mpo.cz (MPO)
Evropská unie  |  16.04.2024 15:17:06

Modernizace energetické infrastruktury. V Bruselu jednali ministři pro energetiku

 

Koordinovaný rozvoj integrované evropské elektrické sítě i posilování odolnosti energetické infrastruktury. Ministr průmyslu a obchodu jednal v Bruselu na neformálním jednání ministrů pro energetiku. Ministři diskutovali o plánování a financování rozvoje energetické infrastruktury a podepsali Solární chartu, která podpoří výrobu solárních technologií v Evropě. Jedná se o klíčová opatření pro posílení energetické bezpečnosti a pro modernizaci přenosových a distribučních sítí napříč Evropskou unií.


„Podle dat Evropské komise jsme za poslední dva roky díky instalaci obnovitelných zdrojů ušetřili zhruba 15 miliard krychlových metrů dovozu ruského plynu. Tyto nové zdroje tak nahrazují suroviny od nedůvěryhodných dodavatelů a tím posilují naši energetickou bezpečnost. Společně s jejich velkým rozvojem je potřeba posilovat přenosové a distribuční sítě, prostřednictvím kterých se elektřina dostává ke koncovým zákazníkům,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Pro evropskou energetickou suverenitu a dosažení cílů v oblasti energetiky a klimatu potřebujeme zlepšit infrastrukturu, zvýšit kapacitu, flexibilitu a propojení mezi členskými státy. A právě modernizace přenosových a distribučních sítí je pro modernizaci energetiky zásadní.“

Pro zajištění stabilního energetického prostředí je třeba, s ohledem na ochranu životního prostředí, využívat všech konkurenceschopných zdrojů energie přispívajících k energetické nezávislosti Česka. S tím souvisí adaptace relevantních průmyslových odvětví na jejich využívání. Ministerstvo průmyslu a obchodu postupně připravuje další reformy v rámci české energetiky. „Zjednodušili jsme povolávání výstavby obnovitelných zdrojů, zavedli komunitní energetiku a nyní míří k poslancům novela LEX OZE III, která zavede nový moderní a chytrý elektroenergetický systém. Zároveň soutěžíme dodavatele na výstavbu nových jaderných zdrojů,“ říká ministr Síkela a dodává: „K tomu ale potřebujeme odolnou přenosovou soustavu. Neméně důležité je zabezpečení energetického systému jako provázaného celku, zejména z pohledu kybernetické bezpečnosti.“

MPO na začátku roku vypsalo výzvu na posílení kapacity distribučních soustav. Provozovatelé distribučních sítí mohou až do konce letošního roku žádat o dotace na modernizaci.

Solární energie, zejména fotovoltaika, je v současné době nejrychleji rostoucím zdrojem obnovitelné energie v EU. V roce 2023 bylo v EU nainstalováno 56 GW solárních elektráren, dvě třetiny z toho na střechách, což posiluje spotřebitele a chrání je před vysokými cenami elektřiny a snižuje využívání půdy. Nové instalace solární energie v letech 2022 a 2023 ušetřily ekvivalent zhruba 15 miliard krychlových metrů dovozu ruského plynu.

Cílem EU je do roku 2030 využívat alespoň 42,5 % energie z obnovitelných zdrojů. To bude vyžadovat další zrychlení zavádění energie z obnovitelných zdrojů, včetně solární energie. Ministři podepsali Solární chartu, kterou EU mimo jiné stanoví opatření na podporu domácí výroby solárních článků proti dovozu z Číny.

V ČR rozvoj obnovitelných zdrojů neustále zrychluje, ke konci loňského roku evidovaly distribuční společnosti celkem více než 167 tisíc připojených fotovoltaických elektráren. Nových solárních elektráren bylo v Česku od roku 2022 připojeno přes 116 tisíc. Celkový výkon připojených FVE v České republice tak vzrostl na 3,5 GW.



Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688