EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  23.04.2024 16:56:47

Vlastní bydlení je u nás pro mladé nedostupné, stát by se měl inspirovat v sousedním Polsku

Dostupnost vlastního bydlení se v Česku každým rokem zhoršuje. V rámci Evropy patříme k zemím, kde z průměrného platu musí lidé na nový byt šetřit nejdéle. Tristní stav dopadá na všechny, mnohem větší problémy to ale působí čerstvým absolventům nebo mladým rodinám s dětmi. Pro ně je vlastní bydlení prakticky nedostupné. Situace dospěla do takového bodu, že by do toho měl výrazněji zasáhnout stát.

Odpůrci přílišných státních zásahů namítnou, že koupě bytu či domu je čistě individuální věcí konkrétního člověka či rodiny a stát by do toho neměl jakkoliv stupovat. Není to tak úplně pravda. Pokud se na to podíváme z demografického pohledu, je jasné, že by to pro stát měla být jedna z hlavních priorit. Počet narozených dětí u nás neustále klesá a mnoho rodin odkládá pořízení dítěte na později, až už může být úplně pozdě. Jednou z největších překážek oddalujících založení vlastní rodiny je přitom absence vhodného zázemí. Proto by se měl stát v otázce bydlení mladých lidí angažovat mnohem aktivněji.

Nemusíme přitom po vzoru národního hrdiny a geniálního vynálezce Járy Cimrmana hledat vlastní slepé cesty, ale lze se inspirovat v zahraničí. Není nutné vydávat se příliš daleko. Sousední Polsko přišlo loni s ambiciózním programem státem garantovaných dvouprocentních hypoték. To i s připočtením marže banky a provizí bylo stále výrazně méně než tehdejší devítiprocentní úrok u komerčních hypoték. Bývalá polská vláda počítala s tím, že program potrvá až do roku 2027, ale obrovský zájem mladých lidí ji zaskočil. Celý připravený rozpočet 941 milionů zlotých (více než 5,5 miliardy korun) se vyčerpal během půl roku a už nová polská vláda tak program musela letos v lednu předčasně ukončit. Výhodnou hypotéku za tu krátkou dobu získalo sto tisíc Poláků.

Letos by měl program pokračovat a bude ještě výhodnější. Nově na hypotéku se státem garantovanou sazbou dosáhnou jen jednotlivci do 35 let, zatímco loni mohli žádat i lidé o deset let starší. U vícečlenných domácností věk žádnou roli hrát nebude. Stát chce podpořit hlavně rodiny s dětmi, takže čím více dětí mají, tím výhodnější podmínky získají. Zatímco jednotlivec si bude moci se státní dotací půjčit v přepočtu zhruba 1,2 milionu korun, dvoučlenná rodina 2,3 milionu korun a čtyřčlenná rodina tři miliony korun. Výhodnější bude i garantovaná hypoteční sazba. Jednotlivec získá dvouprocentní úrok, dva lidé úrok 1,5 procenta, tříčlenná domácnost jedno procento a čtyřčlenná domácnost půl procenta. Rodina se třemi dětmi si bude moct půjčit až 3,5 milionu korun s dokonce nulovým úrokem. Polská vláda na tento program vyčlenila 500 milionů zlotých (2,9 miliardy korun). Očekává se, že i o tuto státní podporu bude enormní zájem.

Česká vláda by se mohla od té polské inspirovat. Hypotéky za poslední dva roky zdražily na trojnásobek, což vedlo k zásadnímu propadu celého hypotečního trhu. Hypotéka se stala i kvůli přísnějším podmínkám stanoveným centrální bankou nedostupná pro obrovské množství lidí včetně střední třídy. Na mladé lidi a rodiny přitom nedostupnost hypoték dopadla ještě výrazně více. Státem garantovaná hypotéka by jim mohla pomoci k prvnímu bydlení, což by jim výrazně pomohlo při plánování rodiny. Stát by tím vylepšil demografickou křivku, která se nyní nevyvíjí vůbec dobře. Podobnou podporu by uvítaly i rodiny, které by ušetřily mnoho peněz na splácení hypotečních úvěrů. Měsíčně by to byly tisíce korun, ročně by tak v rodinných rozpočtech zůstaly desítky tisíc korun navíc.

Stát by mohl dostupnost bydlení zlepšit také výraznějším zjednodušením povolování nových staveb. To je totiž hlavní překážka a důvod toho, proč je na trhu nových bytů stále takový nedostatek. Od poloviny letošního roku sice bude platit nový stavební zákon, který by měl povolovací proces zjednodušit a zrychlit, nicméně případný vliv se projeví až s odstupem. Situace je o to horší, že stále chybí prováděcí předpisy a stále více se ozývají hlasy upozorňující na personální poddimenzovanost stavebních úřadů. Mnohem rychlejší dopad než lepší legislativa, která je samozřejmě nezbytná, by měl program podobný tomu polskému. Stát už pomohl stávajícím majitelům nemovitostí, pro které připravil mimo jiné programy Zelená úsporám či novější Oprav dům po babičce. Nyní přišel čas pomoci i těm, kteří na první vlastní bydlení teprve šetří.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

26.04. 17:55  Líbí se mi (Vědma)
26.04. 17:43  nervák lže jak realiťák (Vědma)
26.04. 08:41  Líbí se mi (deprese)
26.04. 07:56  nervák lže jak realiťák (deprese)
26.04. 07:00  nervák lže jak realiťák (Vědma)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688