Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.04.2024 11:47:26

Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Chvíli po sobotní půlnoci proběhlo v pořadí již čtvrté půlení odměny pro těžaře za jejich práci. Ti tak nově dostávají za ověření každého bloku již jen 3,125 bitcoinu. Každá taková událost přináší otázky, jestli halving proběhne bez problémů, jaký bude mít dopad do komunity těžařů, jak nižší nabídka ovlivní zájem investorů a v neposlední řadě, jak se půlení projeví v širších tržních souvislostech.

Halving

Bitcoin si svým nastavením udržuje deflační potenciál. Pravidelné snižování nové emise bitcoinů až do momentu, kdy budou všechny bitcoiny vytěženy, v principu dělají z tohoto digitálního aktiva vzácnou komoditu. Každé půlení odměny tak představuje pro trh výzvu, jestli přednastavené algoritmy zafungují tak, jak mají a hlavně, jak trh očekává. Dnes můžeme říct, že rozpůlení odměny, které proběhlo v brzkých hodinách 20. dubna 2024, navázalo na své tři předchozí halvingy a proběhlo hladce. Nová výše odměny pro těžaře za jejich práci je 3,125 BTC.

Dopad na těžaře

Skokové snížení odměny má bezpochyby dopad do činnosti těžařů. Pro část z nich se ověřování pravosti bloků stane nerentabilní záležitostí, což může v konečném důsledku vést až k ukončení jejich činnosti. Logika je celkem jednoduchá, zatímco před půlením těžaři soutěžili o odměnu 6,25 BTC (cca 1× za deset minut), po půlení soutěží stejný počet těžařů již jen o 3,125 BTC.

Představte si, že jste součástí týmu, který za vykonanou práci obdrží předem danou odměnu. Ta však není vyplácena poměrně, ale podle toho, jak kdo pracoval. Abyste dosáhli na takovou výši odměny, která pokryje vaše životní náklady, a ušetříte něco navíc, budete muset odvézt více práce než další členové týmu. Toho ale dosáhnete jen tím, že zvýšíte své nasazení a pracovní výkon. Jenže, co se stane, když se vyplácená odměna ze dne na den sníží o polovinu?

V tom lepším případě bude odměna krýt aspoň životní náklady, v tom horším však nemusí stačit. Navíc, pokud už nemůžete dále zvyšovat své pracovní tempo, popř. nemáte nějaké finanční rezervy, ze kterých byste mohli hradit své výdaje, bude pro vás taková práce nerentabilní. Můžete zkusit vydržet, jestli se situace v dohledné době nezlepší, ale mnohem pravděpodobnější bude, že s takovou prací skončíte a zřejmě nebudete jediní.

Celkové příjmy těžařů (upraveno autorem) | zdroj: Glassnode

https://studio.glassnode.com/metrics?a=BTC&m=mining.RevenueSum&pScl=log

Naprosto stejně se zachovají také těžaři. Někteří mohou svůj těžební hardware jen dočasně vypnout, jiní jej rovnou rozprodají a ukončí svou činnost. Tím poklesne tlak na vyšší výkon a zároveň se sníží členská základna, mezi kterou se dělí snížená odměna. Tím, že se odměna rozdělí mezi menší členskou základnu, získají jednotliví členové větší podíl na odměně a díky tomu se jim může obnovit ziskovost. Těžaři totiž následují cenu bitcoinu, nikoliv naopak. Dá se tak mluvit o určité formě teorie her.

Je to právě vysoce konkurenční prostředí, které nutí těžaře část svých zisků neustále investovat do inovací. Konkurenční výhodu získají jen tím, že docílí většího výpočetního výkonu při nižší spotřebě energie. Těžební hardware nové generace momentálně dokáže zvýšit výpočetní výkon až na 3,4 exahashů za sekundu při zachování energetické náročnosti. Tímto způsobem jsou těžaři schopni zvýšit svou ziskovost, zejména v náročných prvních dnech po snížení odměny na polovinu. Tato modernizace nejen že pomáhá udržet celý blockchain v chodu, ale přispívá také k celkové efektivitě procesu těžby.

Poměr obtížnosti těžby k emisi odměny (upraveno autorem) | zdroj: Glassnode https://insights.glassnode.com/bitcoin-halving-directional-traders-guide/

Poptávka po BTC

Bitcoin bývá často přirovnáván ke zlatu. Jednak je to tím, že je ho stejně jako zlata omezené množství a jednak má stejně jako zlato menší využitelnost ve světě tradičních financí. V tomto směru bitcoinu významně pomohlo lednové schválení burzovně obchodovaných fondů (ETF) s bitcoiny. Jsou to právě produkty ETF s bitcoiny, které aktuálně sehrávají zásadní roli v transformaci kryptoměnového trhu. Umožňují totiž prolínání bitcoinu s tradičními finančními trhy.

ETF s bitcoiny přichází v době, kdy se světová ekonomika vymanila z krize v důsledku covidové pandemie a napadení Ukrajiny Ruskem. Díky tomu hledají investoři možnosti, jak diverzifikovat svá portfolia a berou opět v potaz riziková aktiva. Mezi riziková aktiva patří také kryptoměny, potažmo bitcoin. ETF dávají tradičním investorům možnost, jak investovat do bitcoinu způsobem, který je známý a hlavně regulovaný. Takové prostředí láká velké institucionální hráče, kteří ke svým investičním počinům přistupují s dlouhodobými strategiemi a robustním řízením rizik.

Prostřednictvím ETF se legitimuje existence bitcoinu jako takového, což do budoucna pozitivně přispěje ke stabilizaci ceny a snížení celkové volatility trhu. Navíc se těmito investičními produkty prokazuje trvalá přítomnost bitcoinu v rámci finančních trhů a jsou signálem všem, kteří doteď o bitcoinu pochybovali, že toto digitální aktivum již tady zůstane a nechystá se jeho pád, jak mu někteří stále předpovídají.

Prostřednictvím ETF s bitcoiny se spustila stavidla institucionální poptávky, kterou nezpomalilo ani sobotní půlení. Aktuálně je v ETF alokováno více než 833640 bitcoinů v hodnotě přesahující 55,02 miliardy dolarů. Pro představu to je více než 1,281 bilionu korun (cca 60 % celého českého rozpočtu). Díky přílivu institucionálního kapitálu se navíc výrazně zvyšuje likvidita celého trhu. Je takřka jisté, že bitcoin bude hrát i nadále roli při utváření budoucí podoby finančních systémů.

Celkový objem kapitálu v ETF (upraveno autorem) | zdroj: The Block https://www.theblock.co/data/crypto-markets/bitcoin-etf/spot-bitcoin-etf-onchain-holdings

Dopad na trh

Jak již bylo řečeno výše, těžaři následují cenu bitcoinu. Tzn., že když klesá hodnota bitcoinu, některým těžařům nečiní problém na chvíli odstavit svůj těžební hardware a neplýtvat zbytečně náklady ztrátovou činností. A naopak, pokud cena bitcoinu vystoupá dostatečně vysoko, že se vyplatí novým těžařům vstupovat na trh, tak tak učiní. Ačkoli okamžitý nárůst ceny po halvingu není vždy zřejmý, panuje všeobecná shoda, že halving bude mít v dlouhodobém horizontu pozitivní dopad na hodnotu Bitcoinu, stejně jako tomu bylo v minulosti.

Do prvního půlení (listopad 2012) vstupoval BTC s hodnotou 12 dolarů. Ta začala hned v následujících měsících růst a koncem roku 2013 se prodával už za více než 1200 dolarů (1242 dolarů). To představuje nárůst o 9937 %. Obdobného vývoje jsme byli svědky i po druhém půlení v červenci 2016. Do svého třetího 4letého období vstupoval bitcoin s hodnotou zhruba 650 dolarů (664 dolarů). Na této hodnotě dlouho nevydržel, když v následujících měsících začal opět růst. V listopadu 2017 se pak prodával za téměř 20000 dolarů (19804 dolarů). Bitcoin v rámci této seance posílit o 2903 %.

Zároveň je pravdou, že po dosažení maxim bitcoin svou hodnotu korigoval. Stalo se to i v rámci třetího 4letého cyklu, kdy do třetího půlení v květnu 2020 vstupoval s hodnotou kolem 8500 dolarů (8571 dolarů), aby si v listopadu 2021 sáhnul na své tehdy historické maximum zhruba 69000 dolarů (68997 dolarů). Tato rally představuje nárůst o 705 %. Všechny tři dosavadní půlení tak mají jedno společné, za 12 až 18 měsíců po půlení vždy došlo k prudkému nárůstu ceny. Dostatečně vysoká cena vzápětí přiláká nové těžaře, kteří zvýší konkurenci, což v konečném důsledku vede ke korekci ceny.

Graf hodnoty bitcoinu s vyznačenými termíny půlení (upraveno autorem) | zdroj: TradingView https://www.tradingview.com/chart/?symbol=BITSTAMP%3ABTCUSD

Výhled

Lze se domnívat, že ani tento cyklus nebude od těch předchozích odlišný. Nadále budou pokračovat inovace v podobě zavádění energeticky šetrnějších hardwarových technologií a neustále se zvyšujícím výpočetním výkonem se bude soutěžit o odměnu za ověření nových bloků. Taková soutěž má zásadní význam pro dlouhodobé udržení stability celého blockchainu Bitcoinu a posiluje pozici tohoto jedinečného systému do budoucna.

S každým půlením se Bitcoin blíží ke svému konečnému limitu nabídky. To se konec konců promítá také do klesající míry zhodnocování této nejstarší kryptoměny. S každým dalším halvingem tak bude dopad této akce do trhu klesat. Čím více bude klesat význam půlení, tím více by měla hrát roli jedinečnost bitcoinu a poptávka po něm. Bitcoin má potenciál nadále ovlivňovat globální finanční trhy. Bude však záležet na celé komunitě, jak moc významnou roli bude v budoucnu hrát.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688