Cestování  |  18.04.2024 14:33:58

Nejvíce Čechů loni vyrazilo do Chorvatska. Oblíbený Egypt přeskočilo Řecko i Rakousko

Data Českého statistického úřadu (ČSÚ) ukazují, že i v roce 2023 vycestovalo na dovolenou tradičně nejvíce Čechů do Chorvatska. Druhou nejoblíbenější destinací bylo sousední Slovensko a třetí Itálie. Největším skokanem roku bylo Španělsko, kam se loni podívalo o 19,8 % více Čechů než v roce 2022. Naopak loni klesl zájem o Egypt, ze kterého ale ERV Evropská pojišťovna eviduje nejvyšší frekvenci škodních událostí. Na žebříčku nejoblíbenějších destinací se propadl ze čtvrtého až na šesté místo. Předčilo jej Řecko a Rakousko.

 

Podle ČSÚ i loni vyrazilo tradičně nejvíce Čechů do Chorvatska. Celkem se jich tam podívalo 815 tisíc. Meziročně jde o 3,7% pokles. Nicméně v porovnání s předpandemických rokem 2019, který byl z pohledu cestování rekordním, jde o nárůst 10 %. Druhou nejoblíbenější destinací bylo sousední Slovensko, kam vyrazilo téměř 700 tisíc Čechů, což je o 10,6 % více než předloni. Slovensku se v patách držela Itálie, kam zavítalo téměř o čtvrtinu (22,7 %) více Čechů než v roce 2022. Itálie tak v minulém roce zažila největší nárůst českých turistů ze všech destinací.

 

Egypt se propadl, naopak do Španělska vyrazilo o pětinu více lidí

Ačkoli byl Egypt podle dat ČSÚ v roce 2022 dokonce čtvrtou nejoblíbenější zahraniční destinací, v loňském roce zaujal až šestou pozici. Přeskočilo ho Řecko, kam se podívalo 399 tisíc Čechů, tedy o 17,4 % více než v roce 2022. Více Čechů (385 tisíc) se vydalo také do Rakouska.

Velkému zájmu se však těšilo Španělsko, kam vycestovalo 327 tisíc Čechů, tedy o necelou pětinu (19,8 %) více než v roce 2022. Španělsko tak bylo po Itálii druhým destinačním vítězem roku 2023.

 

 

Řecko se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu

Řecké ostrovy vynikají svou krásou, neblaze proslulé jsou ale pro méně dostupnou zdravotní péči. „Obecně platí, že zdravotnictví v ostrovních oblastech je horší. Nemocnice často nejsou připravené na složitější případy a pacienty je proto nutné v některých případech letecky transportovat do lépe vybavených klinik na pevnině. Cena za péči a zejména transporty se tak může vyšplhat na stovky tisíc korun,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

 

Řecké zdravotnictví má navíc i další specifika. Dlouhodobě se potýká s nedostatkem personálu, zejména zdravotních sester. Místní obyvatelé jsou již dokonce zvyklí, že se o nemocné starají třeba členové rodiny nebo blízké osoby. Z důvodu nedostatku kvalifikovaného personálu je potřeba počítat i s delšími čekacími lhůtami ve státních nemocnicích.

 

Na asistenci se obraťte v jakékoli situaci

Když má klient kdekoli v zahraničí, nejen v Řecku, zdravotní potíže, měl by se neprodleně obrátit na asistenční službu. Ta totiž velmi dobře zná místní prostředí a zajistí, že vždy bude poskytnuta kvalitní péče od prověřených lékařů,“ připomíná Vlastimil Divoký.

 

Důležitost včasného kontaktování asistence potvrzuje případ, který minulý rok ERV Evropská řešila. „Naší asistenční službu kontaktoval otec klientky s informací, že si pravděpodobně zlomila nohu při sklouznutí ze schodů na hotelu v Egyptě. Asistence zajistila ošetření přes partnerskou kliniku a klientka byla následně převezena do nemocnice k dalšímu vyšetření, kde ji byla diagnostikována dislokovaná zlomenina kotníku. V jejím případě byla nutná operace a následná hospitalizace,“ říká Vlastimil Divoký. Dívka byla po čtyřech dnech od přijetí propuštěna a ERV Evropská jí i jejím rodičům zajistila převoz ambulancí na letiště a letenku s dvěma sedadly navíc v částce, která převyšovala 20,5 tisíc EUR, tedy přes půl milionu korun.

 

Konzultace s českým lékařem po telefonu

ERV Evropská pojišťovna také svým klientům nově nabízí bezplatnou službu českého lékaře na telefonu. „Klient, který se necítí ve své kůži, ale jeho zdravotní stav nevyžaduje akutní lékařskou péči, si může jednoduše přes naši asistenční službu domluvit konzultaci s českým lékařem,“ popisuje Vlastimil Divoký. Lékař mu přes videohovor doporučí další postup a v řadě zemí mu může dokonce předepsat e-recept. Klient se tak může vyhnout návštěvě nemocničního zařízení v zahraničí a vše lze konzultovat v češtině z pohodlí hotelového pokoje nebo plážového lehátka.

 

 

 

Vlastimil Divoký

manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

 

 

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688