Marek Pokorný (Portu)
Finanční rady  |  16.04.2024 14:12:30

Čipy za 5 let překonaly index S&P 500 téměř trojnásobně

cipy

Akciovým trhům dominují čipy

Úroveň technologické vyspělosti roste rychlým tempem, což dokazují nové slibné oblasti, jako je konektivita, autonomní řízení, strojové učení, robotika, 6G, internet věcí, cloud, virtuální a rozšířená realita a v neposlední řadě umělá inteligence. Čipy jsou s rozvojem těchto technologií neodmyslitelně spjaty, neboť jsou hnací silou jejich výkonu. Vývojáři a výrobci těchto čipů z tohoto trendu velmi těží, čehož je jasným příkladem Nvidia.

Akcie Nvidie za posledních 5 let posílily o neuvěřitelných 1 744 % a dnes je třetí nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací 2,2 bilionu USD. Vynikající výkonnost souvisí především s nástupem umělé inteligence. Ve skutečnosti je však Nvidia pouze zářným příkladem v odvětví, v němž se daří i mnoha dalším společnostem.

Burzovně obchodovaný fond iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF, který se zaměřuje na globální sektor polovodičů, si od svého založení připsal 287 %, čímž trojnásobně překonal akciový index S&P 500 (94 %).

Čipy jsou pro státy klíčovým odvětvím

Význam polovodičového odvětví jasně dokládají kroky jednotlivých vlád. Odmítají, aby jejich průmysl byl stejně zranitelný vůči narušení, jako tomu bylo v době pandemie Covid-19. Obrovské dotace pro výrobce a vývojáře polovodičů proto v posledních letech vyhlásily Spojené státy, EU, Čína, Japonsko, ale také Jižní Korea.

Podpora tohoto odvětví ze strany USA by mohla dosáhnout přibližně 280 miliard USD. EU plánuje do roku 2030 podpořit domácí sektor příspěvky ve výši 43 miliard USD. Japonsko je připraveno podpořit odvětví částkou 33 miliard USD a Jižní Korea chce dominovat výrobě čipů investováním 470 miliard USD do polovodičového „megaklastru“. Čína se rovněž snaží dohnat technologický deficit vůči Západu.

Nejvýznamnější společnosti v odvětví polovodičů

V tabulce níže jsou seřazeny nejhodnotnější akcie polovodičových společností podle tržní kapitalizace, přičemž jsme se zaměřili také na zemi původu společnosti a pětiletý procentuální výnos akcie. Žebříčku bez překvapení dominuje společnost Nvidia, následovaná tchajwanským výrobcem čipů Taiwan Semiconductor Company, americkou společností Broadcom, jihokorejským Samsungem, nizozemským výrobcem strojů pro výrobu polovodičů ASML a největším konkurentem společnosti Nvidia, společností Advanced Micro Devices (AMD).

tvNUw-nejcenn-js-spole-nosti-v-sektoru-polovodi-a-ip-na-sv-t-

V Portu můžete také investovat do čipů

Do polovodičů umožňujeme našim klientům v Portu investovat prostřednictvím vlastních strategií. Jedná se o výše zmíněný iShares MSCI Global Semiconductors UCITS ETF. Jeho výkonnost za posledních 5 let zastínila nejznámější index S&P 500.

I zde bychom však investory nabádali k opatrnosti, protože sázka na jeden sektor nemusí být vhodná. V Portu dáváme přednost dlouhodobému a pravidelnému investování s diverzifikací na celé akciové trhy.


Na co si dát po přečtení tohoto článku pozor?

  • Článek není investičním doporučením
  • Historická výnosnost není nikdy zárukou budoucích výnosů
  • Investice na kapitálových trzích jsou vždy rizikové
  • Portu negarantuje dosažení výnosů z investice na kapitálových trzích
  • Nejste si jistí, jaký rizikový profil je pro vás vhodný nebo zda je pro vás vhodné například tematické investování? Vyplňte si náš investiční dotazník a my vám poradíme.
Marek Pokorný

Marek Pokorný

Marek se o problematiku finančních trhů začal zajímat již při studiu a kariéru v tomto odvětví započal na pozici reportéra akciových novinek. Nyní pracuje jako analytik finančních trhů a ekonomiky ve společnosti Portu a snaží se lidem přiblížit svět investování. Pravidelně přispívá jak články na blog tak tiskovými zprávami do médií s cílem informovat veřejnost o aktuálním dění na trzích.



Portu

Portu je první česká robo-advisory investiční platforma a lídr na českém trhu. Umožňuje bez jakýchkoliv závazků a s nejnižšími poplatky na trhu investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Více na https://www.portu.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

08.03.2024Výrobci čipů pomohli S&P500 opět na nová maxima Research (Česká spořitelna)
30.11.2023Největších 7 titulů podle Goldman Sachs i v roce 2024 překoná index S&P 500 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
30.01.2023UP index minulý týden zaostal za S&P 500 Tomáš Novotný (UP forum)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688