Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.06.2018 07:31:14

Předpověď počasí na víkend: výrazně se oteplí, vrátí se bouřky

 

Noc na úterý byla ve znamení silných bouřek téměř na celém území republiky. Ve středu se pak v centrální a jižní části držely trvalé srážky. Na mnoha místech tak došlo na slibovanou vláhu. Na druhou stranu určitě bylo několik míst, kterým se déšť vyhnul, nebo zapršelo minimálně. Nyní se vrátí teplejší počasí, nejvyšší teploty zaznamenáme o víkendu. To se ale díky energii a vlhkosti znovu přidají přeháňky a bouřky, ojediněle silné. Období jako celek před námi nepřinese až na výjimky tropické teploty, spíše bude panovat klidné léto s teplotami kolem 25°C.

Ve čtvrtek bude polojasno, na jihovýchodě zpočátku skoro zataženo a ještě ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24°C. V pátek bude polojasno až oblačno, jen na severovýchodě ojediněle přeháňky. Teploty povyskočí na 22 až 26°C. V sobotu už se dostaví denní chod oblačnosti. Ráno skoro jasno, odpoledne až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Na Vysočině a v horách místy. Teploty opět vystoupí o něco výše na 24 až 28°C. V neděli by potom odpoledne a večer mělo být přeháněk a bouřek více, ojediněle už budou znovu silné s kroupami, přívalovými srážkami a nárazovitým větrem. Teploty 25 až 29°C

Po bouřlivé neděli by se mělo na začátku nového týdne ochladit asi na 22 až 26°C, postupně ale teploty začnou zase stoupat až k 29°C. Počasí se tak snaží vrátit k běžnému normálu, což vidíme rádi. Snad se dostaví i srážky na místa, kde je sucho a snad neudeří výrazné tropické teploty, které by krajinu vysušily mnohem rychleji. V celé Evropě je docela příjemně, Středomoří si žije běžným životem s teplotami mezi 26 a 33°C. Podmínky pro dovolenou jsou ideální. Průběžně však Evropu trápí bleskové povodně z přívalových srážek během silných bouřek. Ojediněle i obrovské kroupy. Nejvíce potrápeny byly během posledního období Slovinsko, Německo a Francie.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty