Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu

Autor: Patria (Patria Finance)
19.04.2024 15:55:15

Hlavní stratég Goldman Sachs Peter Oppenheimer toho od akciových trhů v dohledné době moc nečeká. Tom Forte z Maxim Group podobně uvažuje o akciích Applu a má pro to tři hlavní důvody. A JPMorgan porovnává dlouhodobou návratnost a rizikovost akcií a zlata. Jak z toho vychází?

Akcie Applu nezajímavé: Tom Forte z Maxim Group míní, že akcie Applu stále představuje málo atraktivní investici a existují pro to tři hlavní důvody. Investor na CNBC vysvětloval, že prvním z nich je Čína. Apple generuje v této zemi asi 20 % svých příjmů, k tomu zde má podstatnou část svého výrobního řetězce. K velké orientaci na Čínu se přidává to, že „Apple je nadvážený do jednoho produktu, a tím je iPhone.“ Ten totiž generuje více než 50 % tržeb. A třetím důvodem jsou valuace, které podle experta neodpovídají růstovému výhledu firmy. U ní se totiž dá čekat stagnace tržeb a zisků.

Může Applu nějak pomoci umělá inteligence, o které se hovoří v souvislosti s řadou jiných společností? Forte míní, že toto téma je relevantní pro společnosti jako NVIDIA, Microsoft či Amazon. U Applu si ale není jistý tím, že umělá inteligence může mít nějaký výraznější dopad na jeho výsledky. Teoreticky by tato technologie mohla být ve velkém měřítku použita třeba v autonomních elektromobilech, tento program ale Apple opustil. „Myslím, že akcie Applu to v následujících dvanácti měsících nezachrání,“ dodal expert.

Forte poukázal na to, že třeba televize je produktem, který má životní cyklus dlouhý řadu desítek let. Není však podle něj jisté, že podobné to bude s chytrými telefony. To uvedl v reakci na poznámku, že iPhone je vysoce ziskový a u spotřebitele oblíbený produkt. Investor k tomu dodal, že není namístě platit cenu odpovídající 25násobku zisků za akcii společnosti, „která má své nejlepší dny jasně za sebou.“ Na CNBC k tomu namítli, že to se tvrdí již patnáct let a firma by měla mít vlastní chip použitelný i v oblasti umělé inteligence. Co na to expert?

Forte odpověděl, že Apple čelí poklesu tržeb v oblasti hardwaru, poslední cyklus jeho akcií byl tažen růstem významu služeb, které sebou nesou vyšší marže. Otázkou tak je, zda služby dokážou vyvážit efekt poklesu u hardwaru v takovém rozsahu, aby to ospravedlnilo současné valuace. Podle něj tomu tak není, i když uznává, že Apple byl v minulosti schopen „přijít s tou správnou věcí“. Momentálně ale není jasné, co by takovou věcí mohlo být a 25násobek zisků není podle experta odpovídajícím valuačním násobkem, za jaký by se taková společnost měla obchodovat.

Akcie a zlato za poslední desetiletí: JPMorgan v následujícím grafu srovnává volatilitu a návratnost amerického akciového trhu, světových akcií a zlata. Data jsou od roku 1988 a ukazují, že volatilita zmíněných aktiv byla za toto období velmi podobná. Ovšem návratnost se výrazně liší – nejvýše jsou americké akcie s 11 %, zlato dosáhlo pouze na 4,5 %:

perly 1

Zdroj: X

BofA v dalším grafu ukazuje plovoucí desetiletou návratnost komodit. Ta se nyní po řadě let dostává do kladných čísel. V nich byly naposledy v roce 2013, předtím panovalo dlouhé období, kdy se průměrná roční návratnost za deset let pohybovala v kladných číslech. Nejvyšších hodnot dosahovala v sedmdesátých letech:

perly 2

Zdroj: X

Akcie jako celek jen s omezenými zisky: Trhy se smiřují s tím, že růst je sice v pořádku, ale inflace neklesá tak, jak se čekalo. To se následně promítá i do predikcí dalšího vývoje sazeb. Na Bloombergu to uvedl hlavní stratég Goldman Sachs Peter Oppenheimer. K vývoji na akciovém trhu uvedl, že na něm je velká koncentrace na několik málo firem a neplatí to pouze v USA. Trh táhla nahoru úzká skupina firem i v Evropě a podobný efekt se projevuje rovněž v Japonsku. Důvodem je podle stratéga hospodaření těchto společností, protože ty jsou schopny dosahovat vysokých ziskových marží. V USA se například čeká, že desítka největších firem na trhu v následujících dvanácti měsících své marže ještě zvýší, zatímco u zbytku trhu přijde stagnace či dokonce pokles.

Oppenheimer považuje další vývoj marží za klíčový pro celý trh. Pokud neklesnou, trh nemusí jít dolů, ale i tak expert nečeká v dohledné době jeho větší posílení. Zajímavé tituly se ale podle experta na trhu najdou. Jsou jimi například společnosti, jejichž akcie doposud zaostávaly, ale nyní dosahují slušného růstu toku hotovosti. Mimo jiné jde o některé společnosti ze sektoru energetik či evropské banky, které si po více než deset let vedly hůř než celý trh.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
02.05.2024 18:12 1 unce 2 300,75 USD
02.05.2024 18:06 1 unce 2 299,33 USD
02.05.2024 18:00 1 unce 2 299,01 USD
02.05.2024 17:50 1 unce 2 300,59 USD
02.05.2024 17:42 1 unce 2 303,58 USD
02.05.2024 17:38 1 unce 2 302,13 USD
02.05.2024 17:30 1 unce 2 304,11 USD
02.05.2024 17:22 1 unce 2 303,37 USD
02.05.2024 17:16 1 unce 2 303,04 USD
02.05.2024 17:10 1 unce 2 305,80 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.