MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Státní rozpočet  |  19.04.2024 16:00:00

Čtvrtletní zpráva o řízení státního dluhu České republiky - 1. čtvrtletí 2024

Ministerstvo financí předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, prostřednictvím které je prezentován stav realizace operativního programu financování a plánu emisní činnosti ve vztahu k vyhlášeným strategickým cílům a limitům konkretizovaným ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2024, která byla uveřejněna dne 4. ledna 2024. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů za období od druhého čtvrtletí roku 2023 do prvního čtvrtletí roku 2024, přičemž v rámci celkového hodnocení byly za toto období nejaktivnější tyto tři banky: PPF banka a.s., KBC Bank NV / Československá obchodní banka, a. s. a Société Générale / Komerční banka, a.s.

Absolutní nominální korunová hodnota státního dluhu ke konci prvního čtvrtletí roku 2024 dosáhla úrovně 3 220,8 mld. , což oproti konci roku 2023 představuje o nárůst o 109,9 mld. . Tato skutečnost je dána zejména prodejem státních dluhopisů v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci března dosáhl výše 105,0 mld. .

V průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 došlo k dynamickému prodlužování průměrné doby do splatnosti vydávaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů, když byly prodány státní dluhopisy na primárním a sekundárním trhu v celkové jmenovité hodnotě 78,7 mld. s průměrnou zbytkovou dobou do splatnosti 11,2 roku, což je o 2,7 roku více než ve stejném období v předchozím roce 2023 a o 2,1 roku více než za celý rok 2023.

V prvním čtvrtletí 2024 došlo k potvrzení stávajícího ratingového hodnocení ze strany agentury Moody’s na úrovni Aa3 pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách se stabilním výhledem. Mezi přednosti České republiky tato agentura zařazuje silný hospodářský růst, konkurenceschopnou ekonomiku nebo vysokou kvalitu institucí. Dále také agentura Fitch Ratings potvrdila stávající ratingové hodnocení na úrovni AA pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách, přičemž tato agentura současně České republice zlepšila výhled na stabilní. Podle agentury Fitch Ratings česká ekonomika překonala postupné pandemické a energetické cenové šoky bez trvalých dopadů na dlouhodobý ekonomický růst.

 

Shrnutí a hlavní události

Ministerstvo financí (dále ministerstvo nebo MF) předkládá v souladu s kalendářem uveřejňovaných informací Čtvrtletní zprávu o řízení státního dluhu České republiky, prostřednictvím které je prezentován stav realizace operativního programu financování a plánu emisní činnosti ve vztahu k vyhlášeným strategickým cílům a limitům konkretizovaným ve Strategii financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2024, která byla uveřejněna dne 4. ledna 2024. Dále zahrnuje také pravidelné čtvrtletní hodnocení primárních dealerů českých státních dluhopisů za období od druhého čtvrtletí roku 2023 do prvního čtvrtletí roku 2024.

V průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 probíhala pravidelná emisní činnost státu ve standardním režimu, a to zejména za účelem pokrytí splátek státního dluhu v prvním čtvrtletí roku 2024 a průběžného krytí schodku státního rozpočtu, když byly na primárním trhu prodány korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 76,4 mld. prostřednictvím devatenácti aukcí v osmi aukčních dnech. Kromě znovuotevíraných již vydaných emisí byla vydána jedna nová emise fixně úročených státních dluhopisů se splatností v roce 2033. Emisní činnost na primárním trhu byla dále doplněna o operace na sekundárním trhu, když na sekundárním trhu byly prodány korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 2,3 mld. . V prvním čtvrtletí roku 2024 nedošlo k řádným splátkám střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů. Čistá emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů tak činila 78,7 mld. .

V prvním čtvrtletí roku 2024 byly v rámci šesti aukcí prodány korunové státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 30,2 mld. a zároveň byly splaceny státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 7,8 mld. . Čistá emise korunových státních pokladničních poukázek činila 22,4 mld. .

V průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 byly v rámci dvou aukcí prodány státní pokladniční poukázky denominované v jednotné evropské měně v celkové jmenovité hodnotě 710 mil. EUR a zároveň byly splaceny státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 500 mil. EUR. Čistá emise státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně tak dosáhla 210 mil. EUR.

V rámci projektu přímého prodeje státních dluhopisů určených pro občany bylo v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 vydáno osm tranší již vydaných státních dluhopisů ve formě reinvestice výnosu ve výši 4,2 mld. . Neuskutečnila se žádná řádná splátka, ale pouze předčasné splátky na základě uplatnění práva držitelů v celkové jmenovité hodnotě 5,1 mld. . Čistá emise státních dluhopisů pro občany dosáhla -0,9 mld. .

V oblasti přijatých zápůjček a úvěrů od mezinárodních institucí nedošlo v průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 k přijetí žádné nové tranše, pouze byly realizovány řádné splátky úvěrů přijatých od Evropské investiční banky v celkové výši 0,1 mld. .

Potvrzení stávajícího ratingového hodnocení České republiky

V průběhu prvního čtvrtletí 2024 došlo k potvrzení stávajícího ratingového hodnocení ze strany agentury Moody’s na úrovni Aa3 pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách se stabilním výhledem. Mezi přednosti České republiky tato agentura zařazuje silný hospodářský růst, konkurenceschopnou ekonomiku nebo vysokou kvalitu institucí. Dále také agentura Fitch Ratings potvrdila stávající ratingové hodnocení na úrovni AA- pro dlouhodobé závazky v domácí i v zahraničních měnách, přičemž tato agentura současně České republice zlepšila výhled na stabilní. Podle agentury Fitch Ratings česká ekonomika překonala postupné pandemické a energetické cenové šoky bez trvalých dopadů na dlouhodobý ekonomický růst. Mezi další důvody pro zlepšení výhledu agentura Fitch Ratings uvádí implementovaný konsolidační balíček, nízké výdaje na energetickou krizi, relativně nízkou úroveň veřejného zadlužení a důvěryhodnou měnovou politiku, která podpořila prudký pokles inflace.

Úspěšné zahájení emisní činnosti v roce 2024

V průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 byly prodány na primárním trhu korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 76,4 mld. . Na sekundárním trhu byly dále prodány korunové střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 2,3 mld. . Hrubá emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů prodaných na domácím trhu dosáhla 78,7 mld. . Průměrný výnos nově prodaných fixně úročených státních dluhopisů činil 3,8 % p. a. Dále došlo k vydání nových tranší státních dluhopisů určených pro občany ve formě reinvestice výnosů v celkové jmenovité hodnotě 4,2 mld. . Celkem tak byly prodány státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 82,9 mld. . Touto emisní činností došlo tím pádem k bezproblémovému pokrytí korunových splátek státního dluhu v prvním čtvrtletí letošního roku a dále k průběžnému krytí schodku státního rozpočtu.

Vydávání státních pokladničních poukázek v tranších

Dále během prvního čtvrtletí roku 2024 došlo k dynamickému prodlužování průměrné doby do splatnosti vydávaných střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů, když byly prodány státní dluhopisy na primárním a sekundárním trhu s průměrnou zbytkovou dobou do splatnosti 11,2 roku, což je o 2,7 roku více než ve stejném období v předchozím roce 2023 a o 2,1 roku více než za celý rok 2023. Prodávány byly zejména střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy ve splatnostních koších se zbytkovou dobou do splatnosti nad 10 let. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2023 podíl státních dluhopisů se zbytkovou dobou do splatnosti nad 10 let činil 23,4 % na celkové emisi, v prvním čtvrtletí roku 2024 tento podíl dosahoval 52,8 %.


V průběhu prvního čtvrtletí roku 2024 bylo zahájeno znovuotevírání již vydaných emisí státních pokladničních poukázek v jednotné evropské měně a také v korunách českých v tranších. Prodej dalších tranší státních pokladničních poukázek byl úspěšně realizován historicky poprvé v únorové primární aukci státních pokladničních poukázek denominovaných v jednotné evropské měně, když byly prodány státní pokladniční poukázky v celkové jmenovité hodnotě 210 mil. EUR. Prodejem druhé tranše tak byla celková jmenovitá hodnota v oběhu 908. emise navýšena na 710 mil. EUR. Následně v březnu byla prodána první a druhá tranše 911. emise státních pokladničních poukázek v korunách českých s původní dobou do splatnosti 39 týdnů, přičemž jejich celková jmenovitá hodnota v oběhu dosáhla 10,4 mld. .

Originál dokumentu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688