ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  24.04.2024 12:00:00

Komise předkládá Soudnímu dvoru Evropské unie věc ČESKA kvůli tomu, že správně neprovedlo pravidla EU pro přiměřenost profesních předpisů

Komise předkládá Soudnímu dvoru věc ČESKA

Evropská komise se dnes rozhodla předložit Soudnímu dvoru Evropské unie věc Česka kvůli tomu, že nezajistilo řádné provedení směrnice o testu přiměřenosti (směrnice (EU) 2018/958) ve svém vnitrostátním právu.

Tato směrnice upravuje posuzování přiměřenosti nových či novelizovaných pravidel omezujících přístup k regulovaným povoláním nebo jejich výkon. Členské státy jsou povinny zajistit, aby každá právní úprava povolání sledovala legitimní cíle veřejného zájmu a byla nezbytná a vyvážená. Dostupnost jasného společného rámce pro posouzení před přijetím právní úpravy povolání má zásadní význam pro předcházení vzniku neodůvodněných překážek na jednotném trhu a pro usnadnění přístupu k regulovaným povoláním.

Česko nezajistilo, aby u všech opatření, na něž se vztahuje směrnice, zejména pokud jsou iniciovaná profesními sdruženími či parlamentními pozměňovacími návrhy, bylo předem provedeno posouzení přiměřenosti. Česko navíc nezajistilo posouzení kumulativního dopadu, který má více požadavků zavedených současně.

Komise zahájila toto řízení o nesplnění povinnosti v rámci balíčku případů nesplnění povinnosti proti členským státům, které řádně neprovedly směrnici o testu přiměřenosti. V prosinci 2021 zaslala Komise Česku výzvu, po níž v únoru 2023 následovala dodatečná výzva a v říjnu 2023 odůvodněné stanovisko. Navzdory opakovaným varováním a probíhajícímu dialogu s českými orgány nebyly tyto problémy dosud plně vyřešeny, což vedlo Komisi k rozhodnutí předložit věc Česka Soudnímu dvoru Evropské unie.

Cílem tohoto kroku je zajistit řádné provádění směrnice, a zabránit tak vzniku nepřiměřených překážek na jednotném trhu v souladu s cíli uvedenými ve sdělení Komise nazvaném „30 let jednotného trhu“.

Souvislosti

Směrnice o testu přiměřenosti před přijetím nové právní úpravy povolání (směrnice (EU) 2018/958) je jednou ze čtyř iniciativ, které byly navrženy v rámci balíčku týkajícího se služeb z roku 2017. Byla přijata dne 28. června 2018 a členské státy ji měly provést do 30. července 2020. Cílem směrnice je přispět k lepšímu předběžnému posouzení omezujících předpisů v souladu s preventivním pilířem akčního plánu pro prosazování jednotného trhu.

Podle směrnice musí členské státy před přijetím nové právní úpravy povolání provést posouzení přiměřenosti. Směrnice stanoví seznam kritérií, která jsou členské státy povinny při tomto posouzení zohlednit. Kromě toho směrnice přispívá k transparentnosti procesu tvorby pravidel tím, že vyžaduje, aby tato posouzení byla zpřístupněna veřejnosti, a tím, že ukládá členským státům povinnost náležitě informovat a zapojit všechny příslušné zúčastněné strany. Kromě toho musí členské státy i nadále sledovat přiměřenost těchto nových nebo pozměněných ustanovení po jejich přijetí a zvážit veškerý relevantní vývoj, jako jsou technologické inovace.

Směrnice (EU) 2018/958 se vztahuje na všechny právní a správní předpisy omezující přístup k regulovanému povolání nebo jeho výkon nebo jeden ze způsobů jeho výkonu. Česko však nezajistilo, aby se vnitrostátní prováděcí opatření vztahovala na všechna ustanovení (zejména opatření profesních sdružení a parlamentní pozměňovací návrhy).

Kromě toho směrnice vyžaduje posouzení navrhovaných opatření, jsou-li přijata společně s dalšími požadavky. Česko neprovedlo toto kritérium kumulativního účinku s dostatečnou jasností a vyžaduje posouzení pouze ve vztahu ke stávajícím právním předpisům, což zřejmě vylučuje zohlednění kumulativního dopadu balíčku opatření.

Další informace

Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů s názvem 30. výročí jednotného trhu

Řízení EU o nesplnění povinnosti

Databáze rozhodnutí o nesplnění povinnosti

Odkaz na balíček týkající se nesplnění povinnosti z dubna 2024

Rozhodnutí o nesplnění povinnosti týkající se Česka (INFR(2021)2201)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688