Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak se vlastně „nefotbalové“ Rusko dostalo k pořádání šampionátu ve fotbale?

Jak se vlastně „nefotbalové“ Rusko dostalo k pořádání šampionátu ve fotbale?

14.06.2018 6:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Christopher Steele je bývalým britským špionem, který si otevřel svou vlastní firmu v Londýně. Možná čekal, že jej čeká lukrativní práce postrádající velké vzrušení. Jeho klienty se ale stala skupina bohatých lidí a korporací podporující Anglii jako pořadatele fotbalového šampionátu konaného v roce 2018. Naposledy se totiž v této zemi fotbalových šílenců konalo mistrovství světa v roce 1966. Kandidaturu podpořila řada celebrit, Steelovým úkolem mělo být podle Kena Bensingera z New York Times poskytování informací ohledně konkurenční kandidatury Ruska.

Steele má s ruským prostředím rozsáhlé zkušenosti a podle New York Times dobře věděl, že Rusko pro dosažení podobných cílů používá všechny možné metody. „Rusko bylo na rozdíl od Anglie kandidátem s mnoha minusy. Nemá žádnou fotbalovou tradici, jeho tým se ani nekvalifikoval na mistrovství světa v roce 2010 konané v Jižní Africe. V Rusku ale hlavně nebyly žádné odpovídající stadiony a další infrastruktura. A jelikož země hostila olympijské hry v roce 2014, panovaly obavy, jak si bude moci dovolit potřebné investice. FIFA, která je švýcarskou neziskovou organizací pořádající šampionát, dospěla k názoru, že ruská nabídka je ze všech nejrizikovější. Pro většinu pozorovatelů se tak nezdálo, že by ruská kandidatura byla pro Anglii velkým konkurentem. Jenže Steele a jeho zdroje vypráví něco trochu jiného,“ píše NYTimes.

Putin byl podle informací Steela pevně rozhodnut získat šampionát pro Rusko a ukázat tím i svou moc. Dal proto dohromady skupinu lidí včetně několika oligarchů, kteří díky dohodám o dodávkách plynu, drahým darům a dalším krokům získali hlasy několika zemí. Steele tyto informace v roce 2010 poskytl svým klientům, kteří ale oplývali optimismem ohledně šancí Anglie. A kromě toho se o informace podělil i s jedním agentem FBI. FBI bylo sice ukradené, zda Anglie bude pořadatelskou zemí, nebo ne, ale snažila se o rozbití ruské mafiánské sítě, která mimo jiné zorganizovala mezinárodní finanční podvody. Mezi jejími členy byli i někteří ruští oligarchové. A z tohoto pohledu byly Steelovy informace ohledně pokusů o úplatky FIFA značně přínosné.

Následovalo rozsáhlé utajené vyšetřování ve všech koutech mezinárodního fotbalu a jeho výsledky byly zveřejněny až v roce 2015. „Nejpopulárnější hra na světě se otřásla ve svých základech, řada lidí z FIFA byla obviněna z úplatků. Její doposud nedotknutelný prezident Blatte ohlásil rezignaci,“ píše NYTimes s tím, že celkově šlo o obrovský úspěch vyšetřovatelů. Nicméně zarážející byl jeden fakt: Nikde nebylo zmiňováno Rusko.

Rusko nakonec se svou nabídkou na pořádání šampionátu vyhrálo. Když chtěla FIFA provést audit rozhodovacího procesu, ukázalo se, že počítače ruského vyjednávacího týmu jsou zničeny. Ruský fotbalový tým nedosáhl od roku 2008 žádného většího úspěchu, ale čtrnáctého června začne mistrovství světa právě on soubojem se Saúdskou Arábií. Šampionát budou po celém světě sledovat stovky milionů diváků a hodně z nich se bude ptát, proč jej ze všech možných kandidátů pořádá právě Rusko. „Šanci na získání titulu mu bude dávat jen málokdo, ale to nevadí. Svého už dosáhlo,“ uzavírá NYTimes.

Zdroj: NYTimes


 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rusal postižený sankcemi USA požádal Kreml o podporu
25.05.2018 8:34
Ruský hliníkárenský gigant Rusal, který zasáhla poslední várka sankcí ...
Víkendář: Fischer o ostudě Německa, Evropě zmítané vírem dějin a ničícím Trumpovi
26.05.2018 10:13
Bývalý německý ministr zahraničních věcí Joschka Fischer hovořil v roz...
Víkendář: Putinovo Rusko z první ruky
27.05.2018 10:10
„Na podzim roku 2012 už bylo zřejmé, že jsem ze mně neznámých důvodů s...
Estonské banky
25.05.2018 17:00
Více než 13 miliard dolarů (asi 287 miliard Kč) se vypralo v letech 2...
Deutsche Welle: Německé firmy se stahují z Ruska
07.06.2018 11:59
Velké německé firmy považovaly ještě před nedávnem ruský trh za velmi ...

Váš názor
  • Blahopřeji
    01.07.2018 19:36

    "nefotbalovému" Rusku k postupu mezi nejlepších 8 světových mužstev. Dnešní plný stadion s kapacitou 80 tisíc míst a skvělá sportovní atmosféra vyvrcholila závěrečným penaltovým rozstřelem ve kterém odešli poraženi favorité ze Španělska. Sláva vítězům, čest poraženým.
    demokrat
    • Re: Blahopřeji
      01.07.2018 23:10

      TVoji vyhráli. To se zpiješ jak ruský mužik.
      Velkamedvědice
  • A zase to Rusko
    15.06.2018 7:30

    Já si říkal, že tu nějak ubylo protiruských článků. Teď koukám na fulltextu, že ten kdo má na Patrii na starosti protiruskou propagandu, měl minulý týden dovolenou. Poslední článek byl 1.6. a nová série začala opět až 11.6. Každopádně mu ta dovča prospěla, nové články jsou oproti těm předchozím zas o level výše! :)
    MrBurnes
  • NYT & M.
    14.06.2018 15:06

    Já bych řekl, že ještě i během celého roku 2010, kdy vrcholil diplomatický souboj uchazečů o pořadatelství, řešily všechny ostatní země a jejich papaláši (nejméně právě Rusko a Katar) zcela jiné a podstatnější problémy než fotbal. Dnes ekonomika kulminuje, tehdy se doslova odvracelo zhroucení penzijních systémů a společenského řádu vůbec. Proti Rusku - Ve Španělsku to tak nějak pálilo nejvíc, Portugalci na periferii se svezli i s britskými seniory a rowdies a Nizozemci s Belgičany jakbysmet. Proti Kataru - Japonsko, Austrálie i USA řešily totéž co Západní Evropa, Korea "už měla Olympiádu". Korupce je svinstvo, ale volba tehdy měla hlavu a patu pro každého, kdo neuměl věštit z křišťálové koule. Dnes je korupce skoro totéž co terorismus - účelový pojem. Podobně lze dovodit i to, že když dokáže pořádat MS JAR a země jako Brazílie (jednou nohou v žumpě nebýt privatizací státního majetku) dokonce Olympijské hry vzápětí po MS, tak Rusko to taky zvládne. A nikdo se tam zatím nevytahuje, že i přes uvalení stále se stupňujících sankcí. Pragmaticky, co je špatného na tom, že v Rusku malinko vylepšili infrastrukturu? Až tam ten režim padne, a je to jen otázka času, proto ty sankce, proto ty ověřené no-fake news.
    M.
  •  
    14.06.2018 9:16

    Ježiš na kríži povedal: "Kto si bez viny , hoď kameňom". Každá veľká športová udalosť nesie podozrenie z korupcie. A keď už autor článku chce byť dôsledný, tak nech si spomenie, že FIFA upozornila , že aj usporiadanie MS vo futbale v Atlante boli spojené s korupciou.
    Petrík
    •  
      01.07.2018 23:12

      Proč ty tu ameriku tak nenávidíš a Rusku lezeš neustále do zadku. Jeden příspěvek jako druhý.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.