Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.03.2024 06:03:00

Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku

Poměr cen akcií k ziskům obchodovaných firem (PE) nemusí být tím nejlepším valuačním měřítkem, ale je určitě tím nejčastěji používaným. Po čase se dnes podíváme, jak jsou z tohoto pohledu světové trhy. Extrémem tu je UK na straně jedné a USA na straně druhé. A zajímavý se mi zdá zejména valuační diskont Evropy vůči USA a nyní už i Japonsku.

1 . Valuace ve světě: V následující tabulce je výraznou výjimkou Velká Británie, protože je to jediný větší akciový trh, kde jsou valuace pod historickým standardem. A hodně. Zbytek trhů je buď cca na svém (Evropa bez skupiny GRANOLAS), nebo více či méně nad standardem. Za povšimnutí tu stojí i Japonsko, které se šplhá výš a výš (o něco se pokouší i Evropa). Vyloženým protipólem UK jsou pak trhy americké:

sous1
Zdroj: X

2 . Americký extrém – co ostatní? Americký trh je svými valuacemi hodně vysoko i bez velkých technologických společností. A to ve srovnání se zbytkem světa i se svou vlastní dvacetiletou historií. Bezrizikové sazbyvýnosy desetiletých vládních dluhopisů, v USA přitom nijak nízko nejsou. Takže vysvětlení spočívá v nízkých bezrizikových prémiích a/nebo očekávaném vysokém růstu zisků a dividend.

Druhý sloupec týkající se trhu bez velkých technologických firem by přitom mohl ukazovat, že investoři věří v širší růstový potenciál AI a spol. (tedy potenciál neomezený jen na IT sektor a s ním úzce související společnosti). Zarážející pak ale může být, proč je tak obrovská valuační mezera mezi tímto zbytkem US trhu a Evropou. Vedle nízké rizikové prémie a vysokého očekávaného růstu v USA je tu ale ještě jedno vysvětlení vysokých amerických valuací – vysoký podíl volného toku hotovosti k ziskům:

Jak tu občas poukazuji, na jeden dolar zisků nyní firmy v USA vydělávají více dolarů hotovosti, příčinou se zdají být relativně nízké výdaje na investice (ne nutně nízké investice v množstevním vyjádření). Za tyto „výživnější“ zisky jsou tak investoři ochotni platit více, než v minulosti. Ani tento faktor pro mě ale není úplně uspokojivým vysvětlením valuační prémie US trhů mimo technologie nad Evropou (která má dokonce nižší bezrizikové sazby). Samozřejmě můžeme hovořit o nižším potenciálu evropské ekonomiky, různém odvětvovém složení, zpožděném cyklu, atd. Ale prohlubuje se i valuační diskont Evropy vůči Japonsku (to sice má bezrizikové sazby u nuly, ale už hodně dlouho).

3 . Rizikové prémie na minimech: Ještě krátce zpět k USA - vývoji dlouhodobějších očekávání růstu zisků v USA jsem se tu věnoval nedávno, dnes ještě přidám pohled na rizikové prémie na dluhopisových trzích. Ty nejsou to samé, jako prémie akciové, ale ty zase nejde přímo pozorovat a odhady mohou více či méně informačně šumět. Na dluhopisech přitom vidíme, že prémie se nachází mimořádně nízko, níže už se moc nedostávaly, spíš pak přišel dříve, či později obrat nahoru.

sous2
Zdroj: X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688