Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.06.2018 09:06:17

Mobius: KLDR představuje obrovskou obchodní příležitost


Případné otevření severokorejské ekonomiky po mírové dohodě se Spojenými státy může znamenat ohromnou komerční příležitost. V televizi CNBC to dnes řekl uznávaný investor Mark Mobius. Investoři upozorňují hlavně na obrovskou a levnou pracovní sílu a nerostné zdroje, kterými KLDR disponuje.

Za první z bodů, kam směřuje jeho zájem, označil Mobius infrastrukturu a těžbu. Poukázal na to, že Severní Korea má zhruba 25 milionů obyvatel a pro investory by bylo výhodou, kdyby se místní trh připojil k tomu jihokorejskému, kde je 50 milionů lidí.

"To znamená mnohem větší trh a pro mě je nejvíce vzrušující příležitost mít most mezi Jižní Koreou, Čínou a Ruskem. Protože pak budete schopni mít železnice a silnice na sever přes Severní Koreu do těchto obrovských zemí," řekl Mobius. "Je to obrovská příležitost."

Investoři již dříve upozornili na obrovskou, disciplinovanou a poměrně levnou pracovní sílu v KLDR. Někteří ale zpochybňují schopnost obyvatel vyrovnat se s moderní ekonomikou vzhledem k uzavřenosti země vůči zbytku světa. Mobius je však přesvědčen o potenciálu místní pracovní síly a schopnosti rychle vše dohnat. Upozornil, že vzdělání je tam na poměrně dobré úrovni a nelze přehlédnout, že zemi se podařilo rozvinout jadernou technologii do obrovských rozměrů.

"Jsem tedy přesvědčen, že vše doženou velmi rychle a jih jim v tom pomůže," prohlásil.

Jižní Korea již v rámci možných mírových dohod nabídla různé výsady v oblasti pomoci a obchodu.

Vedle pracovní síly má KLDR také obrovské nerostné zdroje, včetně vzácných kovů, ropy a plynu. Severokorejský institut nerostných zdrojů v Soulu v roce 2013 odhadl hodnotu zásob nerostných zdrojů v KLDR na šest bilionů USD (131 bilionů ). Regionální analytici však varují před zchátralou infrastrukturou a nedostatečnou spolehlivostí při repatriaci zisků ze země. Jedna čínská společnost například nazvala svůj podnik v zemi "noční můrou". Mobius, který se více než tři desetiletí zaměřuje na rozvíjející se a na malé, slibné rozvojové trhy, je však optimistou.

Mobius dlouhé roky působil jako výkonný předseda správní rady investičního fondu Templeton Emerging Markets. Letos založil vlastní fond Mobius Capital Partners.

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se na dnešním historickém summitu v Singapuru dohodli na jaderném odzbrojení. Severní Korea se zavázala pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky. Dohoda však nestanovuje žádný časový rámec ani žádné další podrobnosti.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688