Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.06.2018 14:38:23

Fitch větší vyšší ceny ropy, IEA rostoucí poptávku


Nové a vyšší ceny ropy obsahuje výhled Fitch jak u severomořské ropy Brent tak americké lehké ropy WTI. Zatímco dosavadním výhledem bylo průměrných 57,50 dolaru za barel, v souladu s dlouhodobým výhledem pro cenu komodity, novým odhadem je 70 dolarů za barel letos, 65 dolarů za barel přístí rok a pozvolný ústup pod hladinu 60 dolarů za barel v průběhu roku 2020.

Důvody pro dočasný růst výhledu pro ceny ropy? Růst napětí v zahraniční a zvláště obchodní politice, pokles produkce ve Venezuele a globální geopolitické tenze. Důvody pro opětovný pokles? Poměrně snadná cesta ke zvýšení globální produkce…ne ale rychle. Rezervy existují, nemohou být však aktivovány hned.

Fitch v novém výhledu ale konstatuje, že dlouhodobý výhled 57,50 dolaru za barel zůstává nedotčen. Počínaje rokem 2020 agentura očekává pozvolné opětovné vyklesávání cen ropy.

Případné změny v produkci ropy po meetingu OPEC, který připadá na 22. června, nevnímá Fitch dramaticky směrem k případnému výraznému nadbytku komodity na trhu. Neočekává také – návazně na změnu výhledu cen ropy – masívnější akci v oblasti ratingů dotčených firem.

Od ledna 2017, kdy OPEC a další producentské státy v čele s Ruskem začaly uplatňovat dohodu o snižování těžby o 1,8 milionu barelů ropy denně, se ceny ropy zvýšily o třetinu na zhruba 76 dolarů za barel. Jsou tak nejvyšší od roku 2014.

IEA: Vývoj světové ekonomiky přinese stabilní růst poptávky po ropě

Příznivý vývoj světové ekonomiky přinese v příštím roce stabilní růst poptávky po ropě, avšak pokud Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nebude s to pokrýt případný propad nabídky, světový trh se koncem roku 2019 může dostat do značné nerovnováhy, předpověděla dnes Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Agentura předpokládá, že růst globální poptávky po ropě v příštím roce dosáhne 1,4 milionu barelů denně. Stejné tempo očekává i v letošním roce.

"Klíčovými faktory je solidní ekonomika a předpoklad stabilnějších cen. K rizikům pak patří možnost cenového růstu a obchodní spory," uvedla IEA ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou. Některé vlády už zvažují opatření, která by zmírnila cenovou zátěž na spotřebitele. Agentura rovněž upozornila, že v příštích měsících možná bude svou předpověď revidovat směrem dolů, protože vyšší ceny ropy přinášejí světovému hospodářství určité problémy.

Rizikem obchodní války i Venezuela

Hlavním rizikem pro vývoj poptávky po ropě je podle IEA zvýšení obchodního napětí. "Rizika spojená s eskalací odvetných opatření nejsou zanedbatelná ... dlouhotrvající zpomalování obchodu by se negativně promítlo do růstu světového hrubého domácího produktu a poptávky po ropě, neboť významný podíl spotřeby ropy je spojen s obchodními aktivitami," píše se ve zprávě.

Zpráva IEA podle agentury Reuters slouží jako varování největším světovým vývozcům ropy, kteří se příští týden sejdou ve Vídni, aby projednali svou dodavatelskou politiku, zejména ve světle dlouhotrvajícího propadu těžby ve Venezuele a v očekávání nových amerických sankcí vůči Íránu.

I kdyby se producentské státy dohodly na kompenzaci výpadků dodávek z těchto dvou zemí, nabídka a poptávka na světovém trhu bude na hraně rovnováhy a případný další propad nabídky ohrozí stabilitu trhu a ceny požene vzhůru. Je pravděpodobné, že jen několik málo zemí má rezervy, které mohou být rychle aktivovány, soudí agentura. Pracuje i se scénářem, že koncem příštího roku bude těžba ve Venezuele a Íránu o 1,5 milionu barelů denně nižší než dnes.


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688