europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  24.04.2024 12:58:00

Parlament odstraňuje nedostatky v hledání řidičů dopouštějících se dopravních deliktů v

V současnosti zůstává přibližně 40 % přeshraničních dopravních deliktů nepotrestáno. Poslanci proto aktualizovali pravidla pro spolupráci a vzájemnou pomoc členských států při hledání zahraničních řidičů odpovědných za dopravní přestupky. Nová pravidla ukládají vnitrostátním orgánům povinnost odpovědět na žádosti jiné země EU neprodleně, nejpozději do dvou měsíců od shromáždění potřebných informací.

Kromě toho může na žádost členského státu, v němž k přestupku došlo, převzít výběr pokut za dopravní přestupky země EU, v níž má pachatel bydliště, pokud je částka vyšší než 70 EUR a nebyla zaplacena po vyčerpání všech zákonných možností.

Více přestupků

Aktualizovaná pravidla rozšiřují seznam dopravních deliktů zahraničních řidičů, které mohou vést k přeshraniční pomoci a pokutě. Kromě překročení rychlosti, řízení pod vlivem alkoholu a nezastavení na červenou na semaforu, do nich bude spadat i nebezpečné parkování a předjíždění, přejetí plné čáry a ujetí z místa nehody.

Časové lhůty a zákaz soukromých vymahačů dluhů

Členský stát, v němž došlo k dopravnímu přestupku, bude mít 11 měsíců od data přestupku na vydání oznámení o dopravním deliktu. Tu bude obsahovat datum a okolnosti spáchání přestupku, jakož i informace o tom, jak se lze proti pokutě odvolat.

Z iniciativy poslanců bude soukromým subjektům zakázáno pomáhat zemím EU při vybírání pokut od zahraničních řidičů (od dvou let po provedení pravidel ve vnitrostátním právu).

Online portál

V zájmu zvýšení transparentnosti a usnadnění provádění nových pravidel vytvoří Komise internetový portál, na kterém budou mimo jiné uvedena nově zavedená pravidla, možnosti odvolání a pokuty.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Kosma Złotowski (ECR, PL) uvedl: „Pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu musí země EU spolupracovat a mít účinné nástroje pro postihování dopravních přestupků zahraničních řidičů. Aktualizovaná pravidla k tomu přispějí. Jsou však také přínosná pro řidiče, kteří budou informováni v přesně stanoveném termínu, v jazyce, kterému rozumí, a s popisem odvolacího řízení. Zákaz využívání soukromých společností k vybírání pokut účinně ochrání řidiče před podvody a únikem osobních údajů.“

Další postup

Nová pravidla pro přeshraniční výměnu informací o dopravních přestupcích v oblasti bezpečnosti silničního provozu byla přijata 570 hlasy (36 bylo proti a 24 se zdrželo hlasování). Po jejich schválení Radou budou mít členské státy 30 měsíců na přípravu jejich provádění.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688