TNBiz (TN.cz)
01.06.2018 21:18:31

Sucho trápí vodáky, mnoho řek je výrazně pod limitem

Dlouhotrvající sucho má velký vliv i na stav českých řek. Celá řada míst je kvůli nízkému průtoku prakticky nesjízdná, týká se to navíc i větších toků. Vodáci by si tak měli výjezd pořádně naplánovat, nebo se musí připravit na občasné přenášení.

Sucho stále trápí Českou republiku a ani občasné bouřky situaci nějak výrazně nezlepšují. Pokud nebude pršet delší dobu, vodácká sezóna může být pro spoustu lidí velmi neuspokojivá.

 

Situace na některých tocích je skutečně zoufalá, nízké průtoky a stav sucha hlásí celkem 62 stanic napříč celou republikou, v mnoha případech se sice jedná o menší toky, jestli ale bude suché počasí pokračovat, situace se zhorší i na těch větších.

 

Z těch nejoblíbenějších hlásí velmi nízký průtok například Jizera, v horní části stav sucha zaznamenalo hned několik stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Horní i střední část je podle portálu Raft.cz hluboko pod limitem.

 

Kousek pod limitem je také například střední část Lužnice. Těsně kolem limitu sjízdnosti se pohybuje také oblíbená Otava, týká se to horní i střední části z Radešova.

 

 

 

Velmi nízký průtok podle portálu Raft.cz trápí Sázavu, kde je například na horní části ze Žďáru hladina na 18 centimetrech, limit pro sjízdnost je přitom kolem 55 centimetrů. Situace je o něco lepší na střední části z Ledče a dolní části z Týnce, i tak je ale voda stále pod limitem sjízdnosti.

 

*Řeky pod limitem nemusí být nesjízdné.

 

Těsně pod limitem je také Vltava v horní části. Těsně pod limitem je i stav ve Vyšším Brodu.

 

I když vodáci smutní, sezónu jen tak nevzdávají a i přes sucho a nízké průtoky jich na vodu vyráží stále velké množství. Samotná sjízdnost řek je závislá na mnoha faktorech, zkušenější vodáci si dokážou i za nižších stavů najít proudnici s dostatkem vody.

 

 

 

Majitelé kajaků a plastových kánoí, zkušení vodáci nebo ti, kterým nevadí občasné přetahování, tak mohou vyrazit na řeku, i když je voda pod limitem sjízdnosti. Naopak rafty, laminátky nebo začínající vodáci potřebují vody více.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty