David Matulay (InvestingFox)
Okénko BIG EXPERT  |  22.04.2024 10:13:40

Tesla hlásí velké propouštění kvůli nízkým prodejům. Mění se její postavení na trhu?

Někdejší dominantní hráč ve světě elektromobilů trpí špatnými prodeji svých vozů a hlásí masivní propouštění. Slábnoucí poptávka po elektromobilech a stále tvrdší konkurence nutí výrobce snižovat ceny. Problémy společnosti Tesla se stupňují a její akcie klesly na 15měsíční minimum, přičemž někteří analytici snížili její rating. * Co lze v budoucnu očekávat od společnosti vyrábějící elektromobily, která se ještě nedávno zdála být nezastavitelná?

V reakci na zastavení dodávek elektromobilů plánuje Tesla propustit přibližně 10 % svých zaměstnanců po celém světě. Podle memoranda, které svým zaměstnancům zaslal generální ředitel Elon Musk, by se to mělo týkat přibližně 14 000 pracovníků. Cílem tohoto kroku je zvýšit efektivitu výroby a snížit náklady. Šéf Tesly se rovněž vyjádřil, že k dosažení budoucího růstu je nutná pětiletá restrukturalizace společnosti. Ze společnosti také z vlastního rozhodnutí odcházejí dva významní vedoucí pracovníci, a to šéf vývoje baterií Drew Baglino a viceprezident pro veřejnou politiku Rohan Patel, což investory znepokojuje. Názory analytiků na tuto zprávu se různí, někteří ji považují za pozitivní změnu, jiní naopak pochybují o tom, zda budou dostatečně nahrazeni na základě jejich dlouhé historie v Tesle.

Tesla nedávno oznámila prudký pokles prodejů v prvním čtvrtletí o 8,5 % ve srovnání s předchozím rokem. Zatímco v minulosti výrobce vedl trh se svými vozy, jako je Model 3 a Model Y, jeho místo rychle zaujímá konkurence. Ostatní automobilky pokračují v rozšiřování své nabídky, například Rivian, který hlásí výrazný nárůst prodejů s pick-upem R1. Čínský výrobce chytrých telefonů a dalších zařízení spotřební elektroniky Xiaomi letos debutoval na trhu s elektromobily a již nyní hlásí prodeje 3 až 5krát vyšší, než se očekávalo. Budoucnost společnosti Tesla závisí na nových sériově vyráběných modelech, ale plány na nový vůz s pracovním názvem "Redwood", jehož cena měla být nižší než 30 000 USD, byly podle informací agentury Reuters zrušeny. Společnost se nyní údajně místo toho soustředí na svůj projekt autonomního taxi. Tesle nepomohlo ani snížení cen, ani nerozhodná prohlášení jejího šéfa Elona Muska. Stejně jako Tesla se však s problémy s prodejem svých elektromobilů potýkají i další výrobci, například General Motors nebo Volkswagen.

Tyto nedávné události ještě více přispěly k negativní náladě investorů vůči Muskově automobilce. Některé světové investiční banky již snížily hodnocení akcií Tesly z "Buy" na "Hold", například Deutche Bank, přičemž 12měsíční cílovou cenu pro akcie snížila ze 189 na 123 USD. * Největší obavy pramení z toho, že Tesla v současné době nemá žádný ziskový potenciál z prodeje levnějších modelů, jakým měl být "Redwood", a tento potenciál nevidí ani v projektu robotaxi. Analytici dále uvádějí, že na vývoj robotaxi bude potřeba stejný, ne-li větší počet zdrojů, protože vývoj plně autonomního vozidla představuje obrovské technologické, regulační a provozní výzvy.

Společnost Morgan Stanley ve své zprávě uvedla, že aby se akcie společnosti Tesla stabilizovaly, musí být její zisk v souladu s konsensem trhu. Revidována je i kumulativní roční míra růstu tržeb z původních 50 % na méně než 20 % do roku 2030. Současný odhad zisku na akcii bez použití GAAP pro rok 2024 činí 1,12 USD, což je výrazně méně než tržní konsensus ve výši 2,67 USD. Analytici zdůrazňují, že jejich prognóza je vyvážená a může se pohybovat směrem nahoru i dolů. [1] S touto strategií podle nich Tesla zřejmě opouští tradiční trh s elektromobily, i když to neznamená, že je nemůže prodávat dál. Jen se musí více snažit. Morgan Stanley poukazuje na to, že tento trh je v současnosti v recesi především kvůli cenové dostupnosti, bezpečnostním předpisům, problémům s infrastrukturou, sníženým pobídkám nebo konkurenci hybridních vozidel.

Zdroj: Investing.com*

David Matulay, InvestingFox

* Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů.

[1] Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Výhledová prohlášení v sobě zahrnují riziko a nejistotu, protože se týkají budoucích událostí a okolností, které nelze předvídat, a skutečný vývoj a výsledky se mohou podstatně lišit od těch, které jsou vyjádřeny nebo naznačeny v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Upozornění! Tento marketingový materiál není a nesmí být chápán jako investiční poradenství. Údaje týkající se minulosti nejsou zárukou budoucích výnosů. Investování v cizí měně může mít vliv na výnosy v důsledku kolísání měny. Všechny transakce s cennými papíry mohou vést k ziskům i ztrátám. Výhledová prohlášení představují předpoklady a současná očekávání, která nemusí být přesná nebo vycházejí ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. InvestingFox je ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. regulované Národní bankou Slovenska.

 

Zdroje:

https://news.cgtn.com/news/2024-04-16/Tesla-laying-off-more-than-10-of-staff-globally-as-sales-fall-1sQvi1ur8VG/p.html

https://finance.yahoo.com/news/xiaomi-says-sales-ev-3-093151817.html

https://www.caranddriver.com/news/a60428602/tesla-model-2-affordable-ev-canceled/

https://foxnewshub.io/business/teslas-sales-drop-a-sign-that-its-grip-on-the-e-v-market-is-slipping/?feed_id=26&_unique_id=660c7ca2d19c0

https://www.investing.com/news/stock-market-news/morgan-stanley-explains-what-needs-to-happen-for-tesla-stock-to-outperform-again-3385678

David Matulay

David Matulay je analytikem InvestingFox. Do této společnosti nastoupil v roce 2023 jako vedoucí oddělení dealingu a portfolio manažer. Před tím získával tři roky zkušenosti jako finanční analytik v Advena Hedge Fund.

David vystudoval Průmyslovou informatiku na SPŠ Elektrotechnická v Bratislavě a Finance, bankovnictví a investování na Ekonomické univerzitě v Bratislavě. V současnosti dálkově studuje Mezinárodní a diplomatická studia na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze.

 

InvestingFox

InvestingFox je registrovaná ochranná známka společnosti CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s., obchodníka s cennými papíry podle rozhodnutí uděleného Národní bankou Slovenska č. OPK-2297/2007-PLP. Svým partnerům poskytuje silné zázemí díky 16 letům zkušeností na finančních trzích.

Naši specialisté nabízejí vysokou odbornost a prvotřídní služby s možností obchodovat s více než 1 000 obchodními nástroji prostřednictvím CFD derivátů. U nás si můžete být jisti, že osobní údaje, účty i vklady nebo výběry jsou chráněny přísnými standardy kybernetické bezpečnosti.

Více informací na https://investingfox.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688