Export (export.cz)
Export  |  18.04.2024 10:57:00

Maďarsko podpoří modernizaci starších rodinných domů

Maďarsko podpoří modernizaci starších rodinných domů

Maďarská vláda spouští nový podpůrný program zaměřený na energetickou modernizaci rodinných domů postavených před rokem 1990. Program představuje příležitosti také pro české firmy z oboru stavebnictví a energetických úspor.

 

Celkově vláda na program vyčlenila 108 mld. forintů (asi 7 mld. ) s tím, že na jeden rodinný dům lze při spoluúčasti 1 mil. forintů (65 tis. Kč) požádat o podporu až ve výši 6 milionů forintů (391 tisíc Kč), z čehož polovina je bezúročná půjčka a druhá polovina je nevratná dotace. V některých okresech může být poměr nevratné dotace vůči půjčce vyšší než 50 %, nicméně nevratná částka nikdy nesmí přesáhnout částku 3,5 milionu forintů (228 tisíc Kč).

Na podporu dosáhne až 20 tisíc domácností

Požadavkem je, aby dotovaná rekonstrukce vedla k dosažení 30% úspory energie. Aby se tato úspora prokázala, musí být před a po investici vypracován energetický průkaz. Podpora může být použita pouze pro nemovitosti, které jsou napojeny na zemní plyn. Další podmínkou je, že je rodinný dům využíván k bydlení. Žádosti o dotace by mělo být možné podávat od začátku června tohoto roku. Podle odhadů kabinetu by na podporu mohlo dosáhnout až 20 tisíc rodinných domů.

Program otevírá příležitosti také pro české firmy zabývajícími se dodávkami (či subdodávkami) energeticky úsporných dveří a oken, zateplením rodinných domů a modernizací systémů teplé vody a vytápění (včetně dodávek vysoce účinných plynových kotlů, komínových vložek a topných těles).

Petr Michálek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Budapešti

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688