OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  23.04.2024 10:09:23

OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice

Zrak je bezpochyby jeden z našich nejcennějších smyslů, prostřednictvím kterého vnímáme krásy kolem sebe. A když se setkáme s potenciálními problémy týkajícími se zdraví našich očí, je rychlá a přesná diagnostika doslova klíčová. V tomto ohledu už oftalmologům třicet let pomáhá revoluční technologie zvaná optická koherentní tomografie neboli OCT.

Historie OCT sahá do devadesátých let minulého století, kdy se nová diagnostická metoda začala vyvíjet. V roce 1996 se technologie OCT poprvé využila v praxi a o deset let později se již stala nezastupitelným diagnostickým nástrojem v oftalmologii. V Očním centru Praha byl první OCT přístroj zakoupen v roce 2010 a u našich pacientů je tak tato revoluční technologie standardně využívána pro detailní vyšetření zadních struktur oka již téměř 15 let.

Co je to OCT a jak funguje

„OCT neboli optická koherentní tomografie je moderní diagnostická metoda v oftalmologii, která umožňuje detailní zobrazení vnitřních struktur oka s vysokým rozlišením. To umožňuje lékařům identifikovat i drobné strukturální změny, které by mohly být příznakem očního onemocnění. Díky tomu lze daleko dříve a přesněji rozpoznat některá oční onemocnění a zároveň sledovat i průběh a efektivitu léčby,“ vysvětluje MUDr. Lucie Frantlová, vedoucí lékařka ambulantního provozu OCP a sítě MediPort, která se specializuje na diagnostiku a léčbu onemocnění sítnice.

Bezkonkurenčnost OCT oproti jiným diagnostickým metodám spočívá v jeho neinvazivnosti, přesnosti zobrazení a vysoké rozlišovací schopnosti. Data jsou k dispozici ihned, což lékařům umožňuje okamžitou analýzu stavu oka. Navíc je vyšetření pomocí OCT pro pacienty velice pohodlné, bezbolestné a rychlé.

Základní princip OCT spočívá v měření odrazových vlastností tkání v oku pomocí světelného paprsku. Během vyšetření je pacientovi směrován do oka světelný paprsek, který se odrazí od různých tkání v oku. Tyto odrazy jsou zachyceny a analyzovány, což umožňuje vytvoření detailního obrazu struktur oka.

V Očním centru Praha již v současné době standardně používáme tzv. angiografické OCT. Jedná se o pokročilou formu OCT, která zobrazuje nejen stav jednotlivých vrstev sítnice, ale zároveň i funkčnost všech jejích struktur a cévního systému bez použití kontrastní látky. Ačkoliv tato technologie znamenala nemalou investici, pro současnou diagnostiku je nejpřesnější, a pacientům tak můžeme poskytnout skutečně tu nejlepší možnou péči o jejich zrak.

Pomáhá zachovat zrak a tím kvalitu života

Řada onemocnění sítnice probíhá ve svém počátku skrytě a až v pokročilém stádiu se projeví zhoršeným viděním, které však už v tu chvíli nelze napravit, pouze zpomalit. OCT pomáhá v prevenci, zvyšuje pravděpodobnost úspěšné léčby a snižuje možnost vážnějšího poškození zraku.

„Vyšetření zraku pomocí OCT hraje klíčovou roli v diagnostice, sledování a léčbě očních onemocnění, jako je například makulární degenerace, glaukom nebo diabetická retinopatie. Pro pacienty to znamená jednoduché a efektivní vyšetření, které jim ale může zachránit zrak a zachovat kvalitu jejich života,“ upřesňuje využití OCT paní doktorka Frantlová.

OCT vyšetření by tak měl podstoupit každý po 35. roce života. OCT dokáže odhalit mnoho očních onemocnění v počátečním stadiu, kdy ještě pacient žádné příznaky nepociťuje.

Oční onemocnění, kde OCT pomáhá

Díky schopnosti poskytnout detailní a přesné zobrazení vnitřních struktur oka může OCT významně přispět k účinné péči o pacienty trpící onemocněními, jako jsou například:

Makulární degenerace: OCT umožňuje sledovat změny v makule, což je oblast sítnice odpovědná za centrální vidění. To je klíčové pro diagnostiku a sledování makulární degenerace, která je jednou z hlavních příčin ztráty zraku u starších osob.

Diabetická retinopatie: U pacientů s diabetem může OCT detekovat otoky a ztluštění sítnice, což jsou příznaky diabetické retinopatie. Tato informace je důležitá pro plánování léčby a sledování progrese onemocnění.

Glaukom: OCT analyzuje nervová vlákna zrakového nervu a pomáhá tak zjistit rozsah poškození zrakového nervu zeleným zákalem.

Makulární edém: OCT umožňuje zobrazení otoků a hromadění tekutiny v makule, což může být příznak různých onemocnění, jako je například diabetická retinopatie.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Ne 10:11  V Česku přibývá obézních dětí. (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
25.04.2024  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
23.04.2024  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688