Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.04.2024 19:37:50

Počasí: V neděli a pondělí jsou ve hře bohužel i hlubší mrazy

Tohle opravdu zahrádkáři a sadaři nechtějí slyšet. Nicméně je to tak. V pátek nás čeká asi na 50 % území republiky další ranní mráz. O víkendu pak bude více oblačnosti a smíšených přeháněk. Jenže v neděli a v pondělí ráno se může přechodně vyjasnit, vítr utišit, a ve hře jsou kvůli tomu i hlubší mrazy. Zejména v západní polovině republiky jsou očekávány ranní mrazy kolem -4 °C. To samé na Českomoravské vrchovině. Tyto mrazy budou výraznější a hlubší než mrazík páteční.

V údolích a u země budou mrazy ještě výraznější, kolem -5 až -7 °C. To už je pro většinu kvetoucí vegetace dost vážné. Sledujte další předpovědi, určitě situaci ještě upřesní. Jižní Morava jako jedna z hlavních sadařských oblastí by se měla nedělnímu a pondělnímu mrazu většinou vyhnout. Bude tam více oblačnosti. Jenže místo toho tam bude mrznout zase hned v pátek. Oteplení je nadále v nedohlednu. Mírně oteplovat se zřejmě začne ve druhé polovině příštího týdne.


Předpověď počasí na další dny

V pátek bude zataženo až oblačno, od severozápadu déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách i sněhové. Teploty 7 až 11 °C, na západě jen 5 °C. Ranní mrazy zejména na Českomoravské vrchovině a na východě.

V sobotu bude převážně zataženo, občas déšť, přeháňky, nad 700 m n. m., od severozápadu už nad 400 m n. m. sníh. Teploty 3 až 8 °C, na jihovýchodě až 11 °C. Riziko ranních mrazů malé.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle, na horách místy sněhové přeháňky. Teploty 5 až 9 °C. Ranní mrazy hlavně na západě a na Českomoravské vrchovině.

Od pondělí bude polojasno až oblačno, místy přeháňky od 400 m n. m. a později od 800 m n. m. sněhové. Teploty 5 až 9 °C, později 7 až 13 °C. Ranní mrazy hlavně zpočátku na většině území.

 

Ivo Svoboda

Vystudoval fyzickou geografii na Masarykově univerzitě se zaměřením na hydrologii a meteorologii. Počasí bylo jeho koníčkem už od dětství. Daří se mu skloubit odborné znalosti s publikační praxí (počasí, sportovní zpravodajství, životní prostředí, cestovní ruch).

Svůj profesní život Ivo Svoboda věnuje online marketingu (vedoucí projektů, SEO, content apod.), takže do článků vkládá i další přidanou hodnotu v podobě klíčových slov, logické struktury a bezchybné češtiny. Miluje přírodu, turistiku, zvířata a přirozenou dávku inteligence.

A rád sleduje v terénu extrémní projevy počasí, před kterými by drtivá většina z nás radši utekla.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty