Export (export.cz)
Export  |  22.04.2024 11:41:00

Seychely hledají know-how pro nakládání s odpady. Oslovily i Česko

Seychely jsou známy jako země dlouhých bílých pláži a živé muzeum historie přírody. Tato oblíbená turistická destinace ale vyprodukuje ročně v průměru 70 tisíc tun odpadu a hledá způsoby jeho udržitelné likvidace. Své zkušenosti by mohlo nabídnout i Česko.

Ilustrační foto: Shutterstock

Zájem o česká řešení vyplynul z jednání velvyslance Miroslava Koska s ministrem zemědělství, změny klimatu a životného prostředí Flavienem Joubertem a designovaným ministrem rybolovu Jeanem Françoisem Ferrarim. Oba politici vyjádřili zájem o případný společný česko-seychelský projekt na likvidaci komunálního odpadu, výměnu zkušeností s experty z Česka či prezentaci českých firem, které se specializují na odpadové hospodářství. To by mohla být příležitost například pro Českou asociaci odpadového hospodářství (ČAOH), která sdružuje významné soukromé subjekty podnikajících v oblastech využívání, zneškodňování, svozu, sběru a recyklace odpadů.

Na podporu řešení svízelného problému s odpady si Seychely zajistily v říjnu 2023 od Světové banky úvěr ve výši 5 mil. USD, který bude použit na vzdělávání státních úředníků pracujících v oblasti životního prostředí, pracovníků na skládkách, a hlavně na vzdělávání veřejnosti. Cílem je snížit množství odpadu domácností pomocí kompostování nebo třídění recyklovatelných materiálů.

Cílem je konec skládkování

Seychely na sklonku loňského roku hostily investiční fórum, které mělo řešit naléhavou potřebu udržitelných metod likvidace odpadu a prozkoumat konec skládkování. Akce s názvem „Investor Forum on Zero Landfilling Solutions for Seychelles“ organizovalo Ministerstvo zemědělství, změny klimatu a životního prostředí ve spolupráci s International Finance Corporation (IFC), největší světovou rozvojovou institucí, která patří do skupiny Světové banky (WB). Dalším partnerem byla COWI A/S, dánská mezinárodní poradenská skupina specializující se na environmentální vědy a ekonomii. Fórum se soustředilo na třídění a recyklaci dopadu, a také klíčové téma: dosažení nulového skládkování prostřednictvím inovativních strategií pro nakládání s odpady, jejímž výsledkem má být zvýšená ochrana životního prostředí, snížení znečištění a zachování omezených zdrojů půdy pro případné budoucí skládky. Tato iniciativa je v souladu s vizí Seychel o vytváření čistšího životního prostředí. Cílem fóra bylo vyzvat investory, aby přispěli k nalezení řešení pro celý systém odpadového hospodářství na Seychelách.

Za odpadové hospodářství je na Seychelách odpovědná Agentura pro nakládání s krajinou a odpady (LWMA). LWMA spravuje smlouvy pro svoz odpadu, monitoruje a řídí komunální firmy pro sběr odpadu, správu skládek, čištění pláží, silnic a parkovišť. LWMA také uděluje smlouvy na údržbu zeleně okolo hlavních a vedlejších silnic či údržbu veřejných toalet. Ministerstvo zemědělství, změny klimatu a životného prostředí pak dohlíží na implementaci politiky odpadového hospodářství, územního plánu pro tuhé odpady a dalších smluvních dokumentů.

Vítězslav Schwarz, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Addis Abebě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688