Město Jičín (mujicin.cz)
Z regionů  |  19.04.2024 15:33:00

Recyklace elektroodpadu šetří planetu

Skoro každý z nás již dnes vnímá jako samozřejmost recyklaci skla, papíru, plastů nebo kovů. Méně zažité máme, že stejně tak by tomu mělo být i u elektrozařízení, i když toto tvrzení neplatí na sto procent. Starou pračku, televizi nebo ledničku bychom se asi do popelnice vyhodit nepokoušeli.
 

 
 

U velkých elektrospotřebičů nezaváháme a odvezeme je do nejbližšího sběrného dvora nebo se dohodneme na jejich odvozu při nákupu nového spotřebiče. Ale jinak tomu je u tak běžných věcí denní potřeby, jako jsou žárovky, fény či holicí strojky. Ty se do popelnice před domem vejdou bez nejmenších problémů, tak proč pro ně hledat speciální sběrné místo? Navíc je nevyhazujeme každý den, tak proč si přidělávat práci?

Ložiska nerostných surovin se postupně vyčerpávají, řada z nich se nachází na nepřístupných místech, kde by jejich těžba byla nejen časově, ale především finančně velmi náročná. Nezbývá než začít s přírodními zdroji šetřit a získávat suroviny ze starých elektrospotřebičů.

Díky recyklaci lze využít mnoho materiálů – kovy včetně vzácných, plasty či sklo. Kromě využitelných surovin však obsahují elektrozařízení také různé škodlivé látky, které se díky ekologické recyklaci nedostanou do životního prostředí. Recyklace má smysl, pomozte nám chránit přírodu v našem městě a nevyhazujte elektrozařízení do směsného odpadu.

V našem městě můžete vysloužilá elektrozařízení odevzdat ve sběrném dvoře (Konecchlumského 981) nebo do červených kontejnerů rozmístěných po městě.

Zpětný odběr světelných zdrojů a dalších elektrozařízení pro naše město zajišťuje kolektivní systém EKOLAMP, ELEKTROWIN a ASEKOL. Loni EKOLAMP sesbíral elektroodpad o váze 825 slonů afrických. Jen za loňský rok domácnosti a firmy odevzdaly prostřednictvím EKOLAMPu k recyklaci 602 tun světelných zdrojů. To představuje zhruba 4,7 milionu různých typů zářivek, výbojek a žárovek.

Kromě světelných zdrojů firma loni sebrala také 4350 tun malých a velkých elektrozařízení. Celkem tedy loni EKOLAMP předal k recyklaci 4952 tun elektroodpadu. To odpovídá váze zhruba 825 slonů afrických. Díky ekologickému zpracování se podařilo opětovně využít kolem 90 % materiálů ze sebraných elektrozařízení.

Díky obyvatelům se naše město může za rok 2023 pochlubit výsledky sběru vysloužilého elektrozařízení předaného ke zpětnému odběru i společnosti Elektrowin o celkové hmotnosti 80,61 t a společnosti Asekol 56,102 t. Ušetřili jsme tak spotřebu elektřiny a snížili produkci skleníkových plynů. Nespotřebovali jsme ropu, železnou rudu, měď a hliník, které jsou potřebné pro průmyslovou výrobu. Nahradili jsme je právě recyklací odevzdaných spotřebičů.

Bohužel stále mnoho českých domácností nerecykluje a menší elektrozařízení včetně žárovek hází do komunálního odpadu. Do půdy se tak mohou dostat nebezpečné látky, se kterými si příroda jen tak neporadí. Proto je důležité vysloužilá zařízení odevzdat na místě zpětného odběru.

I vy můžete pomoci chránit životní prostředí, vzpomeňte si na to, až budete váhat nad tím, jestli vysloužilý spotřebič hodit do směsného odpadu nebo ho odnést do sběrného dvora či do červených kontejnerů rozmístěných po městě.

 
Zodpovídá: Mgr. Jan Jireš
Vytvořeno / změněno: 19.4.2024 / 19.4.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688