Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová italská vláda populistických stran míří k moci

Nová italská vláda populistických stran míří k moci

01.06.2018 9:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Italské populistické strany Liga a Hnutí pěti hvězd (M5S) se opět dohodly na vládní koalici. Sestavením vlády prezident Sergio Mattarella znovu pověřil právníka a akademika Giuseppa Conteho, který mu obratem předal seznam ministrů. Od předchozího pokusu Liga a M5S upustily poté, co prezident v neděli na ministerstvo financí neschválil euroskeptika Paola Savonu. Toho v nyní navrhovaném kabinetu nahradil téměř neznámý profesor ekonomie Giovanni Tria. Nová vláda složí podle agentur přísahu v pátek v 16:00 SELČ.

Italské akciové trhy dnes po otevření výrazně rostly, index milánské burzy FTSE MIB přidával 2,1 %. Pro srovnání, britský FTSE 100 byl vyšší o 0,6 % a francouzský CAC 40 o 0,9 %. Ceny dvouletých italských vládních dluhopisů zamířily nahoru, a navázaly tak na růst z předešlých dní, zatímco v úterý je napětí na italské politické scéně srazilo na kolena.

Conte, který sestavoval i první verzi kabinetu Ligy a M5S, se po neúspěchu funkce vzdal a prezident jmenoval ekonoma Carla Cottarelliho, aby sestavil úřednickou vládu. Ukázalo se ale, že by neměla šanci na získání důvěry parlamentu, a Cottarelli navíc během vyjednávání zjistil, že by přece jen mohla vzniknout vláda politická. Po dohodě s prezidentem ustoupil do pozadí. Dnes po zveřejnění výsledku jednání populistických stran vrátil prezidentovi pověření k formování kabinetu.

Savona podle agentury ANSA ale z nové vlády nezmizí, měl by se stát ministrem pro záležitosti EU.

Šéfovi M5S Luigimu di Maiovi ve vládě připadne ministerstvo práce a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet nad projektem základního nepodmíněného příjmu, napsala ANSA. Předseda Ligy Matteo Salvini zasedne na vnitru. Liga, již agentury označují za krajně pravicovou, do koaliční smlouvy prosadila deportace migrantů bez dokumentů, kterých v Itálii žije kolem půl milionu. Di Maio a Salvini mají navíc oba být vicepremiéry.

Po zveřejnění koaličního programu Ligy a M5S vyvolal silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména zamýšlený odklon od úsporných opatření Evropské unie.

Jak Di Maio, tak Salvini po prezidentově vetu několikrát zopakovali, že neplánují odchod z eurozóny neboli skupiny zemí používajících euro a neměl jej v úmyslu ani Savona. Italské akcie v úterý kvůli politické nejistotě sestoupily až na desetiměsíční minimum.

"Během těch nejtěžších dnů dluhové krize v eurozóně panoval strach, že se chaos na trzích s dluhopisy na místech jako Řecko či Španělsko rozšíří do Itálie. Tento největší evropský dlužník je příliš velký na to, aby šel finančně zachránit, takže grexit by mohl vést k italexitu a rozpadu eura. Nyní se veškerá pozornost upíná přímo na samotnou Itálii," napsal dnes týdeník The Economist. Na přebalu týdeníku je vyobrazena zmrzlina v kornoutku označeném symbolem eura, tři kopečky zmrzliny mají barvy italské vlajky a vedou z nich zapálené doutnáky.

"Pravicová a populistická vláda, jež právě vzniká, má program, který je pro naši zemi nebezpečný, což několik uplynulých dnů bohužel jen potvrdilo," uvedl Maurizio Martina, dočasný šéf dříve vládnoucí levicové Demokratické strany, která ve volbách neuspěla.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v reakci na rýsující se první populistickou vládu západní Evropy uvedl, že doufá, že Itálie dostojí svým závazkům vůči EU. "Italové svou volbu vyjádřili ve volbách. Doufám, že zůstanou věrni svým dějinám," řekl Le Drian ve francouzské zpravodajské televizi LCI.


Čtěte více:

Tomáš Vlk: Co zastaví italskou paniku? (video)
29.05.2018 12:16
Zemětřesení v italských dluhopisech. Tak by bylo možné shrnout aktuáln...
Sázka proti italskému dluhu se někomu vyplatila
29.05.2018 15:46
Dobře načasovaná sázka proti italskému dluhu se právě teď mohla vyplat...
Italské dluhopisy: Opravdu prošly testem?
30.05.2018 12:37
Itálie se dnes pokusila dále uklidnit rozjitřené trhy. Ministerstvo fi...
Rozbřesk: Španělská politická krize střídá italskou, trhy ale panikařit nemusí…
01.06.2018 9:19
Napětí v třetí největší ekonomice eurozóny zvolna polevuje. President ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data