatinou na sladké i slané Vitana. Galetky se budou lesknout. Použijte polovinu sáčku na polovinu množství vody.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend