Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  22.04.2024 09:09:52

Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat? - Rozbřesk

Trhy v celku napjatě čekají na květnovou prognózu ČNB, kde by měl být zveřejněn také “nový názor” ČNB na tzv. neutrální úrokovou sazbu - normální úroveň úroků, která “lidově řečeno” ekonomiku a inflaci nezrychluje ani nebrzdí. Tu dnes ČNB předpokládá na 1 % reálně a na 3 % nominálně (1 % reálně + 2 % inflační očekávání). Uplynulý týden Jan Procházka z bankovní rady ČNB lehce tlumil očekávání trhů ohledně květnového zasedání, když pro agenturu Bloomberg řekl, že “...nemusí jít o konkrétní hodnotu. Neutrální úroková sazba by měla být chápána spíše jako akademický koncept, než jako cíl nebo konečná úroveň současného procesu uvolňování měnové politiky”.

To ukazuje spíše na to, že v květnu nedojde k výraznější změně nastavení jádrového modelu ČNB, ale dočkáme se spíše několika alternativních scénářů vývoje neutrální úrokové sazby a jejich dopadů na měnovou politiku. Pro vyšší neutrální úrokovou sazbu může v zahraničí i v Česku hovořit několik faktorů včetně deglobalizace nebo demografických změn. Na druhou stranu ČNB na rozdíl od zahraničních centrálních bank před pandemií odolávala revizím neutrální sazby směrem dolů - i proto je nyní potřeba revize vzhůru menší.

Pokud bude výstupem květnové prověrky série alternativních scénářů, bude hodně záležet na subjektivním vnímání jednotlivých členů bankovní rady. I v USA a v eurozóně ukazují různé modelové přístupy častokrát diametrálně odlišné odhady neutrální úrokové míry a subjektivní argumentace jednotlivých centrálních bankéřů je pak klíčová. V tuto chvíli se zdá, že většina členů bankovní rady ČNB je přesvědčena, že finální destinace pro úrokové sazby v Česku má být nad 3 %. Argumentem pro ně však nemusí být jen posun dlouhodobé reálné neutrální sazby výše, ale například dočasně zvýšená inflační očekávání (spojená se setrvačnou inflací v segmentu služeb).

Ať tak nebo tak, scénářové “vyústění” prověrky neutrální sazby od sebe ještě více vzdálí základní scénář prognózy ČNB (“staff forecast”) a skutečné rozhodování o sazbách v bankovní radě. Tomu se však v dnešní době “tektonických změn” v globální ekonomice lze jen těžko divit.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se bez výraznějších impulsů drží na dostřel od 25,30 EUR/CZK. Tento týden je bez výraznějších domácích impulsů a opět budou hrát prim spíše globální trhy, popřípadě další výroky domácích centrálních bankéřů - vrcholí přípravy na květnovou prognózu a členové bankovní rady mohou být více aktivní.
Lehké polevení globální averze k riziku může být z počátku týdne pro českou měnu příznivé, výraznější pohyby však neočekáváme.

Eurodolar
Euru se na závěr minulého týdne ulevilo, když agentura S&P ponechal italský rating (i jeho výhled) beze změny a to přesto, že pozitivní vývoj zadlužení se má letos obrátit a dluh (vůči HDP) má opět začít růst, když na konci roku činil 137 % HDP.
Navíc averze k riziku zdá se na počátku tohoto týdne poněkud polevuje stejně, jako tlak na růst cen ropy a výnosů amerických dluhopisů. Eurodolaru se tak přece jenom poněkud lépe dýchá a zvolna se dere nahoru. Dodejme, že makrodata začnou být pro trh zajímavá až zítra, když budou globálně zveřejněny indexy PMI.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

22.04.2024Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.05.2022Co dnes čekat od ČNB? - Rozbřesk Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688