Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
30.05.2018 19:09:56

Tropické třicítky vezmou nížiny útokem, silné bouřky v pátek

 

Oteplování na našem území bude pokračovat. Teploty se mohou v nížinách dostat nad 30°C. V pátek by se potom mělo rozpoutat bouřkové divadlo na velké části republiky. Bouřky budou mít díky vysokým teplotám i vlhkosti spoustu energie, a mohou tak být velmi silné. Doprovodí je zejména přívalové srážky, méně často potom krupobití a nárazovitý vítr. Bouřky budou pokračovat i v dalších dnech. Stále připomínáme, že bouřky jsou lokální záležitost a jejich přívalové srážky okamžitě odtékají. Se suchem tak neřeší bohužel prakticky nic. Na našem území převládne počasí typické spíše pro tropy. Horko, vlhko, odpoledne a navečer spousta přeháněk a bouřek. Skutečně zvláštní a ne moc příjemná přeměna klimatu ve střední Evropě.

Ve čtvrtek bude skoro jasno, polojasno, odpoledne přechodně i oblačno. Ojediněle přeháňky a bouřky, na jihozápadě republiky místy. Teploty 27 až 32°C. V pátek bude skoro jasno, polojasno, odpoledne ale až skoro zataženo. Místy přeháňky a bouřky, z velké části silné. Přechodně se mohou bouřky objevit i na většině území. Teploty 26 až 30°C, na jižní Moravě zpočátku 32°C, v západních Čechách naopak postupně jen 24°C. Problémem číslo jedna budou vysoké lokální úhrny srážek s rizikem rozvodnění malých toků.

V sobotu bude polojasno, oblačno, opět místy přeháňky a bouřky, stále ještě ojediněle silné. Teploty jemně klesnou na 24 až 28°C, západ republiky ochladí i 22°C. Podobné počasí bude i v neděli. Bouřek by mohlo pozvolna ubývat. Víkend tak bude opět hezký, teploty schůdné, avšak výlet nebo akci může odpoledne zastihnout bouřka.

 Podle nové mapy sucha v Česku je nejhorší situace podél pomyslného železničního koridoru mezi Prahou a Ostravou. Regiony na této přímce trpí suchem. Nejhůře na tom byla Ostrava, tou se ale prohnala v úterý silná bouře. Vyhlídky na zlepšení situace jsou bídné.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty