chmi.cz (ČHMÚ)
17.04.2024 16:52:00

Kdo plánujete víkendový výlet do hor - připravte se, že zde bude vládnout zima. V pátek a sobotu čeká (některé) hory slušná sněhová nadílka, kterou už jsme neměli doslova několik měsíců

👀Kdo plánujete víkendový výlet do hor - připravte se, že zde bude vládnout zima.

🌨V pátek a sobotu čeká (některé) hory slušná sněhová nadílka, kterou už jsme neměli doslova několik měsíců. Nejvíce sněhu by mohlo napadnout ve vrcholových polohách Šumavy a Krkonoš. Celkové úhrny nového sněhu od dnešního rána (včetně sněhu, který už napadl) až do sobotního rána by mohly na hřebenech těchto hor dosahovat i 20-30 cm. Na ostatních horách většinou 10-20 cm.

👉Část sněhu nicméně během denních hodin roztaje, během pátečního dne a v sobotu by mělo být ale sněžení trvalejší.

👉Numerický model Aladin má sice celkové úhrny lokálně ještě vyšší (viz. obrázek níže), ale je nutné si uvědomit, že ty platí pro opravdu nejvyšší hřebenové polohy. Zároveň srážky do pátku budou spíše tvořené konvektivnějšími přeháňkami, jejichž odhad je mnohem složitější. Tyto nejvyšší hodnoty je tedy nutné brát s rezervou.

❄️I globální modely s nižším rozlišením mají ale úhrny sněhu, zejména na Šumavu, ne zrovna zanedbatelné. Pro srovnání přidáváme ještě odhad globálního modelu ECMWF za stejné období (na jeho datech je založena např. "norská předpověď"). Model má úhrny většinově výrazně nižší, to je ale dáno zejména jeho mnohem nižším rozlišením (a tím pádem ne tak podrobným zachycením komplexní orografie) v porovnání s modelem Aladin.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty