Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  31.03.2024 08:31:03

Pražská burza má za sebou nejlepší březen od roku 2016. V čele letošní výkonnosti nově akcie KB, ČEZ na opačném konci

  • dividendový index PX-TR posunul svá historická maxima na téměř 3 639 bodů
  • akciové objemy obchodů v březnu nejvyšší od loňského května (zobchodovalo se za 11,41 mld. )
  • akcie PRIMOCO v březnu osmé nejobchodovanější, manažeři firmy si přišli na další akcie
  • v dubnu vedle dividendové sezóny odstartuje i nová výsledková – 25.4. reportuje MONETA, 30.4. pak ERSTE

Hlavní světové akciové trhy se stále vezou na optimistické vlně započaté již vlastně na konci října. Například akcie v sousedním Německu v závěru března dále posunuly svá historická maxima. Podobně akcieUSA, kde index S&P 500 završil úvodní letošní čtvrtletí vůbec s nejlepším zhodnocením od roku 2019 (připsal si podobně jako DAX 10,2 %). Pražská burza si v úvodní části roku vedla v porovnání méně výrazně, když její letošní zisky překračují „jen“ 7 %. Každopádně k výsledku dopomohl výrazný březen s téměř 4% posunem a dosažením nejvyšších úrovní od června 2008. Dá se říci, že dle statistik si zadělává na jaře na pokles. Posílila totiž již sedmý měsíc v řadě. Delší rekordní 8měsíční růstovou šňůru zažila naposledy v době vzniku indexu PXroce 2006, kdy dokázala posilovat nepřetržitě až do ledna 2007.

V poslední březnový týden svou vůdčí roli dále potvrdily finanční tituly. Po zprávách o možném zájmu italské Unicredit o banku MONETA se domácí titul vlastně navrátil ke svým historickým maximům. Akcie ERSTE se dostaly na 2letá maxima, když s 11% posunem v březnu nakonec jasně na pražské burze dominovaly. Investoři po nejprve výběru zisků přeci jen začali pozitivně reagovat na zveřejněné hospodářské výsledky, potažmo výhled, letošní dividendu či další připravovaný odkup vlastních akcií. Druhý rakouský titul VIG se v domovské Vídni ve světle hospodaření pak dokonce ocitl již i nejvýše od léta 2015. V závěru měsíce se totiž pokoušel prorážet rezistence z ledna 2018. V porovnání s menší březnovou výkoností nechtěly zůstat pozadu akcie KB, které se dokonce na pražské burze nově dostaly do čela žebříčku letošní výkonnosti.

 

Své totiž sehrál oddych na akciích COLT, kde investoři poměrně divoce v závěru měsíce přemítali nad zveřejněnými hospodářskými výsledky, potažmo výhledem. Ten nicméně díky i akvizicím naznačuje na pokračování růstové trajektorie. Navíc se akcionáři mohou letos těšit znovu na dividendu 30 , jejíž výplatu si opět budou moci zvolit také v akciové formě. Zatím jen není znám poměr, k jakému kurzu.

Hlavní titul pražské burzy ČEZ si po předchozích 3 měsících ztrát polepšil, nicméně po divokém vývoji. Svou pozitivní roli sehrál také nádech na cenách emisních povolenek, potažmo elektřiny či vzbouření drobných akcionářů. Na druhou stranu ze zhruba 160 tis. akcionářů se k příslušné petici aktivně dosud přihlásilo jen 3,3 tis. Nejasnosti nadále přetrvávají nejen ohledně budoucnosti firmy, ale také windfall tax, která loni ořezala zisky ještě více než se čekalo. A letošek v tomto ohledu zatím nevypadá o moc lépe. I přes březnový růst si tak akcie ČEZ udržují pozici nejztrátovější emise pražské burzyindexu PX.


Zisky si připsaly v březnu také akcie PHILIP MORRIS, které se však nejprve ocitly až u hranice 15 tis. Kč, tedy na 2,5letých minimech. Uklidnění ke konci měsíce přinesly oproti očekáváním o něco lepší hospodářské výsledky, potažmo oznámená dividenda 1 220 .

V závěru měsíce se naopak dále nedařilo akciím PRIMOCO, které od svých historických maxim z konce ledna korigují již o čtvrtinu. Regulatorní hlášení poodkrylo, že 3 manažeři firmy si, po 13 300 akciích po koruně z poloviny měsíce, obdobně na konci března přišli na dalších 6 670 akcií. Překvapivě zatím nebylo zveřejněno, zda se jednalo opět o opční historický příděl od zakladatele Ladislava Semetkovského, jako tomu bylo při zmiňované první várce.

Každopádně v březnu se nedařilo ani druhému nováčkovi indexu PX akciím GEVORKYAN, kde rovněž jako by došlo na vybírání zisků po realizaci očekávaného vstupu mezi prestižní emise. Firma v měsíci vedle zveřejnění loňských výsledků vydala dluhopisy za 22,5 mil. EUR či se její akcie začaly duálně obchodovat také na burze v Bratislavě.

Každopádně propadákem měsíce se staly pravidelně sledované akcie PILULKA, které však již od prosince nejsou součástí indexu PX. Překvapivý byl reportovaný výrazný prodej akcií ze strany jednoho z šéfů a zakladatelů firmy, který přitom akcie podstatně dráž nakoupil ještě před pár měsíci (více zde).  

Závěrem možno zmínit, že v dubnu na pražské burze odstartuje sezóna valných hromad a tedy následných dividend. V kontextu i vývoje z minulých let se pražská burza v březnu dále posunula na nová historická maxima. Tedy dle indexu PX-TR, který vedle kurzového vývoje zohledňuje právě i výplaty požitků akcionářům.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688