5 tipů pro úspěšné pořízení prvního vlastního bydlení

Pořízení vlastního bydlení není jen velkým krokem, pro mnoho lidí je to také životním cílem. Proto je důležité se na tuto událost důkladně připravit. Pokud se chystáte na koupi svého prvního bytu či domu, správná příprava je klíčem k úspěchu. V našem článku najdete 5 klíčových tipů, které vám pomohou usnadnit proces rozhodování a udělat správné kroky směrem k vašemu vlastnímu domovu.

1. Nepodceňte výběr nemovitosti

Náročný proces pořizování vlastního bydlení začíná již při výběru vhodné nemovitosti. Je důležité důkladně prozkoumat trh a prohlédnout si více nabídek, abyste získali co nejlepší přehled o možnostech. Nejde jen o to najít krásný dům či byt, ale také zvážit jeho lokalitu a stav. Zvažte, zda bydlíte raději ve městě či na venkově, jaká je dostupnost veřejné dopravy a jaké jsou možnosti v okolí pro nákupy a další služby. Během prohlídek si nezapomeňte vzít s sebou odborníka, který dokáže posoudit technický stav budovy a případné závady, které by mohly v budoucnu přinést nečekanou finanční zátěž.

2. Stanovte si rozpočet

Koupě nemovitosti není jen o samotné ceně domu či bytu, ale i o dalších nákladech, které s sebou přináší. Do svého rozpočtu zahrňte nejen kupní cenu, ale také provize pro realitního makléře, náklady spojené s odhadem hodnoty nemovitosti, právní služby a další poplatky. Mějte také na paměti, že se mohou vyskytnout neočekávané výdaje, a proto je důležité mít finanční rezervu.

3. Zvolte vhodné financování

Pokud máte dostatek vlastních úspor, máte větší flexibilitu při financování. Pokud ne, můžete zvážit možnosti jako jsou hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření. Nezapomeňte porovnat nabídky různých bank  a zvolit tu nejvýhodnější. Srovnávejte nejen úrokové sazby, ale i další podmínky a poplatky, abyste si vybrali takovou hypotéku či úvěr, který bude pro vás nejvýhodnější.

4. Hypotéka pro mladé

Pokud patříte do “kategorie mladých do 36 let”, máte možnost získat speciální podmínky pro hypotéku. Tato skutečnost vám může umožnit získat financování na až 90 % hodnoty nemovitosti. Banky budou i tak sledovat váš příjem a úvěrovou historii, takže je důležité splnit všechny potřebné podmínky.

5. Nechte si pomoct od zkušenějších

Využití služeb nezávislého hypotečního specialisty může být velkou výhodou. Tito specialisté mají hlubší znalosti trhu a mohou vám pomoci s výběrem nejvýhodnějšího financování, stejně jako s vyjednáváním s bankami. Díky jejich zkušenostem můžete získat lepší úrokovou sazbu a další výhody.

Další tipy:

  • Při plánování financování si vyzkoušejte různé úvěrové kalkulačky, abyste měli jasnou představu o svých možnostech.
  • Buďte odvážní a smlouvejte o ceně nemovitosti, může se vám podařit získat lepší podmínky.
  • Před podpisem jakékoli smlouvy si pečlivě prostudujte všechny podmínky a neváhejte klást otázky.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení