Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.04.2024 10:59:00

Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry

Investiční rozhodnutí jsou opět pod vlivem geopolitiky a spolu s rizikem roste i volatilita akcií. Přesto akciový trh zatím tento šok poměrně dobře absorbuje. Úroveň stresu prudce vzrostla a nezdá se, že by se napětí na Blízkém východě ochladlo. Systematické fondy snižují expozice, technické parametry vykazují určité trhliny, ale celkový obraz trhů se stále příliš nezměnil. Šíře trhu se zmírnila, a to na úrovni akcií i na úrovni indexu, kdy tento měsíc klesl o 3 %.

1

„Na této židli je pořádně rušno, ale žádné známky paniky zatím nejsou vidět,“ uvedl Carl Dooley, vedoucí obchodování pro region EMEA u společnosti TD Cowen. „I když opticky jsou indikátory, jako je VIX, na podobných úrovních jako loni v říjnu, kdy byly trhy níže a skutečná volatilita byla vyšší, ostatní indikátory, které sledujeme, jako je poptávka po ochraně před poklesem trhu, se nepohnuly. Všechno to působí velmi uspořádaně a technicky.“

Poté, co se trh zaměřil na dosahování maxim, je nyní přístup k volatilitě vyváženější. Tlak ze strany fondů prodávajících opce nyní kompenzuje poptávka po opcích ze strany investorů zajišťujících své pozice. To „udržuje rizikové prostředí mnohem více obousměrné než kdykoli v nedávné historii,“ dodal Charlie McElligott z Nomury.

Americké akcie během šesti obchodních dnů klesly o 4,5 %. To je relativně klidný pokles s ohledem na závažnost zpráv přicházejících z Blízkého východu. Dokonce i Nvidia je dole jen o 20 % po 600% zisku.

Nemluví se o mimořádných schůzkách ke snížení rizika ani tu nejsou žádné známky unáhlených investičních rozhodnutí. Komentáře obchodních oddělení o hedgeových fondech a dalších nákupních tocích stále hovoří o nakupování při poklesech a jsou daleko od nálady prodávat vše. Je pravda, že vztah k riziku se trochu přehodnocuje - upravují se pozice spolu s dalšími tematickými indexy, které v roce 2024 prudce rostly, ale nyní vykazují velké 5denní poklesy.

2

Potenciální divokou kartou s čím dál větší expozicí jsou obchodníci, kteří následují trendy, jako jsou poradci pro komoditní obchodování (CTA). Ale jejich reakce závisí na překročení úrovní stop-lossů a podle reakce trhu i dopadu na ceny se zatím není čeho obávat. „Obavy z pákového efektu CTA se zmírňují,“ dodává Sandrine Ungari ze Societe Generale s tím, že pozice jsou nižší, zatímco body zlomu (procentuální pohyby potřebné k tomu, aby došlo ke snížení expozice u aktiv CTA) jsou nyní méně negativní. CTA jsou navíc diverzifikované napříč třídami aktiv, takže ztráty na akciích by vykompenzovaly zisky na komoditách a měnových kurzech. „Portfolio, které alokuje rovnoměrně napříč třídami aktiv, stagnuje až mírně roste,“ říká.

Křivka VIX se překlopila do úrovní obav a tento strmý vzestup se podobá začátku roku 2022, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Ale velmi nízká základní úroveň stresu v tomto bodě drží trhy hluboko pod úrovní paniky.

3

„Další vývoj na Blízkém východě zůstává předmětem zvýšené nejistoty,“ říká Christoph Witzke, CIO společnosti Deka Investment. „Jako manažer fondu věnuji zvláštní pozornost reakci cen ropy a amerického dolaru. Doposud byl pohyb utlumený. Pokud to tak zůstane, je v současné době pravděpodobné, že v příštích několika dnech/týdnech uvidíme spíše oživení akcií než vznik nového klesajícího trendu. Dlouhodobý rámec zůstává docela konstruktivní.“

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688