Patria (Patria Finance)
Státní rozpočet  |  01.06.2018 15:02:37

Státní rozpočet se v květnu dostal do schodku 23,1 miliardy Kč

Státní rozpočet se ke konci května dostal do schodku 23,1 miliardy korun, jde o první letošní schodek rozpočtu. Ke konci letošního dubna vykázal rozpočet přebytek 0,8 miliardy korun. Loni ke konci května byl rozpočet ve schodku 18,7 miliardy korun. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 50 miliard korun.

Hospodaření bylo podle MF ovlivněno pravidelně se opakujícími vlivy typickými pro květen. Na straně výdajů šlo o vyplacení dvouměsíční zálohy na regionální školství ve výši 18 miliard korun, čtvrtletní dotace na obnovitelné zdroje energie, čtvrtletní výplatu státního příspěvku na důchodové pojištění a tradičně vyšší výdaje na obsluhu státního dluhu.

Po očištění o peníze z EU by rozpočet ke konci května skončil se schodkem 51,5 miliardy korun. Ve stejném období loni by to byl schodek 35,6 miliardy korun.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci května stouply meziročně o 49,6 miliardy na 546 miliard korun. Celkové výdaje stouply o 54 miliard na 569,1 miliardy korun. Daňové příjmy rozpočtu včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply o 34,5 miliardy na zhruba 466,5 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu u daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouply o 6,1 procenta na 109,2 miliardy korun. Inkaso spotřebních daní meziročně stouplo o 0,6 miliardy na 60,4 miliardy korun.

Největší objem výdajů rozpočtu je určen na sociální dávky. Ke konci května na ně z rozpočtu šlo 231,2 miliardy korun, meziročně o 11 miliard více. Celkově rozpočet letos počítá s výdaji na sociální dávky 557,9 miliardy korun.



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688