skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  24.04.2024 18:02:00

Škoda vstupuje do hry Gran Turismo: Exkluzivní designový koncept Škoda Vision Gran Turismo na PlayStationu

› Čistě elektrický jednomístný vůz navržený výhradně pro závodní simulátor Gran Turismo 7 pro konzole PlayStation
› Design inspirovaný legendárním vozem Škoda 1100 OHC Spider a novým designovým jazykem značky Škoda Modern Solid
› Čtyři elektromotory zajišťují celkový kombinovaný výkon 800 kW* a pohon všech kol
› Zapojení do virtuálních závodů podtrhuje oddanost společnosti Škoda Auto inovacím a digitalizaci v automobilovém průmyslu a zároveň oslavuje její bohatou závodní historii

Mladá Boleslav, 24. dubna 2024Škoda Auto představuje Škoda Vision Gran Turismo, velkolepou studii čistě elektrického vozu ve hře Gran Turismo 7 pro konzole PlayStation, a rozšiřuje tak působení značky Škoda ve světě virtuálních závodů. Plně elektrický vůz s pohonem všech kol Škoda Vision Gran Turismo, inspirovaný modelem Škoda 1100 OHC Spider z roku 1957, je vybaven čtyřmi elektromotory o celkovém výkonu 800 kW*.

„Kořeny Škoda Motorsport sahají více než 120 let do minulosti a za tuto dobu zaznamenal motorsport ve Škoda Auto nespočet úspěchů. A jaký je další krok? Vstup do světa virtuálních závodů uvedením nového úžasného virtuálního koncepčního vozu do nejúspěšnější závodní hry na světě Gran Turismo. Studie Škoda Vision Gran Turismo propojuje naši bohatou historii s elektrickou budoucností a novým designovým jazykem Modern Solid. Naši zákazníci jsou objevitelé a elegantní vůz Škoda Vision Gran Turismo je skvělým způsobem, jak obohatit jejich zážitky a zároveň přilákat nové příznivce naší značky.“


Klaus Zellmer, předseda představenstva společnosti Škoda Auto

„Když se designérský tým Škoda Auto pustil do tohoto velmi speciálního projektu, rozhodli jsme se vytvořit futuristickou verzi vozu Škoda 1100 OHC Spider pro digitální věk, inovativní spojení minulosti a budoucnosti, které zahrnuje i prvky našeho nového designového jazyka Modern Solid. Výsledkem je fascinující spojení tradičního motorsportu a virtuální elektrické závodní budoucnosti.“


Oliver Stefani, šéfdesignér společnosti Škoda Auto

Škoda se poprvé představí v jedné z nejoblíbenějších her pro PlayStation

Značka Škoda a vůz Škoda Vision Gran Turismo poprvé vstupují do populárního závodního simulátoru Gran Turismo 7 určeného pro konzole PlayStation 4 a PlayStation 5. Virtuální studie, vyvinutá exkluzivně pro tuto platformu, je čistě elektrickým závodním vozem pro herní kategorii vozů Vision. Vstupem do jedné z nejznámějších závodních simulací Škoda Auto demonstruje svůj závazek k inovacím a zároveň zkoumá nové cílové skupiny a formy prezentace. Škoda Auto zároveň reaguje na žádosti hráčské komunity o vstup značky Škoda do oblíbeného závodního simulátoru.

Škoda Vision Gran Turismo

Škoda Vision Gran Turismo

Pocta vozu Škoda 1100 OHC Spider

Virtuální studie Škoda Vision Gran Turismo čerpá inspiraci z reálného vozu Škoda 1100 OHC Spider z roku 1957, který byl vyvinut pro závod 24 hodin Le Mans. Tým Škoda Design pod vedením Olivera Stefaniho vytvořil velkolepý jednomístný vůz s otevřenou karoserií, který kombinuje designové elementy legendárního vozu 1100 OHC s novými prvky, jako je například dvoudílný zadní spoiler. Škoda Vision Gran Turismo také nese prvky nového designového jazyka Modern Solid, které se objeví u připravovaných elektrických modelů Škoda. Patří mezi ně přední světlomety ve tvaru písmene T a matná barva karoserie v odstínu zelená Explorer. Celkem čtyři elektromotory s kombinovaným výkonem 800 kW* a točivým momentem 1020 Nm spolu s pohonem všech kol a aktivní aerodynamikou zajišťují výjimečný výkon za jakýchkoliv jízdních podmínek.

Škoda Kodiaq | Infografika Škoda Vision Gran Turismo a Škoda 1100 OHC Spider

PDF ke stažení JPG ke stažení

Škoda Vision Gran Turismo

Ostře vykreslené linie, výrazné hrany, aktivní aerodynamika a dvě barevné varianty

Nízká, protáhlá karoserie studie Škoda Vision Gran Turismo dodává vozu velmi moderní a futuristický vzhled. Elegantní a dynamický exteriér konceptu se vyznačuje ostře vykreslenými liniemi a jasně definovanými hranami. Aktivní aerodynamické prvky, například na výrazném dvoudílném zadním spoileru navrženém značkou Škoda, se dynamicky přizpůsobují jízdním podmínkám. To zajišťuje vynikající jízdní vlastnosti a ve spojení se čtyřmi elektromotory dokonalý poměr výkonu a účinnosti. Hráči si mohou pro svůj vůz Škoda Vision Gran Turismo vybrat ze dvou různých barevných provedení. První evokuje slavný vůz Škoda 130 RS, který se proslavil dvojnásobným vítězstvím ve své třídě na Rallye Monte Carlo 1977. Druhý má matnou barvu v odstínu zelená Explorer, symbolizující studii Škoda Vision 7S, která představila nový designový jazyk značky Škoda Modern Solid.

Škoda Kodiaq | Infografika Specifické designy

PDF ke stažení JPG ke stažení

Škoda Vision Gran Turismo

Škoda Vision Gran Turismo

Řidič v centru dění

Ve voze Škoda Vision Gran Turismo sedí řidič uprostřed minimalistického digitálního kokpitu jako v otevřeném závodním formulovém voze. Nastavitelné sportovní skořepinové sedadlo, ergonomicky navržené tak, aby obepínalo tělo řidiče, je vybaveno šestibodovými bezpečnostními pásy v atraktivní červenooranžové barvě. Futuristický karbonový volant se zploštělou horní a spodní částí byl navržen ve spolupráci se zkušenými hráči, kteří závodí ve hře Gran Turismo již řadu let. Celá koncepce uživatelského rozhraní a ovládání tlačítek se třemi individuálně přizpůsobitelnými tlačítky vychází z profesionálních herních volantů. Nad volantem přímo v zorném poli řidiče se nachází křišťálový kámen, který slouží jako ukazatel výkonu. Displej v kokpitu zobrazuje nejen aktuální rychlost, zvolený jízdní režim a úroveň nabití baterie, ale slouží také jako zpětné zrcátko, které neustále zobrazuje prostor za vozidlem. Palubní senzory vzdálenosti navíc upozorňují řidiče na další vozidla v okolí, čímž účinně snižují riziko bočních kolizí.

Škoda Kodiaq | Infografika Uživatelské rozhraní

PDF ke stažení JPG ke stažení

Škoda Vision Gran Turismo

Škoda Vision Gran Turismo

Impozantní výkon, zvuk a jízdní dynamika

Vůz je navržen s ohledem na efektivitu a vynikající jízdní dynamiku, má hmotnost jen 1 300 kg a kombinuje délku přibližně 4,41 m s šířkou téměř 1,95 m a výškou pouhých 94,9 cm. O působivý pohon se starají celkem čtyři elektromotory napájené lithium-iontovou baterií o kapacitě 87 kWh. Bezkartáčové synchronní motory s permanentními magnety jsou uspořádány vždy po dvou, jedna dvojice se nachází na přední nápravě a druhá na zadní nápravě. Každý z motorů poskytuje výkon 200 kW při 25 000 min-1, což dává dohromady silný systémový výkon 800 kW*. Maximální točivý moment činí 1020 Nm, což umožňuje bezproblémovou akceleraci prostřednictvím jednostupňové převodovky. Pohon všech kol aktivně upravuje rozdělení točivého momentu mezi obě nápravy pro lepší chování v zatáčkách, čímž zajišťuje citlivou odezvu při jízdě. Základem vynikající jízdní dynamiky je nezávislé zavěšení ramen typu push-rod, podobné tomu, které se používá ve Formuli E. To dále zlepšuje stabilitu vozu při vysokých rychlostech, minimalizuje náklony karoserie a snižuje těžiště vozu. Sportovní zvuk vozu Škoda Vision Gran Turismo byl speciálně vytvořen týmem Technického vývoje a oddělením Škoda Design.

Škoda Kodiaq | Infografika Designové prvky exteriéru

PDF ke stažení JPG ke stažení

Škoda Kodiaq | Infografika Technické parametry

PDF ke stažení JPG ke stažení

Jízda napříč desetiletími: Různorodý vozový park hry Gran Turismo napříč epochami a styly

Sérii závodních simulátorů Gran Turismo vyvíjí společnost Polyphony Digital. Hry Gran Turismo jsou vydávány pro herní systémy PlayStation a napodobují vzhled a výkon velkého množství vozidel, která jsou licencovanými kopiemi skutečných automobilů. Gran Turismo 7 obsahuje více než 400 vozů od více než 60 automobilek. Ve hře jsou pečlivě ztvárněna auta od známých sériových modelů až po legendární a vzácné závodní vozy pocházející z různých dekád, segmentů a závodních kategorií, stejně jako velký výběr prototypů.

Škoda Vision Gran Turismo

Škoda Vision Gran Turismo

Technické parametry

Pohonná jednotka   4× synchronní bezkartáčový elektromotor s permanentními magnety
Max. systémový výkon [kW] 800*
Max. točivý moment [Nm] 1 020
Max. otáčky motoru [min-1] 25 000
Typ baterie   Li-ion (lithium-iontová) baterie
Kapacita baterie [kWh] 87
Převodovka   Jednostupňová
Pohon   Pohon všech kol
Přední náprava   Nezávislé zavěšení ramen typu push-rod
Zadní náprava   Nezávislé zavěšení ramen typu push-rod
Délka [mm] 4 407
Šířka [mm] 1 947
Výška [mm] 949
Hmotnost [kg] 1 300

* To odpovídá výkonu 1 071 bhp naměřenému v motoru ve hře Gran Turismo 7. Tato metrika slouží k tomu, aby hráči mohli snadno porovnávat výkony vozidel s elektrickým, spalovacím či vznětovým motorem.

Škoda Vision Gran Turismo
23
Škoda Vision Gran Turismo
Škoda Vision Gran Turismo
Škoda Vision Gran Turismo
Škoda Vision Gran Turismo
Zobrazit 23 fotografie
Sdílet galerii
pinterest

DSC01282_RET-1

Pro aktuální informace nás sledujte na X.com/skodaautonews. Veškeré informace k vozu Vision Gran Turismo získáte pod hashtagem #SkodaVisionGranTurismo.
 
 

DSC01282_RET-1Prozkoumejte nový kanál 'What's up, Škoda?': go.skoda.eu/whatsapp

Vítězslav Kodym
Vedoucí Komunikace produktu
+420 604 292 131
vitezslav.kodym@skoda-auto.cz

Jiří Brynda
Tiskový mluvčí Komunikace produktu
+420 730 865 212
jiri.brynda@skoda-auto.cz

The post Škoda vstupuje do hry Gran Turismo: Exkluzivní designový koncept Škoda Vision Gran Turismo se objevuje v populární videoherní sérii appeared first on Škoda Storyboard.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688