Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.04.2024 06:35:00

Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem - Siegel (video)

Měli by nyní investoři zůstat zejména u velkých technologických firem, nebo se bude růst akciového trhu rozšiřovat na větší počet titulů? Na tuto otázku na CNBC odpovídal Jeremy Siegel z Wharton School, podle kterého se v delším období projeví valuační diskonty akcií menších firem a také hodnotových titulů. V krátkém období si ale expert podle svých slov není jistý tím, že by investoři obchodující na základě trendů „už skončili s technologickými akciemi“.

Profesor tedy míní, že populární akcie by mohly ještě růst díky tomu, že se na ně bude stále zaměřovat řada investorů. Nakonec se ale projeví valuační diskonty u zmíněných skupin titulů. Siegel k tomu poukázal na měnící se příběhy, které na trhu kolují. Před nějakou dobou podle něj často zaznívala teorie, podle které potřebují snižování sazeb zejména růstové technologické akcie, protože jde o aktiva s větší durací, která jsou na pohyb sazeb nejcitlivější. Nyní se zase hovoří o tom, že pokles sazeb potřebují úplně jiné sektory. Skutečnost je přitom podle profesora taková, že sazby se nejvíce projevují u finančních titulů, jinde rozhoduje síla ekonomiky, která je svou důležitostí před vším ostatním.


K diskusi o atraktivitě akcií menších firem se přidala Bryn Talkington z Requisite Capital Management. Podle ní je tento segment trhu hodně těžké časovat. Pokud jej pak rozdělíme na růstové a hodnotové tituly, pak ve druhé skupině dominují menší regionální banky, kterým se investorka chce vyhnout. Firmy růstové pak zase často nedosahují ziskovosti. K tomu Talkington dodala, že velké technologické firmy jsou vysoce ziskové, a to se promítá i do nízkého nákladu vnějšího kapitálu. Malé firmy jsou na vnějším financování, na rozdíl od velkých, závislé mnohem více a jeho náklad je také větší.

Investorka tedy považuje akcie malých firem za málo atraktivní a bude tomu tak podle ní po celou dobu, po kterou bude probíhat diskuse o sazbách. Tedy o tom, kdy začnou klesat, jak moc klesnou a zda nebude panovat stav „výše po delší dobu“. K tomu dodala, že na trhu hrají velkou roli algoritmické obchody a nákupy z této strany podle ní směrem k malým firmám v současném prostředí nepůjdou. Graf ukazuje vývoj valuací sedmi nejpopulárnějších technologických akcií, k tomu zbytku akciového trhu a trhu jako celku:

1
Zdroj: X

Sedmička výjimečných se nyní obchoduje s poměrem cen k ziskům u třiceti, zatímco celý trh s PE na jednadvaceti a trh bez sedmičky na devatenácti. Ani trh bez technologií tedy momentálně nemá valuace, které by se daly považovat za nízké. Jak přitom bylo zmíněno, Siegel se domnívá, že momentum může ještě technologie táhnout nahoru.

Ekonom na CNBC také kritizoval práci americké centrální banky. Nyní je sice ekonomika stále silná, zatímco inflace znatelně klesla, nicméně Siegel vidí jako vážkou chybu to, že Fed držel sazby nízko po příliš dlouhou dobu v situaci, kdy inflace dosahovala vysokých hodnot a na finančních trzích podle ekonoma bujela spekulace. Na námitku, že výraznou roli hrála i fiskální politika, pak Siegel uvedl, že Fed ji nemusel podporovat svou uvolněnou monetární politikou.



Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688