mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.04.2024 16:51:00

Rakouský Gewerbeverein opět hostil diskusní večer na téma hospodářské situace ČR a česko-rakouských obchodních vztahů (Update Tschechien)

Update Tschechien: rakouský Gewerbeverein opět hostil diskusní večer na téma hospodářské situace ČR a česko-rakouských obchodních vztahů

19.04.2024 / 11:22 | Aktualizováno: 19.04.2024 / 16:51

Pod záštitou Velvyslanectví České republiky ve Vídni se po několikaleté přestávce v pondělí 15. 4. 2024 konal informační a diskusní večer Update Tschechische Republik na téma aktuální hospodářské situace v ČR. Večer pořádaly Österreichischer Grenzlandverein a Österreichischer Gewerbeverein, který pro tuto příležitost poskytl prostory. Akci zahájil velvyslanec ČR v Rakousku, Jiří Šitler, který ve svém projevu shrnul dynamiku a pozitivní vývoj vzájemných vztahů. Ekonomický vývoj ČR a česko-rakouských obchodních vztahů prezentoval obchodní rada a vedoucí Obchodně-ekonomického úseku Robert Otepka. Rakouský pohled na podnikání v ČR představil Roman Rauch z pobočky Rakouské hospodářské komory v Praze (AußenwirtschaftsCenter Prag).

Velvyslanec Jiří Šitler ve své řeči zdůraznil mimořádný stav česko-rakouských vztahů, které dle jeho slov nikdy nebyly na lepší úrovni. Úspěšná spolupráce probíhá v posledních letech nejen prostřednictvím početných státních návštěv, ale také mezi regiony a ve formátu Slavkov, tedy společně se Slovenskem. Pan velvyslanec zmínil mimo jiné výsledky dotazníkového šetření ohledně vnímání České republiky v regionu střední Evropy z loňského roku, kde Rakušané hodnotili Čechy velmi pozitivně. Jako nejdůležitější milník, který naše vztahy ovlivňuje doposud, označili dotázaní nejčastěji roky společného členství v Evropské unii. Nelze však zcela opominout otázku jaderné energie, na které se obě země neshodují. Využívání jaderných zdrojů energie na české straně nicméně označil za pragmatické také zástupce rakouské hospodářské komory Roman Rauch, který dodal, že Rakousko je dovozcem elektřiny z ČR a že energetický mix v České republice je do velké míry výsledkem místních podmínek. Zmínil také, že jednou z nejvýznamnějších oblastí rakouského vývozu do ČR je turismus.

V prezentaci Roberta Otepky zazněly zejména statistiky z oblasti zahraničního obchodu a současné hospodářské situace v České republice. Obchodní rada poukázal mimo jiné na stabilní vývoj automobilového průmyslu i v průběhu loňského hospodářského poklesu a připomněl plánovaný rozvoj dálniční sítě, konsolidaci veřejných financí i významnou pomoc ČR Ukrajině a cestu k nezávislosti na ruských zdrojích energie, které by mělo být dosaženo na konci roku 2024. Pro Rakousko byla Česká republika v roce 2023 šestým nejdůležitějším obchodním partnerem (9. vývozní destinace s podílem 3,6 % a 5. největší dovozce s podílem 4,1 %). V ČR je aktivních přibližně 1800 poboček rakouských firem, které vytváří téměř 100 tis. pracovních míst. Rakousko je zároveň v ČR dlouhodobě čtvrtým nejvýznamnějším zahraničním investorem.

Po skončení oficiální části pokračovala neformální diskuse o aktuálních ekonomických výzvách.

 

Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR ve Vídni

Galerie


Update Tschechien 2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688