europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  24.04.2024 15:35:51

Tisková zpráva - Parlament schválil historicky první unijní předpis o potírání násilí na ženách

Historicky první unijní předpis o potírání násilí na ženách a domácího násilí schválil Parlament ve středu 522 hlasy (27 bylo proti a 72 se zdrželo hlasování). Směrnice volá po přísnější právní úpravě kybernetického násilí, po lepší pomoci obětem a předcházení znásilnění.

Zakazuje mrzačení ženských pohlavních orgánů a nucené sňatky a nastiňuje konkrétní způsoby boje se zločiny páchanými online, k nimž patří zveřejnění soukromých informací o jiné osobě na internetu bez jejího souhlasu a cyberflashing.

Nová směrnice také rozšíří seznam přitěžujících okolností trestných činů, jež mohou znamenat přísnější trest, například pokud jsou činy mířené proti veřejným osobnostem, novinářům, resp. novinářkám či obráncům nebo obránkyním lidských práv. Na seznamu se ocitne i úmysl potrestat oběť kvůli jejímu pohlaví, sexuální orientaci, barvě kůže, náboženství, sociálnímu původu nebo politickému přesvědčení a snaha hájit či znovu nastolit „čest“.

Služby v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví musí být dostupné

Pokud už k genderově podmíněnému nebo domácímu násilí dojde, musí být přednostně zajištěno bezpečí a potřeby oběti, včetně možnosti chráněného ubytování. Oběti musí mít přístup ke zdravotní péči a službám v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví. Orgánům členských států přibydou povinnosti spočívající v nahlašování takové trestné činnosti a shromažďování důkazů. Budou mít také za úkol rozšiřovat mezi veřejností informace o tom, že sex bez souhlasu je trestný čin.

Navíc poslanci prosadili, že Komise každých pět let posoudí, zda jsou zavedená opatření dostačující, či je nutné je revidovat.

Prohlášení zpravodajek

Zpravodajka Výboru pro práva žen a rovnost pohlaví Frances Fitzgeraldová (EPP, IE) prohlásila: „Parlament dnes učinil první kroky k tomu, aby se Evropa stala prvním kontinentem na světě, který ukončí násilí na ženách. Jedná se o rozsáhlý právní předpis, který bude předcházet násilí na ženách, chránit oběti a stíhat pachatele, čímž bude zajištěn komplexní přístup k řešení těchto odporných trestných činů. Bez vymýcení násilí páchaného na ženách nemůže existovat rovnost; musíme zajistit, aby ti, kdo tyto zločiny páchají, nemohli zůstat beztrestní.“

Zpravodajka Výboru pro občanské svobody Evin Incirová (S&D, SV) uvedla: „Tato průlomová směrnice ztělesňuje naše neochvějné odhodlání posilovat práva žen a zachraňovat životy. Zapamatujme si tento okamžik jako první historický krok k posílení práv žen a k nastolení cesty k budoucnosti, kde každá žena může žít beze strachu a útlaku. Je to vítězství spravedlnosti a rovnosti v celé Evropské unii.“

Další postup

Nová směrnice vstoupí v platnost dvacet dní po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Členské státy budou mít tři roky na to, aby ji promítly do svého vnitrostátního práva.

Kontakty:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688