Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.04.2024 17:32:25

Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Již nějakou dobu se hovoří o tom, že dluhopisy jsou opět relevantní alternativou pro akcie. Příčina je zřejmá – výnosy dluhopisů jsou výrazně výš, než po řadu let před rokem 2020. Přesto je z určitého pohledu o dluhopisy extrémní nezájem a o akciích platí opak.

V následující, grafu vidíme vývoj poměru výnosů na dluhopisových trzích a výnosů na trzích akciových. V prvním případě jde konkrétně o výnosy 3 – 6 měsíčních obligací, v druhém o výnosy dividendové. Tedy o poměr dividend k cenám akcií. Nízká čísla v grafu tedy znamenají, že výnosy na krátkodobých dluhopisech jsou nízko relativně k výnosům dividendovými, vysoká čísla naopak ukazují na nízké dividendové výnosy relativně k výnosům na dluhopisech. Možná je ale více vypovídající reformulovat vše následovně:

Nízká čísla v grafu znamenají, že investoři jsou ochotni platit málo za tok hotovosti generovaný akciemi (akciové výnosy jsou vysoko) relativně k tomu, co jsou ochotni platit za tok hotovosti generovaný dluhopisy (jejich výnosy jsou nízko). A naopak – vysoké číslo v grafu znamená, že investoři jsou ochotni platit za tok hotovosti generovaný akciemi hodně (akciové výnosy nízko) relativně k tomu, co platí za tok hotovosti generovaný dluhopisy (jejich výnosy vysoko):

ttt
Zdroj: X

V posledních čtvrtletích se trhy překlopily z jednoho extrému do druhého. Nyní se tak nacházíme v situaci, kdy investoři za cash flow z akcií platí extrémně hodně ve srovnání s tím, kolik platí za cash flow z dluhopisů (akciové výnosy nízko relativně k dluhopisovým). Ještě extrémnější byla situace jen na vrcholu internetové bubliny a příčina může být dnes hodně podobná: Investoři čekají takový růst toku hotovosti z akcií v budoucnu, že za ten současný platí historicky hodně. Jak v absolutním vyjádření, tak relativně k tomu, jaké jsou výnosy na dluhopisech.

Jak jsem psal, již nějakou dobu se tak hovoří o tom, že obligace jsou nyní pro akcie zase relevantní alternativou. Jak ukazuje výše uvedený graf, ve smyslu toho, co jsou investoři ochotni platit za dolar dividend a výnosů dluhopisů to ale v praxi určitě neplatí. Tj., dividendové výnosy nerostou spolu s dluhopisovými a poměr se chová popsaným způsobem. Pokud přitom čtenář četl mou úvahu z konce minulého týdne, může tu vidět jasnou paralelu. Ona úvaha byla totiž zaměřená na rozdíl mezi tzv. ziskovým výnosem akcií (obrácený poměr cen k ziskům PE) a výnosy desetiletých vládních dluhopisů. V dnešním grafu není rozdíl dvou proměnných, ale jejich poměr. A použity nejsou výnosy obligací dlouhodobé, ale krátkodobé. Výsledné poselství je ale v podstatě stejné.

Pokud by se křivka dnešního grafu měla dříve, či později vracet k průměru, či dokonce druhému extrému, znamenalo by to jednoduchou věc: Investoři by začali za dividendy platit méně a/nebo za výnosy dluhopisů více. Dividendové výnosy by tedy rostly a/nebo výnosy obligací klesaly. Vzdálenější svým historickým standardům přitom nyní budou asi výrazně více výnosy dividendové. Ale k jejich růstu může postupně dojít zvyšováním dividend v rámci vizí spojených s novými technologiemi (tedy ne přes cenové korekce). V takovém scénáři by graf neukazoval na žádný exces, ale na to, že akcie již nyní tančí na hudbu budoucnosti.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688