europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  24.04.2024 13:22:00

Parlament přijal směrnici o práci prostřednictvím platforem

Cílem nových pravidel, o kterých Parlament uzavřel předběžnou dohodu s Radou v únoru, a která byla přijata na plenárním zasedání 554 hlasy (56 bylo proti a 24 se zdrželo hlasování), je zajistit, aby pracovníci platforem měli správně klasifikované postavení v zaměstnání, a zastavit praxi falešné samostatně výdělečné činnosti. Vůbec poprvé v EU také upravují používání algoritmů na pracovišti.

Postavení v zaměstnání

Nový právní předpis zavádí domněnku pracovního poměru (na rozdíl od samostatně výdělečné činnosti), která se uplatní v případě, že je na základě dostatečných skutečností konstatováno, že dochází ke kontrole a řízení, v souladu s vnitrostátními právními předpisy a kolektivními smlouvami a s přihlédnutím k judikatuře EU.

Směrnice ukládá členským států povinnost zavést na vnitrostátní úrovni vyvratitelnou právní domněnku zaměstnání, jejímž cílem je napravit nerovnováhu sil mezi digitální pracovní platformou a jejími pracovníky. Důkazní břemeno bude ležet na platformě. Bude tedy na platformě, aby prokázala, že pracovní poměr neexistuje.

Nová pravidla pro algoritmické řízení

Nová pravidla zajišťují, že osoba vykonávající práci na platformě nemůže být propuštěna nebo zbavena pracovního poměru na základě rozhodnutí přijatého algoritmem nebo automatizovaným rozhodovacím systémem. Místo toho musí digitální pracovní platformy zajistit lidský dohled nad důležitými rozhodnutími, která mají přímý vliv na osoby vykonávající v platformě práci.

Transparentnost a ochrana údajů

Směrnice zavádí pravidla, která důkladněji chrání údaje pracovníků platforem. Digitální pracovní platformy budou mít zakázáno zpracovávat určité typy osobních údajů, jako jsou údaje o emocionálním nebo psychickém stavu a osobním přesvědčení.

Prohlášení zpravodajky

Zpravodajka Elisabetta Gualminiová (S&D, IT) uvedla: „Díky této směrnici bude mít až 40 milionů pracovníků platforem v EU přístup ke spravedlivým pracovním podmínkám. Tato historická dohoda jim poskytne důstojnost, ochranu a práva. Napraví falešnou samostatnou výdělečnou činnost a zabrání nekalé konkurenci, ochrání skutečnou samostatnou výdělečnou činnost a zavede průlomová pravidla pro správu algoritmů. Stane se skutečným měřítkem na celosvětové úrovni. Jsem hrdá na to, že mohu říci: Evropa chrání své pracovníky, svůj sociální model a své hospodářství.“

Další postup

Dohodnuté znění bude muset nyní formálně přijmout i Rada. Po zveřejnění v Úředním věstníku EU budou mít členské státy dva roky na to, aby ustanovení směrnice začlenily do svých vnitrostátních právních předpisů.

Souvislosti

Podle analýzy Komise z roku 2021 bylo aktivních více než 500 digitálních pracovních platforem a v tomto odvětví bylo zaměstnáno více než 28 milionů lidí. Do roku 2025 se očekává, že tento počet dosáhne 43 milionů. Digitální pracovní platformy jsou přítomny v různých hospodářských odvětvích, ať už „na místě“, jako jsou řidiči autodopravy a rozvozu jídla, nebo online se službami, jako je kódování dat a překlady.

Zatímco většina pracovníků platforem je formálně samostatně výdělečně činná, přibližně 5,5 milionu lidí může být jako samostatně výdělečně činní nesprávně klasifikováno.

Přijetím tohoto právního předpisu Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se inkluzivních trhů práce a digitálních inovací pro posílení sociální a udržitelné ekonomiky, jak je vyjádřeno v návrzích 13 a 35 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688