Pampeliškový med: chutný a zdravý med, který si snadno připravíte doma sami

Pampeliškový med

Louky i zahrady rozkvétají a zabarvují se do žluta. Právě teď nastává období pampelišky lékařské, nápadné byliny, která v sobě ukrývá spoustu prospěšných látek. Pojďte si s námi z jejích květů připravit med, který si zamilujete nejen pro jeho charakteristickou chuť.


Mnoho z nás zná pampelišky ze svého dětství, kdy jsme z nich pletli věnečky nebo vyráběli píšťalky. Není to však jen květina s charakteristickým vzhledem a nepřítel pěstitelů anglických trávníků, ale především velmi zdravá bylinka. Díky obsahu velkého množství zdraví prospěšných látek dokáže podpořit trávení i správnou funkci některých orgánů, jako jsou játra, žlučník a ledviny.

Své využití najde každá část z pampelišky. Listy je možné zakomponovat do chutných salátů, sbírá se také její kořen, který pomůže s jarní očistou těla. K výrobě medu budou ale zapotřebí květy, které můžete od dubna do srpna nalézt na všech loukách, zahradách i jiných kouscích zeleně. Samotný med pak oceníte nejen jako sladidlo, ale i jako pomocníka v boji proti nachlazení.

   

Kdy se vydat na sběr pampelišek?

Pokud chcete mít nasbírané květy co nejúčinnější, je důležité správně načasovat jejich sběr. Ten je nejlepší provádět během slunečných dní, obzvláště okolo poledne, kdy jsou květy pampelišek hezky otevřené. Rozhodně se nedoporučuje sbírat květy nasáklé vodou od rosy nebo po dešti. V takovém případě počkejte, až opět uschnou. Pozornost věnujte i vzhledu každé z rostlinek. Pokud odkvétá, samotný květ už v sobě nebude mít tolik účinných látek. Vybírejte tedy bylinky, které kvést teprve začínají nebo jsou již plně rozkvetlé. Rozmyslete si také, na jakém místě budete pampelišky sbírat. Zvolte prostředí co nejčistější, vzdálené od polí a rušných cest.


Jakmile budete mít natrhané pampelišky, můžete se pustit do výroby samotného medu. Jak na něj?

 

 


Co budete potřebovat na výrobu pampeliškového medu?


Jak na samotnou přípravu?

Na jednu dávku budete potřebovat 200 květů pampelišek. Při sbírání trhejte pampelišky přímo pod květem, bez stonků. Samotné květy pak můžete nechat chvíli rozložené, aby z nich vylezli všichni broučci. Květy neoplachujeme, přišli bychom o značnou část pylu.

Nyní si nachystejte citróny a pomeranče. Oloupejte je, nakrájejte na plátky a vyndejte z nich všechna semínka.

Do hrnce dejte pampelišky, očištěné citróny a pomeranče nakrájené na plátky a zalijte vodou. Celou tuto směs pak společně vařte přibližně 20 minut. Následně hrnec odstavte a směs nechte luhovat po dobu 24 hodin.

Další den celou směs přeceďte do druhého hrnce. K tomu si můžete vzít na pomoc plátno nebo husté sítko.

K přecezené šťávě už jen přidejte cukr a společně vařte do zhoustnutí. Během vaření občas med zamíchejte, ať předejdete jeho připálení.

Jakmile dosáhne med požadované konzistence, ještě horký ho přelijte do sklenic.


*Tip: Pampeliškový med se hodí nejen k oslazení čaje. Výborně ochutí také kaše, lívanečky nebo smoothie.

Tereza Stolářová

Tereza je studentkou zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření