Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.04.2024 06:04:24

Akcionářů KB letos dále přibylo, ve středu na valné hromadě budou mj. schvalovat také rostoucí odměny pro management

Dnes odpoledne se od 13 hodin v centrále společnosti v Praze Stodůlkách sejdou na letošní valné hromadě akcionáři společnosti Komerční banka (dále jen KB). I pokud by jich početně dorazila jen desetina, připravená zasedací místnost by jim přesto nestačila. Počet akcionářů KB se totiž v posledních letech neustále zvyšuje. Oproti konci roku 2023 jich v letošním 1. čtvrtletí přibylo dalších téměř tisíc. Celkem jich banka k 31. březnu evidovala již 74 415, výrazná většina byly fyzické osoby z České republiky (68 tis.). Pro zajímavost například ke konci roku 2021 bylo domácích akcionářů necelých 53 tis., resp. celkově 58,4 tis.

Vedení společnosti na pořad jednání středeční valné hromady připravilo celkem 13 bodů. Akcionáři obvykle sledují především projednávání účetní závěrky za předchozí rok a následné rozhodnutí o naložení se ziskem. Loňských vytvořených takřka 14,6 mld. má připadnout akcionářům, resp. dočkat se mají ještě více než 1,1 mld. z nerozděleného zisku minulých let. Valná hromada má zkrátka posvětit avizovanou, nepochopitelně opět „halířově“ stanovenou, dividendu 82,66 (v roce 2022 60,42 ). Nárok na ni mají mít akcionáři, kteří budou akcie KB vlastnit v Centrálním depozitáři v pondělí 6. května. Například na pražské burze se tak vzhledem k vypořádání (T+2) budou akcie KB obchodovat s nárokem naposledy ve čtvrtek 2. května. Výplatu dividendy pak banka odstartuje v pondělí 27. května.

Ze zákona musí akcionáři poslední roky již také posvětit předkládanou Zprávu o odměňování. Z poměrně obsáhlého dokumentu se mohou dozvědět, na základě jakých pravidel byl management odměněn. Každopádně rovněž loni se jejich odměna vlastně tradičně skládala z pevné složky, pohyblivé složky a penzijních výhod. KB nemá stanoven přímo akciový motivační plán, nicméně jedna složka se vztahuje k ceně akcií KB, když představenstvo získává nárok na virtuální akcie s odkládacím/zadržovacím 12měsíčním obdobím. Obecně pohyblivá složka odměny je vztažena k plnění stanovených klíčových výkonnostních ukazatelů banky. Její vyplacení v daném roce se může nicméně částečně vztahovat k předcházejícím hospodářským rokům. Některé přiznání odměn má totiž odkládací účinek v návaznosti na splnění cílů i v následujících letech. Loni tak představenstvu vyplacené některé benefity se zkrátka vztahovaly zpětně až k roku 2017. Každý člen představenstva má, v návaznosti na své pracovní zařazení, pro získání odměny stanoveny trochu odlišné jednotlivé cíle, navíc s rozdílnou vahou.

Nejvíce si logicky loni opět vydělal šéf banky Jan Juchelka. Loni se mu poměrně výrazně zvýšil o dva a čtvrt milionu korun základní plat na 11,25 mil. . Vedle dalších benefitů a výhod v objemu 166 tis. Kč mu banka přispěla přes 800 tis. Kč na penzijní připojištění. Každopádně zhruba polovinu jeho celkové odměny tvořila pohyblivá složka. Zatímco stanovené cíle v roce 2022 splnil na 105 %, loni „jen“ na 96 %. I tak si roce 2023 přišel na výraznějších celkových téměř 23,4 mil. , oproti zhruba 18,5 mil. o rok dříve.

Polepšil si také druhý nejlépe placený muž v KB Francouz Didier Colin zodpovědný za oblast rizik. Avšak méně výrazně. Zatímco v roce 2022 si přišel celkem na necelých 12,6 mil. , tentokrát mu bylo přiznáno přes 13,1 mil. .

Estonec Margus Simson je třetím nejlépe placeným manažerem banky s celkovým příjmem 11,8 mil. . O rok dříve byl oceněn 10,8 mil. . U ostatních členů představenstva celkové příjmy nepřesáhly 9 mil. . Miroslav Hiršl i David Formánek získali po 8,8 mil. , Jitka Haubová pak necelých 8,5 mil. .

Šestičlenné představenstvo KB si tak v roce 2023 celkem přišlo na 74,5 mil. . Přestože například za poslední dva roky se tak odměny zvýšily o více než pětinu, management KB si opět přišel poměrně na výrazně méně, než například pětičlenné představenstvo banky MONETA. Jeho odměňování jsme přiblížili v článku „Valná hromada banky MONETA dnes kromě dividendy bude schvalovat i více než 105 mil. korun pro management

KB celkem nejvyššímu managementu vyplatila ještě o zhruba 2 mil. více. Pokud tedy zahrneme také poměrně nevýrazné, a v porovnání s konkurencí rovněž podprůměrné, odměny stanovené pro členy dozorčí rady. Například předseda dozorčí rady Giovanni Luca Soma bral 866 tis. Kč. Vzhledem k tomu, že je zároveň zaměstnancem mateřské Société Générale odměnu navíc zaplatila sama francouzská banka. Podobně jako u dalších dvou členů dozorčí rady. Odměny členů se jinak pohybovaly do 350 tis. Kč, resp. místopředsedkyně dozorčí rady Petra Wendelová obdržela necelých 650 tis. Kč.

Akcie KB v úterý před valnou hromadou uzavřely o více než procento výše na 872 . Tedy zpět v blízkosti 2letých maxim, kterých dosáhly v polovině měsíce. 

Graf: KOMERČNÍ BANKA - graf kurzu akcie cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688