Město Turnov (turnov.cz)
Z regionů  |  22.04.2024 16:16:00

Turnov v mezinárodním projektu k rozvoji participace

Jak lépe zapojit veřejnost, efektivně komunikovat s občany a reagovat na jejich potřeby? Témata projektu města Otrokovice, do kterého se společně s dalšími jedenácti českými městy a obcemi zapojil také Turnov.

Předávat si zkušenosti, čerpat z příkladů dobré praxe a realizovat je při komunikaci s občany, to bylo hlavním cílem projektu města Otrokovice, do kterého bylo zapojeno jedenáct měst a obcí z Česka, mikroregion Ivančicko sdružující 14 obcí a také norské město Fredrikstad.

Projekt s názvem „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“ si kladl za cíl zavedení procesů zapojování veřejnosti do přípravy a realizace rozvojových záměrů a tvorby strategických dokumentů na lokální úrovni. Vzhledem k tomu, že se Turnov dlouhodobě snaží pracovat s participací občanů, využil příležitosti tuto oblast dál rozvíjet. Více než dva roky jsme se společně s partnery projektu scházeli a řešili témata, která jsou společná napříč městy.

Na intenzivních workshopech se za pomoci odborníků řešilo, jak lidem informace předávat, jak je do rozhodování o rozvoji obce více zapojit. Každý ze zapojených partnerů postupně vytvořil komunikační plán pro vlastní vybrané téma, jež realizoval.


Projekt_Zapojení veřejnosti do rozvoje obce_závěrečná konference Otrokovice

Závěrečná konference projektu se konala v Otrokovicích

Projekt_Zapojení veřejnosti do rozvoje obce_závěrečná konference Otrokovice


V případně Turnova jsme pracovali na tématu nových škol ve městě. Představili jsme vám možnou podobu nové plnohodnotné školy v Turnově II, pozvali jsme vás na veřejné setkání k tématu. Architektonická studie v rámci možných úprav doznala změn dle návrhů, které ze setkání vzešly. Zjišťovali jsme preference rodičů v oblasti školství, aby další rozvoj škol v Turnově rámcově respektoval názor veřejnosti. Více k tématu nových škol v Turnově najdete například v článku Velké téma – nová základní škola v Turnově II nebo v příloze regionálních novin Turnovsko v akci Nové školy v Turnově. Brzy vydáme také souhrnnou informaci k dotazníkovému šetření Nové školy v Turnově, kde se vyjádřilo více než 800 rodičů současných nebo budoucích školáků.

Každý z partnerů projektu řešil vlastní téma – oblast dopravy v městské části, vznik sportovně rekreačního areálu, stanovení investičních priorit menší obce apod. Průběh projektu v jednotlivých obcích byl shrnut v rámci závěrečné konference, ve které vystoupili všichni partneři projektu se svými příspěvky, a to včetně zahraničního partnera z norského města Fredrikstad.

Návštěva norského Fredrikstadtu byla současně jednou z prvních aktivit celého projektu. Nastavení komunikace občanů s veřejným i soukromým sektorem je zde totiž na vysoké úrovni. Je to samozřejmá součást všech aktivit s dopadem na dění ve městě. Z Norska si tak účastníci přivezli mnoho zkušeností, které se pak snažili realizovat v českém prostředí. Více si o zahraniční návštěvě můžete přečíst zde.


Fredrikstad

Norský Fredrikstadt

Cílem projektu bylo zlepšení schopnosti veřejné správy reagovat na potřeby obyvatel prostřednictvím zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů a zajištění rozvoje odborných kompetencí zaměstnanců veřejné správy a volených zástupců v oblasti občanské participace.

Projekt s registračním číslem GG-MGS1-003 je v plné výši financován z Fondů Evropského hospodářského prostoru, do kterého přispívá Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Město Otrokovice má v projektu roli žadatele a hlavního realizátora, partnery projektu jsou norský Fredrikstad, dále pak obce a města Halenkovice, Jeseník, Kopřivnice, Kurovice, Kutná Hora, Nová Dědina, Říčany, Turnov, Uherský Brod, Valašské Meziříčí, Žlutava a Mikroregion Ivančicko.

Termín realizace 1. dubna 2022 – 30. dubna 2024

Rozpočet: 4 869 846

Město Turnov ještě jednou děkuje hlavnímu organizátorovi za možnost účastnit se projektu, který přinesl sdílení zkušeností i příležitost vyzkoušet nové metody zapojení veřejnosti do rozhodování v obci.


S využitím tiskové zprávy města Otrokovice

Marcela Jandová,

tisková mluvčí a koordinátorka Zdravého města Turnov

Vytvořeno 22.4.2024 16:15:55 | přečteno 0x | marcela.jandova
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688