Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.04.2024 15:01:48

Bitcoin se propadá o tisíce dolarů. Může nadcházející půlení otočit kormidlem?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Půlení emise bitcoinů je kritickou událostí, kdy trh s napětím očekává, jestli bude hladké a zafungují přednastavené algoritmy. Historicky čtvrté půlení by mělo nastat koncem tohoto týdne (pátek 19. dubna 2024), kdy bude vytěžen (ověřen) v pořadí již 840000 blok. K půlení nové emise bitcoinů dochází vždy po vytěžení 210000 bloků. Pojem půlení, nebo tzv. halving se vžil proto, že odměna, kterou těžaři obdrží za svou činnost, se sníží o polovinu. V rámci nadcházejícího půlení dojde ke snížení odměny z 6,25 BTC na 3,125 BTC.

Odpočet do dalšího půlení (17.4.2024 v 12:00 SEČ) | zdroj: BTC.com https://halving.btc.com/en

Každá taková událost se v minulost projevila růstem hodnoty této nejstarší kryptoměny. Obdobný vývoj se očekává také nyní. Analytiky k tomu vede tzv. zákon nabídky a poptávky. Tzn., že když je po nějaké komoditě přebytek poptávky, prodejci zvýší cenu, aby se trh dostal do rovnovážné pozice. V případě nadále konstantní, nebo dokonce zvýšené poptávky snížení nové nabídky bitcoinů v oběhu tuto rovnováhu narušuje. Vyústěním nerovnovážného stavu může být výrazný růst ceny bitcoinu. I to jeden z důvodů, proč nadcházející půlení vyvolává zájem a do jisté míry přitahuje spekulativní kapitál.

Jak ovlivňuje půlení bitcoinu jeho cenu?

Na trhu je k dispozici již více než 90 % všech bitcoinů. I s ohledem na tento fakt budou budoucí půlení hrát menší a menší roli. Většina bitcoinů se do oběhu dostala před prvním a druhým půlením (15,75 mil.). Tento objem vytvořil základ pro širší přijetí, ke kterému aktuálně dochází. V raných fázích existence bitcoinu se jednalo zejména o produkt pro nadšence. Širší veřejnost nejevila o toto unikátní digitální aktivum zájem. I přesto si bitcoin dokázal vybudovat dostatečnou základnu, která udržela tuto unikátní inovaci při životě. To bitcoinu pomohlo, aby v průběhu prvního čtyřletého období získal hodnotu. Při spuštění byla jeho hodnota nulová, ale na konci cyklu se již obchodoval za jednotky dolarů.

Do prvního půlení (listopad 2012) vstupoval BTC s hodnotou kolem 11 dolarů. Ta začala hned v následujících měsících růst a koncem roku 2013 se prodával už za více než 1000 dolarů. Obdobného vývoje jsme byli svědky i po druhém půlení v červenci 2016. Do svého třetího 4letého období vstupoval bitcoin s hodnotou zhruba 650 dolarů. Na této hodnotě dlouho nevydržel, když v následujících měsících začal opět růst. V listopadu 2017 se pak prodával za téměř 20000 dolarů.

Zároveň je pravdou, že po dosažení maxim bitcoin svou hodnotu korigoval. Stalo se to i v rámci třetího 4letého cyklu, kdy do třetího půlení v květnu 2020 vstupoval s hodnotou kolem 8000 dolarů, aby si v listopadu 2021 sáhnul na své tehdy historické maximum zhruba 69000 dolarů. Všechny tři dosavadní půlení tak mají jedno stejné. Za 12 až 18 měsíců po půlení vždy došlo k prudkému nárůstu ceny.

Graf hodnoty bitcoinu s vyznačenými termíny půlení (upraveno autorem) | zdroj: TradingView https://www.tradingview.com/chart/?symbol=BITSTAMP%3ABTCUSD

Faktory trhu

Proč se prozatím po všech třech předchozích půleních vyvíjela hodnota bitcoinu obdobně, je těžké stanovit. Každé půlení bylo jiné a na trhu převládaly různé makro i mikroekonomické faktory. Navíc v minulosti docházelo a stále nadále dochází k širšímu přijetí nejstarší kryptoměny, čehož důkazem jsou letos schválené a povolené investiční produkty, které nabízí burzovně obchodovatelné fondy (ETF) s bitcoiny. Díky tomu se svět kryptografie začíná čím dál více propojovat se světem tradičních financí.

Prostřednictvím produktům ETF s bitcoiny mají instituce vůbec poprvé možnost vytvořit přímou expozici vůči nejhodnotnější kryptoměně. Zároveň se nabídkou těchto produktů snižuje riziko spojené s anonymní povahou kryptoměn. Poptávka ze strany ETF na bitcoiny totiž může do cenové dynamiky vnést další složitost, stejně jako potenciální uvolnění měnové politiky v USA.

Budoucí vývoj na kryptografickém trhu lze jen stěží předvídat. A i když předešlé cykly měly obdobné vzestupy a pády, neexistuje žádná záruka, že nadcházející cyklus se bude vyvíjet obdobně. Přesto někteří analytici předpovídají, že by cena bitcoinu mohla vzrůst na 150000 nebo až 500000 dolarů. Přesné načasování a rozsah jsou však zatím nejasné.

Sentiment na trhu jako barometr ceny BTC

Blížící se půlení obecně vede ke zvyšujícímu se očekávání. V předešlých cyklech jsme byli svědky toho, že hodnota bitcoinu měla tendenci růst. Díky tomu se na trhu zažehla všeobecná býčí nálada, která v několikaměsíčním časovém horizontu po půlení vedla až k dosažení do té doby historických maxim. Ruku v ruce s tím šel nárůst indexu chamtivosti, když se na býčí vlně chtěli svézt i investoři, kteří do té doby neměli o kryptoměnách žádné širší pojetí. Tento nárůst sentimentu na trhu je v krátkodobém časovém okně podporován také sníženou nabídkou nových bitcoinů.

Svou roli hraje nepochybně i fakt, že tzv. halvingem se těžařům skokově zvýší náklady na ověřování transakcí. Ti totiž nechtějí nově získané bitcoiny za svou práci prodávat za aktuální cenu, protože by jim výnos z prodeje nemusel pokrýt výrobní náklady, natož pak generovat zisk. Pro Investory by během takové fáze neměl být jediným ukazatelem růst ceny, ale měl by naopak věnovat pozornost také ostatním ukazatelům, jako jsou např. Index strachu a chamtivosti, technické analýzy, analýzy na řetězci, zprávy v médiích, na sociálních sítích apod. Jen tak totiž může snížit riziko ztráty, popřípadě znehodnocení své investice.

Nadcházející cyklus bude v něčem jiný

Odhad budoucího vývoje hodnoty bitcoinu bude ztížen o inovaci (ETF), která byla spuštěna začátkem letošního roku (2024). Technické ukazatele, jako jsou cenové grafy, objem obchodů, srovnávání cenových základen a analýzy na řetězci jako jsou počty aktivních adres, přítoky a odtoky z burz, časové rozložení držby bitcoinů apod., které hrály prim v průběhu minulých cyklů, v současnosti doplňují čisté přítoky a odtoky do a z burzovně obchodovaných fondů s bitcoiny. Díky přílivu jednak institucionálního kapitálu a jednak běžného investičního kapitálu, lze pozorovat aktuální náladu na trhu a nákupní chování. Investice do ETF s bitcoiny jsou momentálně tahouny celého trhu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tomu mělo být po půlení jinak.

Záporná bilance přítoků nového kapitálu do těchto fondů pak je tím stěžejním důvodem, proč bitcoin těšně před půlením tak výrazně oslabuje. Zatímco do jiných fondů stále proudí nový kapitál, fond GBTC společnosti GrayScale nadále pokračuje v odepisování pohledávek za zkrachovalou společnost Alameda Research, čímž vytváří právě zápornou platební bilance (viz graf níže). Společnost Alameda Research byla kapitálově a vedením propojená se zkrachovalou burzou FTX, za jejíž tunelování byl její zakladatel Sam Bankman-Fried letos odsouzen na 25 let.

Přítoky kapitálu do ETF s bitcoiny | zdroj: síť X SpotOnChain

https://x.com/spotonchain/status/1778285951485362341

Vyšší riziko jako faktor pro budoucí zhodnocení

Přestože se bitcoin ani další kryptoměny prozatím nevymanily z vysoké míry volatility, díky nově schváleným investičním produktům jako jsou ETFs investorům nevadí podstupovat vysoké riziko, které se s investicí do bitcoinu potažmo jiných kryptoměn pojí. Pravidelně se snižující nabídka nových bitcoinů spojená s půlením je nově institucionálními investory považována za pozitivní faktor pro dlouhodobé zhodnocení jejich investice. Přičemž rostoucí zapojení institucí naznačuje právě zaměření se na dlouhodobé držení, které by v konečném důsledku mohlo vést k vyspělejšímu trhu s trvalým dopadem.

Zatímco nárůst nákupů v důsledku strachu z promeškání může být krátkodobý, instituce přistupují k investicím do bitcoinu s robustními strategiemi řízení rizik. Důsledně zvažují potenciální přínosy takové investice a porovnávají je s možnými obtížemi spojenými s přirozenou volatilitou bitcoinu. I přes tyto obtíže si bitcoin pomalu získává statut aktiva jakožto dlouhodobého uchovatele hodnoty a zajištění proti inflaci. Navíc se bitcoin od začátku roku ještě více integruje do tradičních finančních systémů, což této unikátní kryptoměně dává potřebnou legitimitu. Nadcházející půlení by tak mohlo být tím dlouho očekávaným zlomem, který přispěje v dlouhodobém horizontu ke zvýšení cenové stability bitcoinu.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 

Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688