Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  17.04.2024 00:00:00

Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě

Rodiny s nárokem na přídavek na dítě

Na přídavek na dítě má nárok osoba, která pečuje o nezaopatřené dítě (děti) nebo rodina, která má v péči nezaopatřené dítě či děti. Těmi jsou děti do 18 let, ale i starší, pokud například studují. Abyste mohli získat příspěvek na dítě, je třeba splnit podmínku nižšího příjmu než 3,4násobku životního minima. To je stanoveno v různé výši. Na samostatnou dospělou osobu v domácnosti se jedná o částku 4 860 Kč. Druhá dospělá osoba v domácnosti už má částku stanovenou na 4 040 Kč. Nižší částky mají stanoveny děti, částky se dále rozlišují podle věku dětí. Životní minima všech osob v domácnosti se sčítají, například 2 dospělí a 2 děti ve věku 8 a 16 let by měli stanovené životní minimum na 15 050 Kč. Zmíněná částka se násobí 3,4. Pokud má rodina příjem nižší, na přídavky na dítě nárok má. 

 

Výše příspěvku na děti

Vyšší přídavky získávají rodiče, kde alespoň jeden z rodičů pracuje (zaměstnanec, podnikání), pobírá nemocenskou, důchod, podporu, rodičovský příspěvek (aj. určené dávky) ve výši alespoň 4 860 Kč. Na dítě do 6 let je poskytován základní příspěvek ve výši 830 Kč v základní sazbě a 1 330 Kč ve zvýšené sazbě. Dítě do 15 let je podpořeno 970 Kč v základní sazbě a 1 470 Kč ve zvýšené sazbě. Nejvyšší příspěvek získávají děti do 26 let, v základní sazbě je to 1 080 Kč a ve zvýšené sazbě 1 580 Kč. 

Péče o děti je finančně náročná, může se stát, že při momentálním výpadku příjmů sáhnete po půjčce. Vybírejte pečlivě a porovnávejte nabídky podle zveřejněné sazby RPSN, ne podle úrokové míry. Ta nezahrnuje všechny náklady. S výběrem půjčky s nízkými náklady vám pomůže srovnávač MojeNebankovka.cz. 

 

Konec příspěvku na děti

Od roku 2025 by měla vstoupit v platnost reforma, která si klade za cíl zjednodušení žádosti i přísnější podmínky pro žadatele. Bude se posuzovat majetek a žadatelé musí splňovat podmínku aktivního pracujícího nebo být v procesu hledání práce. O příspěvek na děti už nebude možné žádat, bude se žádat o jednotnou dávku. Ta by měla slučovat příspěvky na děti společně s příspěvkem a doplatkem na bydlení a příspěvkem na živobytí. Proti zneužívání dávek má být zakročeno, rodinám budou prověřeny majetkové poměry i zůstatky na bankovních účtech. 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688