Edenred CZ (Edenred CZ)
Z domova  |  16.04.2024 11:29:44

Za dvě stovky na oběd už i v Brně. Hlavní jídlo nás měsíčně stojí až desetinu mzdy

oběd ilustrační

Podle Edenred Restaurant Indexu Češi za obědové menu v restauracích a kantýnách v březnu průměrně zaplatili 187,2 koruny, tedy o korunu a 20 haléřů více než v únoru. Ceny obědů se tak po mírném poklesu vrátily na prosincovou úroveň. Vedle Prahy však za obvyklý oběd zaplatíme přes dvě stě korun už i v Brně. Strávníci zde ve stravovacích zařízeních přes poledne nechají průměrně 200,3 koruny. Ze srovnání s průměrnými mzdami v regionech vyplývá, že čeští zaměstnanci za pravidelné obědvání v restauračních zařízeních a kantýnách během pracovních dní utratí okolo 8,5 % svého příjmu. V Liberci a Českých Budějovicích se však náklady na 21 obědů blíží i desetině průměrné mzdy.

Ceny obědů v březnu opět mírně stouply. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet Edenred. Ve srovnání s únorovými hodnotami za hlavní jídlo dne celorepublikově utratíme o korunu a 20 haléřů navíc. Strávníci tak aktuálně za obědové menu zaplatí 187,2 koruny. Po mírném poklesu v prvních dvou měsících letošního roku se tudíž ceny opět vrátily na prosincovou úroveň.



Nově jsou v Česku už dvě města, kde se průměrná cena poledního menu přehoupla přes hranici dvou set korun. K Praze, která ji překonala už v prosinci 2022, nyní přibylo i Brno. Jeho obyvatelé za oběd průměrně zaplatí 200,3 koruny. Od začátku roku zaznamenaly výraznější nárůst cen i další regiony, především na severovýchodě Čech. V Liberci, Hradci Králové a Pardubicích stouply během prvního čtvrtletí ceny o více než 2,5 koruny. K výraznému poklesu naopak došlo v Olomouci. Ve srovnání s prosincem zde ceny klesly o 5,7 koruny.

„Ceny obědů v posledních měsících spíše stagnují. K mírným výkyvům dochází v některých regionech, celkově se však už od loňského července drží okolo 185 korun. I v pohostinství se tak jasně projevuje zpomalení růstu spotřebitelských cen. Díky postupnému poklesu výdajů za energie a ustálení nákladů na suroviny mají restauratéři po více než roce vytrvalého růstu konečně možnost udržet ceny jídel na uzdě,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.


Pravidelné stravování v restauraci se prodraží

Podle průzkumu Barometr FOOD [1] chodí během polední pauzy na oběd do restaurace 72 % zaměstnanců, hned čtvrtina (26 %) dokonce uvádí, že často. Pravidelné obědvání v restauraci se však podle Edenred Restaurant Indexu poměrně výrazně promítá do domácích rozpočtů. Za 21 obědů [2] v restauraci dnes Češi průměrně zaplatí 3 931 korun. To činí asi 8,5 % průměrné měsíční mzdy [3] . I zde je přitom patrný loňský růst cen. Ještě před rokem si mohli strávníci za stejnou cenu pořídit skoro jeden celý oběd navíc.

Největší část svých měsíčních příjmů aktuálně za stravování zaplatí lidé v Liberci a v Českých Budějovicích, kde se náklady za 21 poledních návštěv restaurace nebo kantýny blíží desetině průměrné mzdy. Na opačné straně spektra se pak paradoxně nachází hlavní město. Ačkoliv jsou v Praze ceny obědů zdaleka nejvyšší, za pravidelné obědy v restauracích pražští zaměstnanci zaplatí jen 8 % průměrné měsíční mzdy, tedy nejméně ze všech regionů.

„Ceny obědů většinou poměrně dobře reflektují výši mezd v jednotlivých regionech. Není tomu tak ale úplně pokaždé. Vedle Prahy vybočují například Karlovy Vary. Ačkoliv se zde ceny drží výrazně pod republikovým průměrem, situace se mění, pokud je vztáhneme ke kupní síle. Na průměrnou mzdu navíc dosáhne jen asi třetina Čechů. Je tedy pravděpodobné, že obědy v práci do rodinných rozpočtů mnohdy zasahují výrazně více,“ říká Aneta Martišková. Jako alternativu proto podle ní zaměstnanci čím dál častěji volí vlastní oběd „z krabičky“.




[1] Sběr odpovědí průzkumu „Barometr FOOD“ probíhal od 26. července 2023 do 24. září 2023. V České republice se jej zúčastnilo celkem 4603 respondentů z řad držitelů karet Edenred.

[2] Pro rok 2024 je průměrný počet pracovních dnů v měsíci 21. Zdroj: zde.

[3] Výpočet na základě nejnovějších dat ČSÚ o výši průměrných mezd v regionech (za 4. čtvrtletí 2023).

Edenred CZ

Edenred ČR pečuje o 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům na českém trhu. Stravenky a volnočasové benefity jsou k dispozici na jedné platební kartě Edenred Card. Karta umožňuje platbu mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay. Čerpání benefitů je možné online díky platformě Edenred Benefity Café.

Edenred je přední digitální platforma pro služby a platby – a také každodenní společník pracujících, spojující přes 60 milionů uživatelů a 2 miliony partnerských provozoven ve 45 zemích prostřednictvím téměř 1 milionu firemních klientů.

Edenred nabízí specifická platební řešení pro konkrétní použití zaměřená na stravování (stravenky), motivaci (dárkové karty, platformy pro zapojení zaměstnanců), mobilitu (čerpací stanice, údržba, mýtné či parkovné) a firemní platby (virtuální karty).12 000 zaměstnanců společnosti Edenred usiluje o to, aby se svět práce stal propojeným ekosystémem, který se každým dnem stává bezpečnějším, efektivnějším a zodpovědnějším. V roce 2022 skupina díky svým globálním technologickým aktivům spravovala obchodní objem téměř 38 miliard EUR, zejména prostřednictvím mobilních aplikací, online platforem a karet. Edenred je zapsán na burze cenných papírů Euronext v Paříži a je součástí indexů CAC 40, CAC 40 ESG, CAC Large 60, Euronext 100, Euronext Tech Leaders, FTSE4Good a MSCI Europe.

Více informaci na: www.edenred.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688