mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.04.2024 15:43:00

Forum Mitteleuropa 2024 – pracovní cesta místopředsedy Senátu PČR do Saska

Forum Mitteleuropa 2024 – pracovní cesta místopředsedy Senátu PČR do Saska

18.04.2024 / 15:37 | Aktualizováno: 18.04.2024 / 15:43

Ve dnech 8.4.-9.4.2024 se v Drážďanech konalo tradiční fórum Mitteleuropa, tentokrát k otázkám souvisejícím s aktuálními politickými výzvami v Evropě a k tématům spojeným s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Pořádajícím parlamentem je Saský zemský sněm, účastníky jsou zástupci parlamentů zemí Střední Evropy. Česká republika byla letos reprezentována prvním místopředsedou Senátu Parlamentu ČR Jiřím Drahošem.

Parlamentní Forum Mitteleuropa při Saském zemském sněmu nabízí od roku 2011 možnost parlamentářů zemí Střední Evropy diskutovat o aktuálních otázkách regionu. Členy je spolková země Sasko a dále ČR, Polsko, Maďarsko, Slovensko a Rakousko. Fórum hostuje i mimo tento region, např. v roce 2022 se konalo ve Vilniusu. V roce 2023 byla hostujícím městem Praha, konferenci osobně podpořil předseda Senátu Miloš Vystrčil a ústředním tématem byla stabilita hospodářství a společností Střední Evropy.

V letošním roce se fórum navrátilo do své kolébky v Drážďanech a za cíl si kladlo podpořit myšlenkovou výměnu k tématu „Středoevropské perspektivy před Evropskými volbami“. Tradiční záštitu měl prezident Saského zemského sněmu Matthias Rößler, dalšími vystupujícími byl mj. první místopředseda Evropského parlamentu Othmar Karas (on-line), saský ministr a šéf státní kanceláře Oliver Schenk, New York University Prag zastupoval Jiří Pehe a Andrássovu univerzitu v Budapešti Zoltán Tibor Pállinger.

V hlavní pódiové diskuzi prezentoval postoj České republiky Jiří Drahoš, Polsko bylo zastoupeno předsedou polsko-německé parlamentní skupiny polského sejmu Markem Krząkałou a maďarský parlament reprezentoval prezident parlamentu Läszlö Kövér.

Jiří Drahoš ve svém projevu poděkoval Sasku za aktivní podporu přeshraničních vtahů a ocenil dlouholetou osobní aktivitu prezidenta zemského sněmu Rößlera. Spolupráce a propojení nám umožní zvládnout aktuální výzvy, kterými je zejm. zhoršená bezpečnostní situace po ruské invazi, nutnost zbavit se závislosti na ruském plynu a dalších surovinách a potřeba společné aktivní pomoci válečným uprchlíkům.

S potěšením ocenil snahu Saska o rozvoj technologií v oblasti vodíku v našem společném regionu, kterou jsme stvrdili v lednu t.r. podpisem memoranda ministrů hospodářství. Vodíková dálnice umožní mj. transport vodíku z Ukrajiny do ČR i Bavorska, čímž přispěje k energetické bezpečnosti celého regionu.

Důležitým tématem pro budoucnost jsou i polovodiče, které je třeba vyrábět ve stále větším množství. Kladně proto hodnotíme saskou iniciativu a založení tzv. čipové aliance, která přispěje k lepší implementaci Evropského čipového aktu a podpoří regiony v investicích. Saské projekty sledujeme s velkým zájmem a rádi se budeme podílet na výzkumu, výrobě i podpoře dodavatelských řetězců.

Forum Mitteleuropa je ideálním prostředím k hledání prostoru pro diskuzi a možností posílení naší bezpečnosti a odolnosti demokratických institucí proti četným intenzivním hrozbám.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688