Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  23.04.2024 17:56:00

Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku

U akcií nepatří sazby centrální banky mezi přímé nejdůležitější proměnné určující jejich hodnotu. I když při tom, jak moc se o sazbách hovoří, může být takové tvrzení překvapivé. A dvojnásob to může platit, pokud napíšu, že sazby nejsou zase tak důležité ani pro celou ekonomiku.

Poslední cca rok přinesl úvahy o tom, že americké hospodářství není tak citlivé na sazby, jako dříve. Příčina je zřejmá – i přes znatelné monetární utažení nedošlo k výraznému ochlazení ekonomiky. U inflace k tomu naopak došlo, což byla celkově ideální kombinace. Daná zřejmě tím, že na inflaci působily spíše nabídkové tlaky. Nebo je tu ještě jedna možnost – výraznou roli hrálo i chování poptávky, které je sice již nějaký čas méně citlivé na sazby, ale stále dost citlivé na jiné faktory. Směřují tím k následujícímu grafu, který ukazuje finanční podmínky, dané vývojem na kapitálových a měnových trzích.

U FP je vidět mohutné uvolnění z podzimu minulého roku, které vydrželo až do nedávna. I přesto, že Fed se sazbami během této doby nehýbal. Nyní došlo k docela prudkému skoku nahoru k utažení, což je zřejmě do značné míry odrazem vývoje inflace a následně osekaných předpovědí poklesu sazeb. Finanční podmínky tedy jsou ovlivněny monetární politikou, ale ne jen jí a hlavně ne jen jejím současným stavem, ale i jejím výhledem.

01
Zdroj: X

Sledujeme tak v přímém přenosu kolečko, kdy vidina budoucího uvolnění monetární politiky už nyní uvolňovala finanční podmínky, což obratem snižovalo potřebu monetárního uvolnění. Nyní se toto kolečko otáčí, utahování (ovšem stále uvolněných) finančních podmínek, dané menším počtem očekávaného snížení sazeb, zase samo o sobě posiluje argumenty pro snižování. V lepším případě má tento mechanismus nějakou dostředivou tendenci. Dnes bych se ale chtěl ještě zaměřit na to, že výraznou složkou finančních podmínek je chování akciového trhu. Což je zřejmé i z načasování změn grafu. Proč tomu tak ale je?

Akciový trh může ekonomiku ovlivňovat hned několika kanály. Jeho pohyby by se měly promítat do požadované návratnosti u reálných investic. Na „měkčí“ úrovni by měly ovlivňovat sentiment a to jak firem, tak domácností. A u nich se hovoří i o takzvaném efektu bohatství – vyšší ceny akcií znamenají více bohatství, které by vedle samotného sentimentu mělo podporovat i reálnou kupní sílu populace. A naopak. Jak silný by tento efekt mohl být?

Studií je více, poukážu na relativně mladou Stock Market Wealth and the Real Economy: A Local Labor Market Approach. Gabriel Chodorow-Reich, Plamen T. Nenov a Alp Simsek v ní tvrdí, že „na každý dolar růstu akciového bohatství vzrostou spotřebitelské výdaje o 2,8 centů“. Z hrubé kalkulace mi pak vychází, že růst akciového trhu o 10 % by jen tímto efektem zvedal produkt, respektive agregátní poptávku o 0,5 %. Což se zdá být hodně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688