Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  18.04.2024 12:20:35

České podnikatelky balancují mezi byznysem a domácností, brzdí je nedůvěra v technologie

Polovina českých živnostníků by nedoporučila svým blízkým podnikat. Průzkum, jehož se zúčastnilo přes tisíc českých podnikatelů, odhalil řadu výzev, kterým jsou v současnosti nuceni čelit. Více než 20 % respondentů například očekává pokles příjmů. Především podnikatelky pak musí balancovat mezi profesními ambicemi a domácími povinnostmi, což 70 % z nich uvádí jako významný problém. Podnikatele navíc brzdí nedostatek důvěry v technologie. Průzkum Barometr odhaluje hlubokou propast mezi českými mikro a malými podniky v oblasti digitální transformace a genderových výzev.

Průzkum Barometr společnosti Mastercard již druhým rokem odhaluje trendy a potíže, se kterými se setkávají čeští mikro a malí podnikatelé. V důsledku těchto problémů by polovina z nich nedoporučila svým blízkým začít s podnikáním, což uvádějí především ženy podnikatelky. Nejvíce se potýkají s problémy spojenými s nerovnými podmínkami na trhu práce a s digitalizací.

Podle průzkumu ženám jejich sociální a rodinné role značně komplikuje uplatnění na trhu práce a v podnikání. 70 % podnikatelek totiž musí neustále vyvažovat mezi prací a rodinou. Uvedené číslo poukazuje na významnou potřebu lepší podpory žen v podnikání, které se potýkají s dvojím břemenem – vedou firmy a zároveň spravují domácnost. Respondentky přitom vnímají obtíže s udržením rovnováhy mezi pracovním a osobním životem jako jednu z hlavních bariér pro podnikání.

Mezi související problémy patří nedostatečná podpora ze strany rodiny a horší přístup k finančním prostředkům, což ženám ztěžuje rozšiřování firem a najímání potřebných pracovníků. Na ztíženou roli ženy na trhu práce poukazuje rovněž fakt, že téměř polovina firem vedených ženami vznikla, když bylo jejich zakladatelkám mezi 31 a 45 lety, tedy v pozdějším věku než v případě jejich mužských protějšků. Ženy se totiž často stávají podnikatelkami z nutnosti, kvůli nedostatku flexibilních pracovních míst a omezeným pracovním příležitostem, a to zejména po návratu z mateřské dovolené.

Ženy někdy vnímají podnikání jako jedinou možnost, jak se uplatnit. To poukazuje na urgentní potřebu podpory ze strany státu pro ty, kdo řeší, jak skloubit kariéru a osobní život. Ženám by měla podpora pomoci odstranit překážky, které brání jejich podnikatelskému rozvoji a ve společnosti by měla přispět k vytvoření inkluzivnějšího podnikatelského ekosystému. Pomůže to nejen podnikatelkám, ale také trhu práce a v důsledku i státní kase. Jak totiž vyplývá z dat OECD, pokud bychom v České republice rozdíly mezi ženami a muži na pracovišti odstranili, DPH by se do roku 2030 zvýšilo až o 500 miliard korun," upozorňuje Kateřina Haring, čestná prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek. Zdůrazňuje přitom nutnost umožnit podnikatelkám prosperovat ve světě, kde jsou rovné příležitosti zatím stále jen ideálem, nikoli realitou.

Průzkum Barometr dále odhalil, že třetina mikro a malých živnostníků má obavy o bezpečnost citlivých dat při používání digitálních nástrojů a že pouhá třetina respondentů důvěřuje tomu, že jejich data zůstanou v bezpečí. Jen necelá polovina živnostníků věří, že jim technologie pomohou v důležitých obchodních rozhodnutích. „Větší podniky jsou digitalizaci otevřeny, což je činí konkurenceschopnějšími, digitalizace je totiž v současnosti základním předpokladem růstu. Proto je klíčové soustředit se na poskytování podpory a vzdělání i menším podnikatelům, aby i oni mohli plně využít potenciál digitálního věku,“ poukazuje na význam zvýšení důvěry v technologie Kateřina Haring.

Mikro a malé podniky tvoří většinu ekonomických subjektů v české ekonomice a hrají zásadní roli v našem hospodářství. Společnost je vnímá pozitivně, což dokládá mj. skutečnost, že 56 % obyvatel uznává jejich přínos ekonomice a komunitě. Průzkum zároveň ukazuje, že jejich podpora ze strany státu zůstává pod optimem. "Je zřejmé, že podnikatelé potřebují větší podporu nejen od vlády, ale i od soukromého sektoru a neziskových organizací. Jen tak můžeme vytvořit prostředí, ve kterém budou moci všechny mikro a malé podniky prosperovat," uzavírá Kateřina Haring.


Kateřina Haring je čestnou prezidentkou Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek a viceprezidentkou Celosvětové asociace podnikatelek. Své rozsáhlé zkušenosti a síť využívá k podpoře podnikatelek a mikro a malých podniků v České republice i na mezinárodní scéně.

Průzkum Barometr, realizovaný společností 60 Decibels pro program Mastercard Strive™ Česko, který probíhal mezi květnem a červencem 2023, se zaměřil na rozsáhlé spektrum výzev, kterým čeští mikro a malé podniky čelí. Zapojilo se do něj více než tisíc majitelů, manažerů a klíčových pracovníků z různých regionů a odvětví a poskytuje tak komplexní pohled na současný stav podnikání v České republice. Výsledky průzkumu odhalují hlavní problémy, včetně nedostatečné důvěry v digitální technologie, genderových rozdílů v podnikání a obtíží spojených s balancováním mezi profesními a osobními závazky, zejména pro podnikatelky. Tento průzkum nejenže poskytuje cenné statistické údaje a názory z první ruky, ale také naznačuje cesty, jakými lze podpořit a posílit ekosystém mikro a malých podniků v České republice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688