mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.04.2024 20:09:00

Návštěva náměstkyně ministryně pro vědu, výzkum a inovace J. Havlíkové a předsedkyně AV ČR E. Zažímalové v Chile

Návštěva náměstkyně ministryně pro vědu, výzkum a inovace J. Havlíkové a předsedkyně AV ČR E. Zažímalové v Chile

19.04.2024 / 19:48 | Aktualizováno: 19.04.2024 / 20:09

Ve dnech 5. - 12. dubna 2024 navštívila Chile náměstkyně ministryně pro vědu, výzkum a inovace ČR J. Havlíková, kterou doprovázela prezidentka AV ČR E. Zažímalová. Členy delegace byli dále ředitel Astronomického ústavu AV ČR M. Bursa a vedoucí výzkumné skupiny exoplanet Astronomického ústavu AV ČR Petr Kabáth.

Delegace navštívila observatoře Evropské jižní observatoře (ESO) El Paranal a La Silla. ČR je aktivním členem ESO a využívá observatoře pro realizaci vlastních i společných astronomických projektů.

V rámci návštěvy observatoře El Paranal měla delegace možnost seznámit se s fungováním observatoře jak po vědecké, tak i po technické stránce, došlo také na prohlídku nejmodernějších zařízení observatoře jako např. interferometru, laboratoří teleskopů VLT (Very Large Telescope) a operačního centra. Součástí programu bylo mj. i setkání s vedoucím vědeckých programů observatoře, účast na nočním pozorování a debata s přítomnými astronomy.

Na observatoři La Silla se delegace seznámila s průběhem a pokračováním českého projektu, který ve spolupráci s ESO a observatoří La Silla rozvíjí Astronomický ústav AV ČR, a který je zaměřen na modernizaci a využití jednoho z teleskopů observatoře, konkrétně teleskopu E152, pro potřeby české astronomické obce a také jako součást programu ESO PLATOSpec, zaměřeného na hledání exoplanet.

V dalších dnech delegace pobývala v hlavním městě Santiagu, kde se zúčastnila mezinárodní konference „PLATOSpec science workshop II“ na Katolické univerzitě Chile. Akce byla věnována seznámení vědecké astronomické obce s výsledky českého zapojení do projektu PLATOSpec a také technologické spolupráci českých a chilských astronomických odborníků v rámci projektu modernizace „českého“ teleskopu na observatoři La Silla. Náměstkyně J. Havlíková a předsedkyně AV ČR E. Zažímalová jednaly v rámci konference s prorektorem Katolické univerzity Chile pro otázky vědy a výzkumu Pedro Bouchonem o prohloubení vědecké meziuniverzitní spolupráce.

Následně proběhla bilaterální jednání s oficiálními vládními přestaviteli Chile, mj. se státním tajemníkem pro zahraniční politiku MZV Chile Rodrigo Olsenem (RO) za účasti ředitele odboru pro vědeckotechnickou spolupráci Julio Bravo, pracovníka tohoto odboru P. Cabezase a pracovníka odboru Evropy P. Mesy. Následně proběhl schůzka s náměstkyní pro vědu, technologie, výzkum a inovace C. Gainza, prezidentkou Národní agentury pro výzkum a vývoj (ANID) A. Pizarro Guerrero a také s předsedkyní Akademie věd Chile C. Hidalgo. Setkání byla velmi přínosná, zejména bylo dohodnuto rozšířit spolupráci na nové oblasti, podpořit rozvoj vědy a výzkumu aktualizací dohody mezi AV ČR a ANID a případně zapojením do rozvoje spolupráce agentur TAČR a GAČR. Obě strany rovněž podpořily prohloubení vědecké a výzkumné spolupráce na univerzitní úrovni a také akademickou výměnu.

Na závěr návštěvy delegace navštívila Muzeum paměti a lidských práv a jednala s ředitelkou muzea M. F. García.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   3:37  Heavy rain and flash flooding is likely across portions of the Midwest into the... US National Weather Service (weather.gov)
Čt   0:00  Children should NEVER be left in a car, no matter the time of year US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688