Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  18.04.2024 11:38:49

Památky v Česku patří mezi hlavní tahouny v rámci cestovního ruchu

rekonstrukce zámku Protivín

V uplynulém roce navštívilo některou z kulturních památek v Česku 43 % cizinců a 36 % domácích cestovatelů. Nejčastěji navštěvovanými jsou hrady a zámky. Prim pak hrají památky v Praze, kde návštěvníci utrácí za tuto aktivitu také nejvíce. Ze zahraničních návštěvníků památky v Česku vyhledávají nejčastěji cestovatelé z USA, Francie, Španělska a Itálie.

Kulturní památky patří dlouhodobě mezi nejnavštěvovanější cíle z pohledu zahraničních i domácích turistů. Během loňského roku zaznamenaly v součtu přes 21 milionů návštěv, meziročně o 3 miliony a bezmála o 17 % více. Lidé v rámci této oblasti nejčastěji míří na hrady a zámky, zájem je ale také o muzea a galerie, chrámy a kostely, věže, lidovou kulturu, architekturu nebo třeba místa spjatá s významnými osobnostmi.

Z dat VISA vyplývá, že výdaje za aktivity z kategorie kulturních památek tvoří zhruba 17 % všech útrat turistů, z toho nejvíce v Praze – bezmála 80 %. Za památkami cestují hlavně ti, kteří to k nám mají dále. Je to logické – pokud už člověk váží delší cestu, chce vidět z dané země co nejvíce. Mezi vyznavače kulturních památek a historie ale patří také národy, které mají kulturu tzv. v krvi. Kromě občanů USA (73 %) je tak nejčastěji vyhledávají též cestovatelé z Francie (77 %), Španělska (73 %) nebo Itálie (72 %). V oblibě je mají též Švédové (69 %) a Nizozemci (66 %). Oproti tomu občané sousedních státůRakouska, Slovenska, Polska a Německa, tráví svůj pobyt v Česku také jinými aktivitami a za památkami jich v tuzemsku míří v průměru třetina,“ shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller .

Loni navštívilo státní hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu 4,2 mil. lidí, což je meziroční nárůst o 10 % Tradičně největší zájem je o Pražský hrad, kam v roce 2023 zavítalo 2,2 mil. lidí, o 54 % více než rok předtím. Největší nárůst zájmu turistů zaznamenaly v loňském roce památky po obnově, které zpřístupnily další prostory či prohlídkové okruhy a nabídly tak návštěvníkům novinky.

„Dalšími nejnavštěvovanějšími památkami jsou zámek Lednice  s 349 tis. návštěvníků či evropské mariánské poutní místo Svatá Hora  na Příbramsku, které navštívilo přes 310 tis. lidí. Značný zájem je i o největší české muzeum v přírodě - Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm, kam zamířilo 305 tis. turistů. Vyhledávaný je Areál Sedlec v Kutné Hoře, který si pro návštěvu vybralo 291 tis. turistů, secesní klenot Prahy Obecní dům, jenž si prohlédlo 261 tis. návštěvníků nebo Staronová synagoga, kde loni přivítali přes 251 tis. milovníků historie a sakrálních památek,“ doplňuje vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček.

Památky , jakožto klíčová atraktivita, tvoří základ propagace tuzemska ze strany agentury CzechTourism. Propisují se do téměř všech jejích aktivit. Cílem je přitom podpora cestovního ruchu ve všech regionech. Včetně těch, které jsou stranou od davů, ale mají co nabídnout a rozhodně stojí za návštěvu. Příkladem kampaně pro domácí trh je TV seriál Sktyté skvosty, jehož druhá řada právě běží na ČT, a v rámci kterého herec Jaroslav Plesl, sám vášnivý milovník památek, provází diváky po méně známých klenotech české historické architektury.

Tipy na návštěvu kulturních památek, včetně méně známých a běžně nepřístupných objektů, najdou zájemci i na webovém portálu Kudy z nudy. Mohou si tak připomenout Mezinárodní den památek, jenž v roce 1982 vyhlásily organizace UNESCO s odborem OSN pro vzdělání, vědu a kulturu a který každoročně připadá na 18. duben.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688